|

Kimdir bu Kızılyıldızlı 'Deliler'?

Son olarak dün akşam oynanan Galatasaray Liv Hospital - Kızılyıldız basketbol maçı öncesi yaşanan olaylarla bir kez daha gündeme gelen Kızılyıldız'ın taraftar grubu 'Delije' (Deliler), milliyetçi söylemleri ve çıkardıkları olaylarla sıkça gündeme geliyor.

Yeni Şafak
15:20 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 13:26 - 22/11/2014 Cumartesi
AA
Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında dün akşam oynanan THY Avrupa Ligi maçı öncesinde yaşanan olaylarla bir kez daha gündeme gelen Kızılyıldız'ın taraftar grubu "Delije" (Deliler), milliyetçi söylemleri ve çıkardıkları olaylarla gündeme geliyor.


Kızılyıldız'ın "Ultras", "Red Devils" ve "Zullu Warriors" isimli üç taraftar grubunun, 7 Ocak 1989 tarihinde birleşerek kurdukları "Deliler", kuruluş bildirisinde dahi kendilerini "aşırı Sırp milliyetçileri" olarak tanımladı.


Kosova'nın, 2008 yılında Sırbistan'dan ayrılarak bağımsız bir devlet olmasına rağmen, resmi internet sitelerinin ana sayfasında hala "Kosova Sırbistan'dır" ifadesinin yer aldığı Deliler, takımlarını desteklemek için gittikleri deplasman maçlarında çıkardıkları saha içi ve saha dışı olaylarla sık sık gündeme geliyor.


Eski Yugoslavya'nın dağılmasını tetikleyen maç olarak kabul edilen 1990 yılındaki Dinamo Zagreb-Kızılyıldız maçında da Zagrebli taraftarlara saldırarak kitlesel olaylara neden olan Deliler, sonraki yıllarda birçok kez İtalya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan gibi ülkelerde çıkardıkları olaylarla gündeme geldi.


Eski Yugoslavya'da spor müsabakalarındaki ilk tribün olayları 1970'li yılların başında meydana geldi. O tarihlerden itibaren birçok taraftar kavgasına karışan Kızılyıldız taraftarlar, yaptıkları açıklamalarda, "girdikleri hiçbir kavgayı kaybetmediklerini" sık sık dile getirdi.


'Arkan' ve Maksimir'deki olaylı maç

Eski Yugoslavya topraklarında 1990'lı yıllarda yaşanan savaşlarda, Sırp olmayan halklara yönelik birçok katliam işleyen 'Arkan'ın Kaplanları' isimli paramiliter Sırp birliğinin komutanlığını yapan "Arkan" lakaplı Zeljko Raznatovic, uzun yıllar Deliler'in tribün liderliğini yapmasıyla tanınıyor.


Avrupa'daki en tanınmış suçlulardan biri olan ve hakkında Interpol tarafından yakalama emri çıkarılan Arkan, Deliler isimli taraftar grubunun başına geçtikten sonra, gurup daha da radikalleşti. Deliler'i dünya gündemine taşıyan ilk ve en önemli olay ise "Yugoslavya'nın dağılmasını tetikleyen maç" olarak da bilinen 13 Mayıs 1990'da Zagreb'deki Maksimir Stadında oynanan Dinamo Zagreb-Kızılyıldız maçı oldu. Yugoslavya şampiyonunun belli olacağı maçın hemen başında, taraftarlar arasında çıkan olayların yanı sıra futbolcular ile polis arasında da büyük bir arbede yaşandı. Bu karşılaşmada yaşanan olaylar, aynı zamanda Yugoslavya topraklarında başlayacak etnik çatışmaların da habercisi oldu. Zagreb'deki olaylarda 59 taraftar ve 79 polis yaralanmıştı.


Öte yandan, İtalya ile Sırbistan arasında 2010 yılında oynanan ve çıkan tribün olayları nedeniyle tatil edilen maçtaki olayların arkasında da yine bir Kızılyıldız taraftarı çıktı. Kızılyıldız'ın tribün liderlerinden biri olan İvan Bogdanov, İtalya'daki maçta çıkardığı olaylar nedeniyle 2 yıl hapse mahkum edilmişti.


Bogdanov, 2013 yılında serbest kaldıktan sonra da rahat durmadı. Son olarak, ekim ayında, Sırbistan ile Arnavutluk arasında Belgrad'da oynanan maçta da sahaya giren Bogdanov, yeniden gündeme oturmuştu.
#deliler
#delije
#Kızılyıldız
#taraftar grubu
9 yıl önce