|

Beşiktaş: 0 Galatasaray: 2

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki erteleme maçı Galatasaray'ın 2-0 üstünlüğüyle sona erdi.

Aa
00:00 - 16/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 20:03 - 16/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Beşiktaş: 0 Galatasaray: 2
Beşiktaş: 0 Galatasaray: 2

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu'nun ilk haftasında lider Galatasaray, uzatma dakikaları olaylı geçen maçta Beşiktaş'ı 2-0 yenerek rakibiyle puan farkını 14'e çıkardı.

Maçın ikinci yarısı da ilk yarının kopyası gibi başladı. Galatasaray sakin bir şekilde oynarken, Beşiktaş yine arayış içindeydi. Sarı-kırmızılı ekip, iyi paslaşmaların ardından yine Necati ve Elmander'i topla buluşturma stratejisiyle oynadı. Ancak sarı-kırmızılı ekip, bu oyuncularıyla topu buluşturamayınca ikinci gol için pozisyon üretemedi. Konuk ekip, 61. dakikada Necati-Aydın değişikliğiyle Elmander'i ilerde tek bıraktı. Necati'nin yerine oyuna dahil olan Aydın, 79. dakikada takımını rahatlatan golü attı. Sarı-kırmızılı takım, taraftarından yoksun çıktığı maçta, yoğun baskıya rağmen 90 dakika boyunca oyun disiplininden kopmadı ve zorlu mücadeleyi 2-0 kazanarak Süper Final'e iyi başlangıç yaptı.

Fernandes'i istediği gibi kullanamayan Beşiktaş'ta ise Quaresma ve Holosko da kanatlarda etkisiz kaldılar. Orta sahada bir türlü organize olamayan ve çok pas hatası yapan ev sahibi takım, kendisine beraberliği getirecek gol için de pozisyon bulmakta zorlandı. Siyah-beyazlılar, özellikle saha içindeki mücadeleden çok taraftarıyla ve oyuncularıyla hakem Hüseyin Göçek'in bazı kararlarına takılınca konsantrasyonunu sağlayamadı. Günün kötü isimlerinden olan Quaresma, 79. dakikada yaptığı kötü savunmayla Aydın'ın gol atmasını engelleyemedi ve 2-0 geriye düştü. Siyah-beyazlı ekip, karşılaşmadan 2-0 mağlup ayrıldı ve rakibinin 14 puan gerisine düştü.


MAÇTAN DAKİKALAR…

8. dakikada Muslera'nın uzaklaştırmaya çalıştığı topu ceza alanı içinde sağ çaprazda alan Mustafa, önünü açıp sert vurdu, ancak meşin yuvarlak yandan auta gitti.


17. dakikada Necati'nin uzak mesafeden sert şutunda, kaleci Rüştü yerden seken topu zorda olsa kontrol etti.


20. dakikada Elmander'in ceza alanı önünden yerden şutunda, top yandan auta gitti.


26. dakikada Riera'nın sağdan kullandığı korner atışında altıpasta topla buluşan Elmander'in kafa vuruşunda, kaleci Rüştü son anda meşin yuvarlağı çeldi. Ancak arka direkte pozisyonu iyi takip eden Melo'nun vuruşunda, Rüştü'ye rağmen top filelere gitti: 1-0.


32. dakikada Galatasaray ceza alanı içinde oluşan karambolde Ernst, meşin yuvarlağı daha müsait durumdaki Holosko'nun önüne bıraktı. Bu futbolcunun yerden sert şutunda, kaleci Muslera'nın müdahale ettiği meşin yuvarlak Holosko'ya çarparak auta gitti.


38. dakikada Holosko'nun pasında boş pozisyonda topla buluşan Fernandes, daha müsait durumdaki Quaresma'ya vermek yerine kendisi vurdu, ancak meşin yuvarlak yandan auta çıktı.


42. dakikada Fernandes'in sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta ceza alanı içinde topla buluşan Ernst, kötü bir kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı auta gönderdi.


45. dakikada Selçuk'un, ceza alanı önünden kullandığı serbest vuruşta, kaleci Rüştü başarılı bir şekilde topu taca gönderdi.


Galatasaray, maçın ilk yarısını 1-0 önde tamamladı.


65. dakikada Engin'in uzak mesafeden şutunda, top az farkla yandan auta gitti.


67. dakikada Fernandes'in sağdan kullandığı korner atışında, Ujfalusi'nin kafasından seken topu ceza yayı içinde önünde bulan Veli'in sert şutunda, kaleci Muslera üstüne gelen meşin yuvarlağı kornere çeldi.


79. dakikada Aydın, sağ çaprazdan güzel bir vuruşla, meşin yuvarlağı filelere gönderdi ve farkı 2'ye çıkardı: 2-0.


Galatasaray, son dakikaları tribünden sahaya giren taraftarlar yüzünden gerginleşen karşılaşmayı 2-0 kazandı ve liderliğini sürdürdü.



Maçın hakem ve takım kadroları şöyle:

Stat:
Fiyapı İnönü

Hakemler:
Hüseyin Göçek, Baki Tuncay Akkın, Orkun Aktaş

Beşiktaş:
Rüştü Reçber, Hilbert, İbrahim Toraman, Sivok, İsmail Köybaşı, Quaresma, Ernst, Fernandes, Veli Kavlak, Holosko, Mustafa Pektemek

Galatasaray:
Muslera, Eboue, Semih Kaya, Ujfalusi, Hakan Balta, Engin Baytar, Selçuk İnan, Melo, Riera, Necati Ateş, Elmander

Goller:
Dk. 26 Melo, Dk. 79 Aydın Yılmaz (Galatasaray)

Kırmızı Kart:
Dk. 88 Hilbert (Beşiktaş)

Sarı Kartlar:
Dk. 34 Selçuk İnan, Dk. 50 Eboue (Galatasaray), Dk. 72 Quaresma, Dk. 75 Veli Kavlak, Dk. 81 Edu, Dk. 89 Sivok, Ernst (Maç bittikten sonra) (Beşiktaş)

DERBİ MAÇTAN NOTLAR…

Beşiktaş, Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu'ndaki Galatasaray derbisine, ertelenen maçın kadrosuyla çıktı.

Sağanak yağmur ve saha zemininin elverişsizliği nedeniyle 14 Nisan Cumartesi günü ertelenen karşılaşmanın kadrosunu bozmayan Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, o gün sahaya sürmeyi planladığı 11'i, erteleme maçında bozmadı. Havutçu, yedek oyuncularda da değişiklik yapmadı.


-CEZALI ALMEİDA VE EGEMEN YOK-

Beşiktaş'ta teknik direktör Tayfur Havutçu, Galatasaray derbisinde cezalı futbolcuları Hugo Almeida'nın yerine Mustafa Pektemek'e, Egemen Korkmaz'ın yerine de İbrahim Toraman'a şans tanıdı.

Siyah-beyazlılarda sakatlığı geçen Mustafa, Almeida'nın yerine forvette görev alırken, geçen hafta ön liberoda oynayan İbrahim Toraman ise Egemen'in yokluğunda savunmanın göbeğine çekildi.


-ERNST, 2 MAÇ, İSMAİL 3 SONRA 11'DE-

Sakatlığı nedeniyle son 2 maçta forma giyemeyen Fabian Ernst, ile 3 maçtır oynayamayan İsmail Köybaşı, Galatasaray derbisinde sahadaki yerlerini aldı.

İsmail, savunmanın solunda, Ernst ise ön liberoda görev aldı.

Bu arada, sarı kart cezası nedeniyle Kardemir Karabükspor maçında forma giyemeyen Veli Kavlak da ilk 11'de forma giydi.


-ERNST, 100. MAÇINA ÇIKTI-

Beşiktaş'ın Alman futbolcusu Fabian Ernst, Galatasaray derbisiyle, Süper Lig'deki 100. maçına çıktı.

Siyah-beyazlı takıma 2008-2009 sezonunun devre arasında transfer edilen Ernst, bugüne dek oynadığı 99 lig maçında rakip fileleri 7 kez havalandırdı. Alman futbolcu, Galatasaray karşılaşmasıyla da Süper Lig'de 'Dalya' yaptı.

Ernst, 2008-09 sezonunda 16 maçta 2 gol, 2009-10 sezonunda 28 maçta 1 gol, 2010-11 sezonunda 28 maçta 2 gol, bu sezon da 27 maçta yine 2 gol kaydetti.

Alman futbolcu, Beşiktaş kariyerinde 29 Avrupa kupası, 11 Türkiye Kupası, 1 de Süper Kupa maçında forma giydi. Böylece Ernst, bugüne dek siyah-beyazlı formayla toplam 140 resmi maçta forma giydi.


ERNST'İN BEŞİKTAŞ KARİYERİ ŞÖYLE:

Kupa Maç Gol

--------- --- ---

Süper Lig 99 7

Türkiye K. 11 -

Avrupa 29 2

Süper Kupa 1 -

-----------------------

Toplam 140 9


-FERNANDES'E ÖZEL PANKART-

Beşiktaşlı taraftarlar, takımın en formda futbolcusu Manuel Fernandes'e, Galatasaray derbisi öncesi sevgi gösterilerinde bulunup, kapalı tribünde pankart açtı.

Taraftarlar, hem Türkçe, hem de Portekizce olarak 'Sen kal biz gidelim' yazılı pankartla, Fernandes'e destek verdi.

Bu arada, bugün ölüm yıldönümü olan Hakkı Yeten için de pankart açıldı.


-KADRODA 4 DEĞİŞİKLİK-

Teknik direktör Tayfur Havutçu, son yaptıkları Kardemir Karabükspor maçının kadrosundan 2'si zorunlu 4 değişiklik yaparak takımını sahaya sürdü.

Siyah-beyazlılarda, son maçta ilk 11'de oynayan Egemen ve Almeida cezaları, Ekrem Dağ ve Necip Uysal ise teknik direktör seçimi olarak sahada yer almadı.

Bu futbolcuların yerine Mustafa Pektemek, İsmail Köybaşı, cezası biten Veli Kavlak ve Fabian Ernst ilk 11'de sahaya çıktı.

Beşiktaş'ta yedek kulübesinde ise Umut Kaya, Simao Sabrosa, Necip Uysal, Mehmet Akyüz, Ersan Gülüm ve Edu oturdu.


-HAVUTÇU, 334 GÜN SONRA TEKNİK ADAM OLARAK FİYAPI İNÖNÜ STADI'NDA-

Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, tam 334 gün sonra Fiyapı İnönü Stadı'na teknik direktör olarak çıktı.

Bu sezona, şike davası nedeniyle tutuklandığı için teknik direktör olarak başlayamayan, Carlos Carvalhal'in görevine son verilmesinin ardından yeniden teknik direktörlüğe getirilen Havutçu, geçen hafta deplasmandaki Kardemir Karabükspor maçıyla görevine başladı.

Havutçu, göreve geldikten sonra da Fiyapı İnönü Stadı'na ilk kez Galatasaray derbisiyle çıktı.

Havutçu, Fiyapı İnönü Stadı'nda son olarak geçen sezonun 33. haftasında, 17 Mayıs 2011'de 3-1 kazandıkları Eskişehirspor maçıyla teknik direktör olarak görev yapmıştı.

Siyah-beyazlı taraftarlar, kapalı tribünde 'Asaletin bize yeter, yokluğun bizi kahreder' yazılı pankartla Havutçu'ya destek verdi.


-ÇARŞI'DA DESTEK-

Siyah-beyazlı taraftarlar, takımı taşıyan otobüsün Beşiktaş Çarşı'ya gelmesiyle birlikte yolu kapayarak futbolculara tezahüratlarla destek verdi.

Meşaleler yakan taraftarlar, takımlarını stada tezahüratlarla uğurladı.


-ZOKORA İÇİN PANKART-

Beşiktaşlı taraftarlar, Fenerbahçe-Trabzonspor maçında Emre Belözoğlu ile tartışma yaşayan Didier Zokora lehine pankart açtı.

Kapalı tribünde açılan ve ırkçılığı protesto eden pankartta 'Didier Zokora No Racism' yazısı yer aldı.


-KUTLU DOĞUM HAFTASI UNUTULMADI-

Beşiktaşlı taraftarlar, Kutlu Doğum Haftası'nı da unutmadı.

Kapalı tribünde , 'Biz seni görmeden sevdik ya Resulullah' yazılı pankart açıldı.


-MELO VE EBOUE TEPKİ-

Beşiktaşlı taraftarlar, Galatasaraylı futbolcular Felipe Melo ve Emmanuel Eboue'ye tepki gösterdi.

Sarı-kırmızılı futbolcuların sahaya ısınmak için çıkmaları ile birlikte taraftarlar, Melo ve Eboue aleyhine tezahüratlarda bulundu.


-VOLEYBOL TAKIMI TUR ATTI-

Erkeklerde Birinci Lig'e yükselen Beşiktaş Voleybol Takımı oyuncuları maç öncesi statta seyircileri selamladı.

Tribünleri dolaşan voleybolcuları, siyah-beyazlı taraftarlar alkışlarla kutladı.


-İBRAHİM ÜZÜLMEZ: 'İSMAİL TEK BAŞINA OLMANIN SIKINTISINI YAŞIYOR'-

Derbi maçta yayıncı kuruluş Lig TV'de yorumculuk yapan Beşiktaş'ın eski futbolcusu İbrahim Üzülmez, İsmail Köybaşı'nın o bölgede yalnız kalmasının sıkıntısını yaşadığını söyledi.

İbrahim Üzülmez, Beşiktaş'ın savunmanın solunda iyi bir oyuncuya daha ihtiyacının olduğunu kaydederek, 'İsmail ben Beşiktaş'tayken daha iyi oynuyordu. Hatta o kadar iyi oynuyordu ki, ben 'Bununla nasıl baş edeceğim' diye düşünüyordum. Şu anda rekabet edeceği bir futbolcu yok. İsmail tek başına olmanın sıkıntısını yaşıyor. Çok yetenekli bir futbolcu, uzun yıllar Beşiktaş ve milli takım forması giyebilir. Ancak mevkisinde onu zorlayabilecek bir futbolcu lazım' diye konuştu.


-SEYİRCİ SAYISINDA ARTIŞ-

Derbi maçta Beşiktaş taraftarları takımlarını yalnız bırakmadı.

Yağmurlu günde ertelenen maçtaki seyirci sayısında artış olduğu gözlenirken, hafta başında oynanan karşılaşmayı 25 bine yakın sporsever izledi.


-FİKRET ORMAN'IN İLK DERBİSİ-

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu'ndaki Beşiktaş-Galatasaray maçı, siyah-beyazlı kulübün yeni başkanı Fikret Orman'ın ilk derbisi oldu.

Yıldırım Demirören'in Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığına aday olmasının ardından kulüpte yapılan olağanüstü genel kurulda başkanlığa seçilen Fikret Orman, başkan sıfatıyla ilk derbisini bu akşam Fiyapı İnönü Stadı'nda izledi.


-TERİM-HAVUTÇU İLK KEZ RAKİP-

Derbi, deneyimli teknik adam Fatih Terim ile genç teknik direktör Tayfur Havutçu'yu saha kenarında ilk kez rakip yaptı.

59 yaşındaki Fatih Terim ile 42 yaşındaki Tayfur Havutçu, takımlarının başında ilk kez derbide rakip oldu.


-FERNANDES BU SEZON DERBİYLE TANIŞTI-

Beşiktaş'ın Portekizli yıldızı Manuel Fernandes, bu sezon ilk kez derbi heyecanı yaşadı.

Siyah-beyazlı takımın bu sezonki en formda ismi olarak dikkati çeken Fernandes, 34 haftalık Lig Grubu'nda Galatasaray ve Fenerbahçe ile yapılan 4 derbide de sakat veya kart cezalısı olarak takımını yalnız bırakmıştı.


-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-

Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi için geniş güvenlik önlemleri uygulandı.

Karşılaşma öncesi, sırası ve sonrasında güvenliği sağlamak üzere 1100 özel güvenlik ve 733 polis olmak üzere toplam 1833 güvenlik personeli görev yapıyor.

Ayrıca, statta polis kamerasıyla, 109 adet stat kamerası tespit çalışmalarında kullanılıyor.


-MEDYANIN İLGİSİ-

Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbiye medya büyük ilgi gösterdi.

Fiyapı İnönü Stadı'ndaki erteleme maçında, stat basın tribünün kapasitesi oranında 170 gazeteci ile saha içinde yaklaşık 80 foto muhabiri görev yaptı.


-MELO VE RİERA İLK 11'DE-

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu maçında Galatasaray Beşiktaş'a konuk olurken, teknik direktör Fatih Terim ertelenen maçın 18 kişilik kadrosunda değişikliğe gitmedi.

Sarı-kırmızılı ekipte teknik direktör Fatih Terim, antrenmanda tartışan ve soyunma odasında kavga eden Felipe Melo ile Albert Riera'nın kadro dışı cezalarını geride kalan hafta içi kaldırırken, bu ikiliye Beşiktaş derbisinin ilk 11'inde görev verdi.

Kadro dışı cezaları nedeniyle ligde son oynanan Manisaspor karşılaşmasının kadrosuna alınmayan Melo ve Riera, takımdan ayrı kaldıkları 1 maçın ardından ilk 11'de kadroya döndüler.

Bu ikilinin ilk 11'de yer almasının ardından, Manisaspor maçında oynayan isimlerden cezalı duruma düşen Emre Çolak'ın yanı sıra Sabri Sarıoğlu da kendine ilk 11'de yer bulamadı. Fatih Terim, Sabri'ye yedekler arasında yer verdi.


-CEZALI EMRE'NİN YERİNE RİERA-

Galatasaray'da son oynana Manisaspor maçında kırmızı kart görmesi nedeniyle Emre Çolak, Beşiktaş derbisinde takımdaki yerini alamadı.

Sarı-kırmızılı ekipte Emre Çolak'ın yokluğunda, kavga sonrası affedilen İspanyol oyuncu Riera görev yaptı.


-DOLMABAHÇE, GALATASARAY TARAFTARINA KAPALI-

Sezon başında uygulamaya konulan karar nedeniyle Galatasaray taraftarları, Süper Kupa maçını da Fiyapı İnönü Stadı'nda canlı olarak izleyemedi.

Yapılan İl Spor Güvenlik Kurulu toplantısında, derbi maçlarda deplasmana seyirci götürülmemesi uygulamasının devam etmesi kararı alınması üzerine, Süper Final'deki Beşiktaş-Galatasaray mücadelesini sarı-kırmızılı taraftarlar takip edemedi.


-ÜNAL AYSAL BU KEZ GELMEDİ-

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, yağmur nedeniyle ertelenen maç öncesi Fiyapı İnönü Stadı'nda yerini almasına karşın, bugün karşılaşmayı izlemeye gelmedi.

Protokol tribününün ön sırasında Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman'la birlikte sarı-kırmızılı ekip adına kulüp ikinci başkanı Ali Dürüst müsabakayı takip etti.

Öte yandan, karşılaşmayı Galatasaray Kulübü yönetim kurulu üyeleri Ali Gürsoy, Ahmet Ocaklı, Sedat Doğan, Celal Gürcan ve Necati Demirkol da protokol tribününde izlediler


-MAÇ ÖNCESİ ÖZEL GÖSTERİ-

Beşiktaş-Galatasaray karşılaşması öncesinde özel bir gösterisi sergilendi.

Fiyapı İnönü Stadı'nın saha zemininde kurgulanan ve Spor Toto Süper Final'in logosunun ön planda olduğu özel kareografide çok sayıda kişi görev yaptı.

Ayrıca, kareografi başlamadan önce Beşiktaş taraftarlarının, 'Yeter Yıldırım Demirören' tezahüratı yapmaları dikkati çekti.


12 yıl önce