|

Kılıç: Şike davası futbola zarar verdi

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, şike davasının Türk futboluna zarar verdiğini, Türk futbolunun gerilemesinde şike sürecinin etkisinin olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
09:47 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:06 - 29/01/2015 Perşembe
AA
Bakan Kılıç, "Şike davasının Türk sporuna çok ciddi bir darbe vurduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Devam eden yargılama süreciyle alakalı bir durum var. Bitmiş olan farklı süreç var. Zarar vermedi dersek yanılırız, zarar verdi tabii ki. Zararların giderilmesi konusunda hep beraber, el birliğiyle geleceğe yürümemiz gerekiyor" yanıtını verdi.


Spor Toto Süper Lig'de gelecek sezondan itibaren uygulanacak yeni yabancı oyuncu kuralıyla ilgili düşünceleri sorulan Kılıç, "Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), diğer kulüplerle yaptığı görüşmelerle beraber alınan bir karar. Rekabeti artıracağını düşünüyorum. Bu bir haktır, 11 yabancı futbolcuyla sahaya çıkarsınız, çıkmazsınız. Geri dönüşümü hep beraber göreceğiz. Bu hakkı kim, nasıl tam kullanır, görmemiz gerekiyor" dedi.


Kılıç, Spor Toto Süper Lig'in ikinci devresinde gündüz maçlarının sayısının artırılmasını da olumlu bulduğunu belirterek, "Gündüz maçlarının farklı bir havası olacaktır. Ümit ediyorum ki iyi olur" ifadesini kullandı.


- Milli Takımın performansı


A Milli Futbol Takımı'nın performansıyla ilgili soru üzerine Kılıç, şunları söyledi:


"Mili Takım sadece bir unsur olarak düşünülmemeli. Milli Takım değişik kulüplerden gelen futbolculardan oluşan bir ekip. Bunların hepsinin değerlendirilmesi gerekiyor. Kulüplerimizin sıkıntılarıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Kulüpler Yasası ile ilgili çalışmamız mevcut. Kulüplerimizin mali yapısıyla ilgili kendileri içinde yaptıkları çalışma var. Biz de bu çalışmalara katkılarımızı veriyoruz." 


Kılıç, futbolda hakem hatalarının çok sık gündeme gelmesiyle ilgili de "Hata olabilir ancak şüphesiz olmasın tabi. Merkez Hakem Kurulu'nun Antalya'daki toplantısına katıldım. FIFA kokartı alan hakemlerimizin töreninde bulundum. Hep beraber çalışmamız lazım. 'Hep hakemler dersek' sorunu çözemeyiz" diye konuştu.


Türk futbolunun finansal fair-play konusunda Kulüpler Birliği Vakfı ve TFF'nin çalıştığını dile getiren Kılıç, "Bunun çalışmasını yapmak durumundalar. Takımlarımız bu yeterliliği sağlamazlarsa Avrupa kupalarına katılamazlar. UEFA'nın kriteri böyle" dedi.


 TBESF'deki ödenek sıkıntısı


Bakan Kılıç, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun (TBESF) ödenek sıkıntısıyla ilgili soru üzerine, şunları ifade etti:


"Benim elimdeki veriler bir ödenek sıkıntısıyla ilgili tespiti, düşünceyi desteklemiyor. 2013 yılı faaliyetleri için Bedensel Engelliler Federasyonu'nun kullandığı maddi kaynak 4 milyon liraydı. Dolayısıyla burada ödenekle alakalı bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum ama konunun detayıyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor."


  Başkente yeni stat projesi


 Kılıç, spor alanlarını daha aktif kullanılması için "yaşayan tesisler" haline dönüştürmeye çalıştıklarına değindi.


Başkente yeni yapılacak statla ilgili olarak da önümüzdeki günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile bir araya geleceklerini anlatan Kılıç, "Bu konuda bazı önerilerimiz var. Ankara'nın da bu konudaki eksikliğini giderme noktasında hareket edeceğiz" ifadesini kullandı.


  KYK'nın kapasitesi 


Bakan Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün 400 bin öğrenci kapasitesine ulaştığına dikkati çekerek, "Son 1 yıl içerisinde Kredi Yurtlar Kurumu, 100 bini aşkın kapasite artırımı yaptı. Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçim sürecinde yaşadığımız bir süreç vardı. Paralel yapının yurtlarında Cumhurbaşkanımız aleyhine yaptırılan bir takım faaliyetlerden bahsedildi. Bu yapılanlar doğru şeyler değil" değerlendirmesinde bulundu. 


 Yunanistan'daki seçimler


Yunanistan'da seçimi Radikal Sol İttifak'ın (Syriza) kazanmasına ilişkin de Kılıç, şunları kaydetti:


"Ümit ediyoruz ki Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkilere katkıda bulunacak bir çalışma ortamı olur. Syriza lideri, 2002'den itibaren AK Parti'nin performansını yakından takip etiklerini dile getirdi. 'Yunanistan'daki seçim sonucu Türkiye'de de olur' demek teorik bir şey. Alacağınız oy oranı siyasetteki performansınızla ilgilidir. Önümüzdeki verilere göre AK Parti'nin oy oranıyla ana muhalefet partisinin oy oranı arasında ciddi fark var."
#Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç
#şike davası
#Futbol
9 yıl önce