|

Trabzon'da futbolun kara günü

Avni Aker'deki Trabzonspor- Fenerbahçe maçı holiganlara takıldı. Gergin başlayan maç, 45+9. dakikada çığrından çıktı. Sahaya atılan yabancı maddeler dolayısıyla 1-0 devam eden maç tatil edildi. Stat dışında da istenmeyen olaylar oldu. Çok sayıda taraftar gözaltına alındı.

Ali Kemal Yazıcı
00:00 - 11/03/2014 Tuesday
Güncelleme: 23:46 - 10/03/2014 Monday
Yeni Şafak
Trabzon'da futbolun kara günü
Trabzon'da futbolun kara günü

Spor Toto Süper Lig'de haftanın, iki kulüp arasındaki gerginlik düşünüldüğünde de sezonun en zorlu mücadelesi taraftar olayları nedeniyle tamamlanamadı. Karşılaşma öncesinde Fenerbahçe kafilesinin Hüseyin Avni Aker Stadı'na geldiği sırada taraftarların pet şişe ve yumurtalı saldırısıyla başlayan gerginlik, saha içinde de devam etti. Fenerbahçe ısınmak için sahaya çıktığı esnada kale arkasındaki Trabzonsporlu taraftarlar, kaleci Volkan Demirel'e küfürlü tezahüratta bulundu; Volkan da onlara aynı şekilde karşılık verince ortam daha maç başlamadan gerildi. Daha ilk dakikalarda Volkan'ın koruduğu kale arkasındaki tribünler, sahaya yabancı madde yağdırdı. Bu esnada hakem Bülent Yıldırım, oyunu durdurdu. Yaklaşık 3 dakika yarıda kalan karşılaşma taraftarların biraz durulmasının ardından devam etti. Kale önüne atılan yabancı maddeler arasında kapı kolunun da olması dikkatlerden kaçmadı.

ONUR SAKİNLEŞTİRMEYE ÇALIŞTI

Dakikalar 23 olduğunda Fenerbahçe'nin Emenike ile bulduğu gol sonrası olaylar bir kez daha tırmandı. Golün ardından yine Volkan'ın arkasındaki taraftarlar, sahaya yabancı cisim atmaya devam etti. Sahaya büyük bir taş parçası fırlatan taraftarlar, çakmak ve çeşitli cisimlerle F.Bahçe kalecisini hedef aldı. Volkan, elindeki taşı koşarak hakem Bülent Yıldırım'a göstermek istedi. Bu sırada Trabzonsporlu futbolcular, Volkan'ı engellemeye çalıştı. Mustafa Yumlu ile Volkan arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Trabzonspor kalecisi Onur Kıvrak, kendi kalesinden çıkıp rakip kaleye kadar giderek kendi taraftarlarını sakinleştirmeye çalıştı ancak bu da fayda sağlamadı.

MEŞALE BARDAĞI TAŞIRDI

Hakem Bülent Yıldırım, golden sonra yaklaşık 10 dakika kadar daha duran maçı tatil etme reaksiyonunu ilk kez bu anlarda gösterdi. 10 dakika uzayan ilk yarının son anlarında devre düdüğü beklenirken F.Bahçe kalesinin arkasındaki tribünlerden kaleci Volkan'a meşale atıldı. Bu olay sonrası Hakem Bülent Yıldırım, yardımcılarını yanına çağırarak soyunma odasının yolunu tuttu.

Fenerbahçeli futbolcular ve teknik heyet de soyunma odasına gitti ve sahada sadece Trabzonsporlu futbolcular kaldı. Yaklaşık 10 dakikalık beklemeden sonra karşılaşmanın tatil edildiği açıklaması yapıldı.

F.Bahçe Kulübü, maç sonrası sosyal medyada kulübün soyunma odasını ve Volkan'ın meşaleden yanmış formasının fotoğrafını yayımladı.

Saatlerce beklediler

F.Bahçeli futbolcular, Trabzonsporlu taraftarlar stat çevresinden ayrılana kadar Avni Aker'de beklemek zorunda kaldı. Trabzonsporlu futbolcular da statta beklerken acıken bordo-mavililer için pizza, sarı-lacivertliler için köfte ekmek getirtildi.

Ağır ceza kapıda!

Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan ve futboldan çok olayların ön plana çıktığı derbide Trabzonspor taraflarlarının kötü tezahuratları takımı seyircisiz oynama cezasıyla karşı karşıya getirdi. Derbi maçı öncesi çirkin ve kötü tezahürat konusunda 3 ihlali bulunan Trabzonspor, bir çok küfürlü tezahüratın yapıldığı derbinin ardından yüksek ihtimal PFDK'ya sevk edilecek ve seyircisiz oynama cezasına çarptırılacak.

Golden sonra ortalık karıştı

Karşılaşma ilk dakikalardan itibaren birkaç kez dursa da asıl fitili ateşleyen Emenike'nin golü oldu. 23. dakikada Alper'in ortasına düzgün bir vuruşla topu ağlara gönderen Emenike, F.Bahçe'yi 1-0 öne geçirdi. Bu andan itibaren tepkilerini daha da artıran Trabzonsporlu taraftarlar, sadece F.Bahçe kalesi arkasında değil sahanın her bölgesinde sahaya yabancı madde attı. Emenike rakip ceza sahası içindeyken göğsüne taş isabet etti; Caner, köşe vuruşu için her kenara gittiğinde yabancı madde yağdı.

Özer ile Yanal tartıştı

Olayların çıktığı esnada F.Bahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal ile Trabzonsporlu futbolcu Özer Hurmacı, yaşananları kendi aralarında hararetli bir şekilde değerlendirirken ufak çaplı bir tartışma çıktı. Özer, Yanal'ı eliyle iterken F.Bahçe Teknik Direktörü de oyuncuya aynı şekilde karşılık verdi.

Girdiyseniz çıkmayın

Hakem Bülent Yıldırım ve yardımcıları, soyunma odasına girdiği esnada ilk iş olarak bir durum değerlendirmesi yaptı. Bülent Yıldırım, daha sonra Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp'e danıştı. Alp'in 'Soyunma odasına giderseniz çıkmayın' uyarısını yaptığı öğrenildi.

Cezamızı çekeriz

Hakem Bülent Yıldırım'ın yardımcılarıyla birlikte soyunma odasına girdiği esnada Trabzonsporlu futbolcular, saha içinde hakemin alacağı kararı beklerken Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu da soyunma odası koridorlarında hakem Bülent Yıldırım ile görüşme çabasındaydı. Hakem Yıldırım ile kısa bir görüşme gerçekleştiren Trabzonspor Başkanı, karşılaşma sonrasında da tatil edilme kararı için 'Cezamız neyse çekmeye razıyız' yorumunu yaptı.

VOLKAN KIŞKIRTTI!

Trabzonspor yöneticisi Sebahattin Çakıroğlu, yarıda kalan derbi sonrası Beyaz TV yayınına katılarak çıkan olaylardan dolayı Volkan Demirel'i sorumlu tuttu. 'Golden sonra kayarak sevindi. Volkan Demirel'in kışkırtmaları ile durum buraya geldi' diyen Çakıroğlu, 'Atılmış sadece 3-5 taş var. Bu olayların tüm sorumlusu Türkiye Futbol Federasyonu'dur. Kadıköy'de bize yapılanların yüzde 1'ini yapmadık' ifadelerini kullandı.

G.Saray kupayı alırken 5 saat bekledi, biraz da onlar beklesinler

Trabzonspor Kulübü Basın Sözcüsü Yakup Aslan da çıkan olayların sorumlusu olarak kaleci Volkan'ı gösterdi. Hakemin tatil kararı için 'Burada iyi niyet eksiği görüyorum. En azından devreye kadar oynatabilirdi. 15 saniye vardı' yorumunu yapan Aslan, çıkan olaylar için 'İstanbul'da bizi kurtların içine attılar. Biz İstanbul'da iki saat bekledik, biraz da onlar beklesin. G.Saray kupayı alırken 5 saat bekledi. Elektrik yok, su yok, öyle aldılar kupayı. Emre genellikle bu hareketleri yapıyordu. Emre herhalde bu görevi Volkan'a devretti. Volkan da bu görevi çok iyi yaptı' ifadelerini kullandı.

Onur'dan taraftara davamız saha içinde

Onur Kıvrak, stat çevresinden ayrılmayan taraftarı ikna konuşması yaptı: 'Siz de bu formaya layık olun. Davamız burada değil, saha içinde. Bunlar sizin gibi temiz taraftarlara yakışmıyor.'

Kararı TFF verecek

Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasını yöneten Bülent Yıldırım, bordo-mavili taraftarın taşkın hareketleri nedeniyle maçı tatil etti. İlk yarı boyunca oyunu devam ettirmek için olağanüstü gayret gösteren Yıldırım, karşılaşmanın devam etmesi için elinden geleni yaptı. Ancak hakem, sahada futbol oynanacak bir ortam görmediği için soyunma odasına gitti. Futbol Müsabaka Talimatı'nın 'GÜVENLİK NEDENİYLE MÜSABAKALARIN TAMAMLANAMAMASI' başlıklı 19. maddesine göre hakem soyunma odasına girdi.

Talimatta şu ifadeler yer alıyor: (1) Müsabaka hakemi; seyircilerin taşkın ve edebe aykırı hareketleriyle birlikte müsabakaya müdahaleleri sonucunda devam edilmesi olanağının kalmaması halinde maçı tatil ettiğini ilan eder. TFF, ihlali gerçekleştiren takımlardan birinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına karar verebilir. Ayrıca disiplin kurulları eylemlerin ağırlığına göre galibiyet halinde verilen puan kadar puan tenziline karar verebilirler.

(4) TFF Yönetim Kurulu, yaptığı değerlendirmede, müsabakanın tatil kararlarını uygun görmediği takdirde, maçın tekrarlanmasına veya yarıda kaldığı andaki sonucu ile tescil olunmasına karar verebilir.

Direk kırıldı file kaldırıldı

Statta iki kalenin arkasında sahaya atılacak yabancı maddeleri önleyici fileleri tutan direklerden F.Bahçe kalesi arkasında olanı taraftarlar tarafından eğilerek kırıldı. Bunun üzerine tribünler ile saha arasındaki koruyucu fileler aşağıya indi ve futbolcular yabancı maddeler için daha kolay bir hedef haline geldi.

Otobüsün camı kırıldı

F.Bahçe kafilesi stada girişte taraftarların protestosuyla karşılaştı. Yöneticilerin bulunduğu otobüsün iki yan camı kırılırken takım otobüsüne pet şişe ve yumurtalı saldırı düzenlendi.


10 years ago