|

Samet Aybaba: Quaresma kim?

Beşiktaş'ta en çok konuşulan konu olan Quaresma krizine açıklık getiren Teknik Direktör Samet Aybaba, Quaresma'nın maliyeti yüzünden kadro dışı olmadığını söylerken, 'Marka Beşiktaş'tır, Quaresma kim?' dedi.

Cihan
00:00 - 27/09/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:11 - 27/09/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Samet Aybaba: Quaresma kim?
Samet Aybaba: Quaresma kim?

En çok konuşulan konu olan Quaresma krizine değinen Aybaba, 'Quaresma ile hiç konuşmadım. Yöneticiler menajeriyle konuştu. Ondan hiçbir yaklaşım olmayınca bizden de bir hamle gelmedi. İstediğiniz kadar dünya yıldızı olun takımın başında bir patron varsa onunla iletişime geçmelisiniz. 3 kritere bakıyorum ben. Saha içi katkısı, tavırları, maliyeti. İlk iki parametrede hiçbir etkisi yok. Geliştirmek için de çaba yok. Diğer tarafta 25 oyuncu var. Öbür oyunculardan tepki alırım kabul etsem. Takımımı kaybetmek istemem.' diyerek şunları söyledi:

'VERİLEN PARANIN KARŞILIĞINI ALAMADIK'

Yıldız oyuncu eğer kulübün isteklerini karşılamayacaksa başka bir takıma giderdi. O da maaşımı alayım oynamasam da olur diyor. Problemi varsa gelip benimle konuşacaktı. Quaresma'nın hatası iletişimi sıfır olması. Kendisini takımın üstünde görmesi. 2 ay ülkesine gitti doktor raporu bile yollamadı geçen sene. Bu koşullarda bizimle olması imkansız. Transfer fiyaskolarımız fazla Türkiye'de. Antrenmana bile çıkmadan 3.5 milyon euro alan isimler oldu. Son iki senede 11 sarı ve 2 kırmızı kart görmüş, 3 gol atmış. Beşiktaş liderin çok arkasında kalmış. Verilen paranın karşılığını alamadık. Kamp öncesi Quaresma'ya kulüp bulması için haber yollamıştık. Ama onu değerlendirmediler.'

'MARKA BEŞİKTAŞ'TIR, QUARESMA KİM?'

Aybaba, 'Maaliyeti yüzünden kadro dışı değil, tavır ve davranışlarından dolayı takımda değil. Belki 100 bin ya da 50 bin euro indirim yapsa bu bir yaklaşım olarak algılanıp takıma kazandırılacaktı. 'Marka Beşiktaş'tır, Quaresma kim?' Tanımadığım insanla kişiyle bir problemim nasıl olabilir? Biz önümüze bakalım, bir şeye takılmayalım. Ülkemizde malesef küçük şeylere takılıp kalıyoruz. Bizim derdimiz Beşiktaş'ı başarılı kılmak. Stat gelierini arttırmayı düşünüyoruz. Yeni statta belki doğru transferlerle 5 senede borcumuzu kapatırız. 3-4 tane alt yapı oyuncusunu bu takımın içine atarsak, hem maliyeti düşüreceğiz, hem de takımın iskeletini oluşturacağız. Koray var, Mertcan var, Hasan Türk var. Bir sürü yetenekli genç isim var. Alt yapı kalecilerimizi takıma kazandırmak istiyoruz. En ince detaya kadar çalışıyoruz.' dedi.

'8. VE 10. HAFTADAN SONRA DAHA İYİ OLACAĞIZ'

Beşiktaş'ın hedeflerini de açıklayan Aybaba, '6-7 hafta geçince takımların nereye oynayacağı kafalarda oluşur. Takım olma olgusunu çok kısa sürede yakaladık. Ben bile bu kadar kısa sürede başaracağımızı sanmıyordum. Bizim için her hafta final daha doğru bir şey. 8. ve 10. haftadan sonra Beşiktaş'ın daha iyi bir takım olacağını düşünüyorum.' diye konuştu.

AYBABA'DAN EGEMEN AÇIKLAMASI

Samet Aybaba, 'Egemen'in ayrılmasını düşünmüyorduk. Egemen bir takım şeyler düşünmüş, ayrıldı. Sorun tamamen maliyet değildi. Giden oyuncunun ardından Beşiktaş ağlamaz. Beşiktaş her zaman oyuncu alır. Hele ki 'Ben oynamam' diyen oyuncunun önünde asla durmayacaksınız. Escude'yi ben alın dedim. Sivok problemi çözüğlmemişti. Sonra Sivok problemi çözüldü. Kampta iyi çalıştı, Türkiye'yi iyi biliyor ve Toraman'la oynadılar. Sivok ile Toraman'ın formu yüksek olunca Escude yedek kaldı. Ersan da iyi durumda. O da bizim öne geçecek oyuncularımızdan bir tanesi. Sadece değil, ben hafta arası sürekli maç alıyorum. Alt yapı oyuncularımız için bu maçlar özellikle çok önemli. A Takım'dan kimse alt yapıya dönmeyecek. Oradan gelecekler olacak ama A Takım'dan kimse alt yapıda oynamayacak.' diye konuştu.

'BATUHAN'DAN MEMNUN DEĞİLİM'

Batuhan transferine de açıklık getiren Aybaba, 'Transfer döneminde pek çok çalışma yaptık ama sonuçlanmadı. Almeida gitmek istedi ama bulamadı. Mustafa Pektemek de sakatlanınca forvetsiz kaldık. Batuhan o sürede kadro dışı kaldı. Her şey transfer için gerçekleşti. Henüz 21 yaşında. Çok yetenekli ama kritik bir çizgide. Ya düşecek 2. ve 3. Lig'e kadar gidip 2-3 seneye futbolu bırakacak ya da milli takıma kadar yükselecek tekrardan.' diyerek şunları söyledi:

'Her gün konuşuyorum kendisiyle ama bize bir cevap vermedi. Kendisine verilen şansı iyi anlaması lazım. Virajı alamazsa uçurum. Antrenmanda hiçbir oyuncunun yapamayacağı vuruşları yapıyor. Fiziksel olarak hazır değil. Bunu da değiştirmek için çaba göstermiyor. Takım dışında ayrı da çalıştırıyoruz. Her türlü fedakarlığı yaptık. Bugüne kadar kendisinden memnun değilim. Yüzüne de söyledim. Karabük maçında attığı ara pası pek çok orta sahanın yapamacağı bir şey. Yetenekleri üst seviyede bir oyuncu.'

'FERNANDES'IN SÖZLEŞMESİNİ UZATACAĞIZ'

Aybaba, 'Fernandes de geldiğinde sorunluydu. Ancak kendisinde büyük bir değişim oldu. Artık müthiş keyifli; takıma layık bir oyuncu. Birkaç hafta sonra sözleşmesini uzatmak istiyoruz. 2 senelik daha sözleşmesi var, 2 sene daha uzatmak istiyoruz. Fernanes'in çok değişik bir yapısı var. O kadar istekli ki size anlatamam. her gün kuvvet çalışıyor. Bence hayatı futbol. Özel hayatı bizi ilgilendirmez. Kötü görüntüler orataya çıkarsa bizi üzer ama performansına bakıyoruz. Sakat olduğu halde gelip çalışıyor. İçine kapanık biri ama inanılmaz futbolu ve çalışmayı seviyor. Şimdi bu oyuncu para mı istiyor? Keşke hepimiz çıkarıp, cebimizdekileri ona versek.' dedi.

12 yıl önce