|

Çakır rezaleti

Derbiden galip ayrılan G.Saray, son anlarda Hasan Ali'nin dışarıdan çıkardığı topu görmeyen Çakır'a tepkiliydi. Sarı-kırmızılılar ayrıca, daha maçın başında Burak'a çalınmayan penaltıya öfkelendi. F.Bahçe'nin en büyük tepkisi Emenike'nin pozisyonuna oldu. Çakır ayrıca Aysal'ın 'şaibeli hakem' sözünün altında kaldı.

.
00:00 - 21/10/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 23:34 - 20/10/2014 الإثنين
Yeni Şafak
Çakır rezaleti
Çakır rezaleti
G.SARAY CEPHESİ
1-1 BİTSE HESABINI KİM VERECEKTİ

Galatasaray, ezeli rakibi karşısında 2-1'lik bir galibiyet aldı ancak işin tuhaf yanı, kazanan taraf da hakem Cüneyt Çakır'ın performansından hiç mi hiç memnun kalmadı. Performansıyla hem kazananı hem de kaybedeni memnun etmeyerek hakemlik tarihinde bir ilk gerçekleştiren Cüneyt Çakır'ın Galatasaray cephesinden en çok tepki çeken hatası, Fenerbahçe'nin golünden önce topun 20-30 cm dışarıdan çevrilmesini görememesiydi. Alper Potuk'un golüyle sonuçlanan pozisyon öncesinde Hasan Ali, topu dışarıdan çevirdi.

Galatasaray, 2-0 öndeydi; Fenerbahçe'nin uzatmaların son saniyesinde bulduğu bu gol, kazananı değiştirmedi belki ama bu hatanın üzerinin örtüleceği anlamına gelmiyordu. G.Saray, ligin ikinci yarısında 1-0 kaybettiği takdirde ikili averajdaki avantajını yitirecek; işte Çakır'ın son saniyelerdeki bu hatası o zaman canları yakacak.

BİR TÜRLÜ STANDARDI TUTTURAMADI

Cüneyt Çakır'ın son anlarda yaptığı hata sonrası gelen F.Bahçe golünün ehemmiyetini gözler önüne seren Wesley Sneijder oldu. Hollandalı yıldız, yenen bir golün uzun lig maratonunda çok şeyi değiştireceğine işaret etti. Başta Sneijder olmak üzere diğer Galatasaraylı futbolcular da bu konuda aynı görüşe sahipti. Sneijder, maç sonu isyanında 'Maç 1-1 olsaydı bunun hesabını kim verecekti' diyerek tepkisini dile getirdi. Son derece haklıydı… Verdiği kararlarda standardı tutturmayan, kendi çıkarlarını düşünerek düdüğüne yön veren, adı şaibeli hakeme çıkan Çakır, saha içinde ne kadar büyük yanlışlar yaptığını göremiyordu ya da görmezden geliyordu. Her Süper Lig takımı gibi canlarının yanmayacağı bir hakem yönetimi isteyen Galatasaray Kulübü de, galip gelmesine rağmen Cüneyt Çakır'ın bu bariz hatasını hasır altı etmek yerine, Türk futbolunun geleceği için dile getirmeyi tercih etti.

BURAK'IN POZİSYONU NET PENALTI

Galatasaray cephesinde Cüneyt Çakır'a bir diğer tepki de daha ilk dakikada Burak Yılmaz'ın penaltı pozisyonuydu. Burak Yılmaz, Fenerbahçeli Kadlec'in müdahalesiyle ceza sahası içinde yerde kaldı. Emenike'nin pozisyonuyla benzerlik taşıyan bu pozisyonda Cüneyt Çakır, yine penaltıyı süzemedi. Çakır, temasların hafif olduğu düşüncesini taşıdı ancak Emenike'nin pozisyonunda olduğu gibi Burak'ın düşürülmesi de penaltıydı. Galatasaraylı futbolcular, ilk dakikada çalınacak bu penaltının maçın gidişatını bir hayli değiştireceği görüşünü savundu. Burak Yılmaz'ın pozisyonuna penaltı çalmayan Cüneyt Çakır, belki de ilk yarının sonlarındaki Emenike'nin pozisyonunu değerlendirirken Burak kararının etkisinde kaldı. Galatasaray'a çalmadığı penaltı için, Fenerbahçe'nin penaltısını da es geçerek kendince 'adalet' sağladı.

F.BAHÇE CEPHESİ
PENALTIYI ÇALSA HER ŞEY DEĞİŞİRDİ

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi tribün olayı yaşanmadan, saha içi karışmadan sağ salim tamamlansa da hakem yönetimi açısından yine beklenen standartlar tutturulamadı. Karşılaşmayı 2-1 kazanan Galatasaray cephesinde de, derbiyi kaybeden Fenerbahçe kanadında da maçın hakemi Cüneyt Çakır'a yoğun tepki vardı. F.Bahçe'nin tepkisini çeken en önemli pozisyon 43. dakikada Emenike'ye çalınmayan penaltı oldu. Kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda topa vurmak için yeltenen Emenike, Chedjou'nun müdahalesi sonrası topa istediği gibi vuramadı ve yerde kaldı. Emenike, saha içinde çalınmayan penaltı için adeta saçını başını yolarken F.Bahçeli futbolcular da maç sonunda hakem Cüneyt Çakır'ın sonuca direkt etki ettiğinde hem fikirdi. Bunun böyle olduğunu düşünen sadece Fenerbahçeli futbolcular ve camia değil, bir de hakem otoriteleriydi.

HEM PENALTI HEM DE KIRMIZI KART

Eski hakemlerden Erman Toroğlu, Chedjou'nun Emenike'ye yaptığı penaltı için 'Çok net hareket, kırmızı kart ve penaltı. İki futbolcu yan yana değil. Emenike rakibinden kurtulmuş gidiyor. Chedjou'nun topa müdahale şansı yok. Bu nedenle adamı düşürüyor. Bu penaltı. Cüneyt görmediyse yardımcının, çizgi hakeminin görmesi lazımdı. Cüneyt Çakır maalesef maça damgasını vurdu" ifadeleriyle Çakır'ın yaptığı bariz hataya dikkat çekti.

Futbol hayatı boyunca bu tip pozisyonları defalarca yaşayan Sergen Yalçın da pozisyonun penaltı olduğu konusunda netti. Yalçın, Chedjou'nun Emenike'ye yaptığı müdahalenin kesinlikle penaltı olduğunu ve G.Saraylı oyuncuya kırmızı kart çıkması gerektiğini savundu.

'ŞAİBELİ HAKEM' SÖZÜNÜN ALTINDA KALDI

Bir başka eski hakem Ahmet Çakar da 'Emenike'ye Chedjou'nun yaptığı penaltı ve kırmızı karttır. Emenike tam topa vururken ayağını koyuyor. Kitabi olarak penaltı ve kırmızı kart' sözleriyle pozisyonu yorumladı. F.Bahçe cephesinin bir diğer rahatsızlığı da Cüneyt Çakır'ın derbinin baskısını kaldıramaması oldu. Skora etki edecek hatalara imza atan hakem Cüneyt Çakır, derbi öncesinde Galatasaray Başkanı Ünal Aysal'ın 'Şaibeli hakem' şeklindeki sözlerine takılı kaldı. Türkiye'de başka, Avrupa'da başka maç yönetmekle suçlanan Çakır, Aysal'ı haksız çıkarma düşüncesiyle karşılaşmaya tam konsantre olamadı, bu durum da hatalara davetiye çıkardı.

PENALTI TRİBÜNDEN BİLE GÖRÜLDÜ

F.Bahçeli futbolcular, verilmeyen penaltı dışında hakem Cüneyt Çakır'ın bu olay nedeniyle kararlarında standardı tutturamadığından şikayetçiydi. 'Şaibeli hakem' yorumları yapılınca bu tarz bir durumun oluşmasından korkan sarı-lacivertlilerin korktuğu başına geldi. Fenerbahçe cephesinin ortak tepkisi 'Kırmızı kart ve penaltı verilse maç çok farklı olurdu. Üst düzey maçlar yöneten bir hakem, nasıl olur da bu tarz bir söylemden etkilenir' şeklindeydi.

Duracağı yeri bilmiyor

Avrupa'da üst düzey maçlar yöneten Cüneyt Çakır'ın derbideki bir diğer yanlışı da sahada duracağı yeri bilmiyor olmasıydı. Bir pozisyonda Gökhan Gönül'ün koşu yolunu kapatarak oyuncuyla çarpışan Cüneyt Çakır, bir pozisyonda da gole giden G.Saray'ın topunu kesti. Hakem otoriteleri, üst düzey maçlara çıkan bir hakemin sahada bu tip yanlışlara düşmesinin acemice olduğunu savundu. Dünya çapında birçok maça çıkan Sneijder'in attığı pasta topun üstünden atlayamayan Çakır'a saha içinde gösterdiği tepki; böylesine ilk kez şahit olduğunu açıkça gösteriyordu.

٪d سنوات قبل