|

TSYD, sorunlara el koyuyor

Cihan
00:00 - 22/01/2010 Cuma
Güncelleme: 17:29 - 22/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
TSYD, sorunlara el koyuyor
TSYD, sorunlara el koyuyor

Türkiye Spor Yazarları Derneği, 2009-2010 sezonunun ikinci yarısının başlamasıyla birlikte gündemdeki konu ve sorunlarla bunların çözüm yollarına ilişkin bir bildiri yayınladı.

TSYD Yönetim Kurulu imzasıyla ve 'TSYD, sorunlara el koyuyor' başlığı altında yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi;

"Değerli Kulüp Başkanlarımız, Yöneticilerimiz, Teknik Adamlarımız ve Futbolcularımız, bu güzel oyunun içinde ve çevresindeki bütün ilgili, yetkili, sorumlu kişiler,

Turkcell Süper Lig'in ikinci yarısı başlıyor. Temennimiz odur ki spor ailesinin bu tutkulu organizasyonunun tertemiz, olaysız ve lekesiz bitmesidir. Bu konuda herkes üzerine düşeni yaptığı taktirde özlenen tribünlerimiz, futbolumuzun marka değerinin artması katkı yapacak ve Fair-Play öne çıkacaktır. Bu vesileyle ilk yarıdan farklı bir tablo beklemek her sporseverin hakkıdır, diye düşünüyoruz.

Ülkemizde spor gazeteciliği konusunda çeşitli sıkıntılar olduğu hepimizce bilinmektedir. Bu kapsamdaki en büyük yakınma noktalarından biri 'yalan haber'dir. Türkiye Spor Yazarları Derneği uzun zamandır yakın takibe aldığı, her kulübün, her kesimden insanımızın yakındığı "Yalan haber" konusunda en küçük bir taviz bile vermek niyetinde değildir. Bu konudaki kararlığımızı her vesileyle ortaya koyuyoruz ve koyacağız. Bu konuda yetkimizin ve imkanlarımızın sınırlı olmasına karşın, yaptırım gücümüzü sonuna kadar kullanacağız.

Genel Merkez Yönetim Kurulu yalan habere karşı yaptırım gücünü, akreditasyonları askıya alma, maçlara sokmama gibi başlangıçta yapmış olduğu etkin duruşu daha da ileri götürmeyi kararlaştırmıştır. Bu konuda dergi, ve gazetelerdeki yazıları yakın takibe almış ve durumu kritik olduğu gözlenen yazıları etik kuruluna havale etmiş bulunmakta ve süreci ucu açık biçimde sürdürdürmektedir. Burada iki türlü yaptırım söz konusudur.

Birincisi, ikiye kadar sınırlanan sözlü uyarıdır.

Daha sonra dernek üyesi olduğu tespit edilen Genel Yayın Yönetmeni, yazar-çizer ve muhabiri ihraç istemiyle dernekten uzaklaştırmaktır. Bu konuda TSYD'nin tekrar tekrar kararlı olduğunu kamuoyuna sunmak isteriz.

İkinci konumuz ise daha farklı ve emekçilerimizin iş yapamaz hale geldiği bir ortamdır. Türkiye Lig'nin başladığı 1959/60 yılından bugüne kadar geçen süreç içinde her yıl biraz daha ilerleme kaydeden futbolumuz bu durumu herkes için sevinç göstergesi olmuştur.

Ancak, Lig'imizin son 10 yılında açık bir biçimde görülmüştür ki, spor yazarına karşı örülen utanç duvarı her sene bir kat daha yukarı çekilmiş ve nihayet son günlerde artık içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Üstüne üstlük kurulan kulüp televizyonları kurumları daha da çalışamaz hale getirmiştir. Burada yine farklı durumlar söz konusudur.

1- Yaşanan sorun ve sıkıntıların değerlendirilmesi, daha iyi bir çalışma ortamının sağlanması, spor medyası ile muhatapları arasında daha iyi ilişkiler kurulması için Türkiye Spor Yazarları Derneği, Görsel Medya'nın sorumlaları ile 21 Ocak Perşembe günü saat 17.30'da TSYD'nin Aydın Doğan Salonu'nda bu kapsamda önemli bir toplantı gerçekleştirmiştir.

2- Toplantıya, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), Anadolu Ajansı (A.A), Cihan Haber Ajansı (CİHAN), Doğan Haber Ajansı (DHA), NTV, NTV-SPOR, Show-TV, TV-8, Fox-TV, Kanal-A, Kanal-24, GS-TV katılmış, Lig-TV, Samanyolu ve IHA mazeret bildirerek iştirak etmemiş, D-Smart Platformu Koordinatoru ve Tematik Kanallar Genel Müdürü İlker Yasin konuyla ilgilli olarak yanımızda olduğunu bildirmiştir.

3- Önümüzdeki günlerde de Türkiye Spor Yazarları Derneği, Yazılı Medyanın Sorumluları ile biraraya gelerek konuyu irdelemeye devam edecektir. Sürekli takip ve sabırlı bir çalışma ile bu konudaki sorunların aşılması için çaba gösterilecektir.

4- Tüm bu toplantıların ışığı altında Gazetelerin Genel Yayın Müdürleri ile biraraya gelinecek ve kulüplerin takındıkları bu olumsuz tablonun çözülmesine adına temaslarını sürdürerek bir sonuç bildirgesi hazırlanacaktır.

Söz konusu toplantıda halen yaşanmakta olan sorun ve sıkıntılarla ilgili tespitler, bunların giderilme yolları ve öteki öneriler aşağıda belirtilmiştir:

1- Kulüp yönetimleri işlerine geldiği zaman TV'lerini ve İnternet sitelerini kullanmakta, spor medyası görmezden gelinmektedir.

2- Ancak bunun yetersiz kaldığı durumlarda ilgili kişiler yine eski duruma dönmekte ve spor medyasından yardım istemektedir. Ancak bu arada suçlayıcı bir tavır da ihmal edilmemektedir.

3- Türkiye Spor Yazarları Derneği böylesine çağdışı bir uygulamada asla sessiz kalmayacak ve taraf olacaktır.

4- Görev sırasında meslektaşlarımıza karşı edilen çirkin sözler ve mütecaviz tavırlar, en sert biçimde karşılık görecektir.

5- İstendiği zaman haftada 5 gün kapatılan antrenmanlar, röportaj izni verilmeyen futbolcu, ve yöneticilerin durumu açıklığa kavuşmadıkça, üzülerek söylemeliyiz ki biz de bu uygulamalara karşı tepki olarak bazı uygulamalara gitmek zorunda kalacağız.

6- Bunun sonucunda, kulüp yönetimleri ve öteki ilgililer, kamuoyuna duyurmak istedikleri çeşitli konuları sadece kendi camialarının öğrenmesi durumuyla başbaşa kalabilirler.

7- Bu vahim ve içinden çıkılamaz bir durum haline getirilen çözümsüzlük ortamı, hiç tasvip etmediğimiz halde, size katkı yapan sponsorlarınızı da etkileyecek bir duruma gelmeye doğru gitmektedir. Medyada görülmeyen logoları ve haberleri ile onlar da sanıyoruz ki durumlarını yeniden gözden geçireceklerdir.

8- Kulüplerin spor medyasıyla ilgili olarak yaşadıkları sorunların çözüm yeri TSYD'dir. 1963 yılında kurulmuş, ilkeleri tüzükle belirtilmiş, o günden bu yana görev yapan başkan yönetim kurulları, başta yalan haber olmak üzere spor dünyasındaki her türlü yanlışa ve çirkinliğe karşı, doğru haberin ve güzelliklerin savunucusu kuruluşumuz, hepimizin güvencesidir.

9- Bugüne kadar defalarca yaşanıp görülmüştür ki antrenman kapatarak, görüş belirtmeyerek hiçbir sorunu çözmek mümkün değildir. Çok sıkışıldığında internet sitelerinden yapılan açıklamalar da kamuoyunu pek etkilememekte hatta inandırıcı da bulunmamaktadır. Toplumla sağlıklı iletişimin yolu yordamı bellidir. Yeni icatlara ve anlamsız zorlamalara gerek yoktur.

İlgililere ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

14 yıl önce