|

Bu gezegenin bir yılı sadece 8.5 saat

Gün boyu işte geçirdiğiniz vaktin ya da gece uyuduğunuz sürenin, 700 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende tüm seneye eşit olduğunu hayal edin. ''Kepler 78b'' adı verilen bu gezegen, kendi güneşi etrafındaki dönüşünü sadece 8.5 saatte tamamlıyor.

Cihan
00:00 - 20/08/2013 Salı
Güncelleme: 14:00 - 20/08/2013 Salı
Yeni Şafak
Bu gezegenin bir yılı sadece 8.5 saat
Bu gezegenin bir yılı sadece 8.5 saat

ABD''deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'den bilim insanları, Dünya ile aynı boyutlardaki gezegenin, şimdiye kadar keşfedilen en kısa yörünge sürelerinden birisine sahip olduğunu bildirdi. Kendi güneşine hayli yakın olan Kepler 78b, bilinen yaşama elverişli değil. Yüzey sıcaklığı 2760 dereceyi geçiyor. Gezegenin kendi yıldızına olan yakınlığının, Merkür''ün Güneş''e olan yakınlığından 40 kat fazla olduğu belirtiliyor. Yüzey yapısının hareket halindeki bir lav okyanusu olduğu ve gezegenin tamamen demirden oluştuğu düşünülüyor.

Kepler 78b, alevler içindeki yüzeyindeki materyallerin sebep olduğu radyasyon kombinasyonlarından yansıyan ışımalar sayesinde bilim insanlarının dikkatini çekti. MIT profesörlerinden Josh Winn, ''Aslına bakarsanız, bu gezegenin yok olmama sebebi onun çok yoğun bir kütleye sahip olması. Bu özelliği, gezegeni daha da inanılmaz kılıyor'' dedi.

Gezegen, çözülemeyen arızası sebebiyle faaliyet dışı kalan Kepler uzay teleskopunun daha önce gönderdiği verilerle keşfedildi. Araştırma sonuçları The Astrophysical dergisinde yayınlandı.


11 yıl önce