|

'Beğenirken' bir kez daha düşünün

Yapılan son araştırmaya göre Facebook'ta 'beğen' butonunu kullanmanız, kişiliğinizi ele veriyor.

YENİSAFAK.COM.TR / TEKNOLOJİ SERVİSİ
00:00 - 12/03/2013 вторник
Güncelleme: 15:19 - 12/03/2013 вторник
Yeni Şafak
'Beğenirken' bir kez daha düşünün
'Beğenirken' bir kez daha düşünün

İngiltere'de yapılan bir araştırma, insanların Facebook'ta kullandığı 'beğen' (Like) butonunun ile kişilikleri hakkında pek çok ipucu yaptığını ortaya koydu.


Cambridge Üniversitesi tarafından 58 bin denekle yapılan araştırmada, özel olarak hazırlanan bir algoritma ile kişilerin 'beğen' butonunu tıkladığı konular tarandı ve butonu kullananların dini, kültürel, etnik ve cinsel kimlikleri tahin edilmeye çalışıldı. Araştırmada kullanıcıların beyaz ya da siyah oldukları yüzde 9 oranında doğru tahmin edildi. Bu oran kullanıcıların Müslüman mı Hristiyan mı olduğu tahmininde yüzde 82 oldu.

Erkek kullanıcıların cinsiyeti de yüzde 88 oranında doğru tahmin edildi. Siyasi görüşlerin tahmininde de benzer bir oran yakalandı; ABD'deki kullanıcıların Demokrat mı yoksa Cumhuriyetçi mi olduğu yüzde 85 oranında doğru tahmin edildi.

Algoritmanın tahminlerin doğruluk oranı kişisel konularda daha az olarak gerçekleşti. İlişki durumu ve uyuşturucu kullanımı gibi konularda ise yüzde 65 ve yüzde 73 oranlarında doğru tahminler yapıldı.

KİŞİSEL ÖZGÜRLÜKLER TEHLİKEDE

Araştırma sonrasında bazı sivil toplum örgütleri, bu tür araştırmaların kişisel özgürlükleri tehdit edeceğini savunan açıklamalar yaptı. Araştırmayı yöneten Michael Kosinski de bu tür araştırmaların kişisel özgürlükleri tehdit edeceğini kabul etti ancak kullanıcıların Facebook üzerinden yapacakları işlemlerle bunu engelleyebileceklerini savundu.


11 лет назад