|

Koç gibi dayanışma

Toplantıda iddia edildiği gibi tartışma yaşanmadı. G.Saray ile Trabzon ayrılmadı. Şike kararı Genel Kurula bırakıldı

Süleyman Hatısaru
00:00 - 6/01/2012 Cuma
Güncelleme: 00:34 - 6/01/2012 Cuma
Yeni Şafak
Koç gibi dayanışma
Koç gibi dayanışma

Dağ fare doğurdu. Kamuoyunun merakla beklediği ve hakkında çeşitli spekülasyonlar yapılan Kulüpler Birliği toplantısından ne ayrılık ne de şikeye destek kararı çıktı. Mecidiyeköy'deki Astoria Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya 18 kulüp de başkan ya da ikinci başkanlar düzeyinde katıldı. Toplantıda daha önce iddia edildiği gibi kavga-gürültü yaşanmadı. Ne Galatasaray ne de Trabzonspor, Kulüpler Birliği'nden ayrıldı. İleri sürüldüğü gibi şikenin bir yıl için affedilmesi yönünde bir konu gündeme bile gelmedi. Tam tersine toplantıdan şike yargı kararı ile sabit görülürse yapanların cezalandırılması gerektiği kaleme alındı. Kulüpler Birliği ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören toplantıdan çıkan karar metnini okurken, Futbol Federasyonu'na, 26 Ocak'ta yapılacak olan Genel Kurul ile ilgili bir tavsiyede bulunmadıklarını belirtti. Çok tartışılan 58. maddenin içinde orantısız cezalar bulunduğunu bunun değiştirilmesi için genel kurula katılacaklarını açıkladı.


ÇAY İÇERKEN METİN YAZDILAR

Birlik-beraberlik kararının alındığı ancak öncesi ve sonrasında yüzlerin hiç gülmediği toplantıda görüşmeler devam ederken, daha önce şike soruşturması nedeniyle kavgalı oldukları ileri sürülen Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç ile Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Adnan Öztürk ayrı bir odada çay içerken hazırlanan metni birlikte kaleme aldılar. Bir ara Koç, Öztürk'e “Fener hedef alınıyor” dedi. Öztürk, “Açıklamalarımızda hiç adını kullanmadık” yanıtı verdi. Daha sonra Koç, Sadri Şener'in yanına gitti ve 'Kupanın tenekesi kaldı söylemlerinin' rencide edici olduğunu söyledi. Bunun üzerine Şener, Saracoğlu'ndaki küfürleri hatırlattı. Bu konuşmalar toplantıya gölge düşürmedi. 4 büyük kulüp başkanı ve yöneticilerinin uzlaşması metne yansıdı. Toplantıdan sonra birlik görüntüsü verildi. 'Şike bir yıl için kaldırılacak bunu Kulüpler Birliği istiyor' iddiaları rafa kaldırıldı.


KARIŞMAYIZ

TFF'ye, UEFA'dan 'Sorumluluk sizin' mesajı geldi. UEFA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "UEFA, Türkiye'deki şike sorununun çözülmesinde, şikeyle mücadelede gerekli önlemlerin alınmasında ve disiplin yaptırımlarının uygulanmasında, tam sorumluluğun Türkiye Futbol Federasyonu'na ait olduğunu doğrular" denildi. UEFA'nın, ulusal federasyonların bağımsızlık ve özerkliğine saygı gösterdiği belirtilen açıklamada, kurumun ulusal iç meselelere müdahale edemeyeceği kaydedildi. Bununla birlikte, UEFA'nın talep gelmesi halinde, üyelerinin karar sürecindeki özerkliğini koruyarak tavsiye ve destek verebileceği ifade edildi.


'Yüz karası eylemlere karşıyız'

Beşiktaş ve Kulüpler Birliği Başkanı Yıldırım Demirören toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Vakıf, bulunduğumuz kötü ortamdan çıkmak için projelere destek verir ve proje hazırlamakta öncü olacağına gayret eder. Vakıf, Şike, teşvik, şiddet, fanatizm gibi spor dünyasının yüz karası eylemlerine sonuna kadar karşı olduğunu belli eder" diyerek, kararı bu ilkeler üzerine temellendirdi.



12 yıl önce