|

Cepte fatura şişiren gizli tuzak!

Artık hemen herkesin kullandığı akıllı telefonlara sinsice bulaşan bir virüs ücretli hatlara SMS gönderip yüksek faturalara neden oluyor. Güvenlik yazılım Esed'in Latin Amerika ülkelerinde ortaya çıkardığı Boxer adlı truva atı 60 ülkede daha görüldü.

yenisafak.com.tr / Teknoloji
00:00 - 26/12/2012 Çarşamba
Güncelleme: 12:59 - 26/12/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Cepte fatura şişiren gizli tuzak!
Cepte fatura şişiren gizli tuzak!

Cebinizde taşıdığınız akıllı telefon ile farkında olmadan siber suçlulara para kazandırıyor olabilirsiniz. Boxer adlı truva atı, bulaştığı cep telefonundan kullanıcının bilgisi olmadan ücretli hatlara SMS atıyor. Yüksek faturalara neden olan bu truva atı, ilk kez Latin Amerika ülkelerinde görüldü ancak yapılan analizler sonucunda 60''dan fazla ülkeye yayıldığı tespit edildi.

Latin Amerika Güvenlik Araştırmacısı Pablo Ramos''a göre ilk defa bir SMS truva atı bu kadar etkili. ''Boxer, ücretli numaralara SMS gönderen bir truva atı'' diyen Ramos, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ''Bu truva atı, kullanıcının haberi olmadan yüksek ücretli mesajlar gönderiyor. Bu tip hizmetler genelde kullanıcıyı ücretli bir servise abone oldukları konusunda uyarır. Fakat bu truva atı servisin gönderdiği bilgilendirme mesajlarını filtreleyerek kullanıcıdan saklıyor. Doğal olarak bu gelişme kullanıcının faturalarına yansıyor.''

İndirdiğiniz oyunlarla bulaşıyor

Diğer zararlı yazılımlardan farklı olarak SMS truva atları kendilerini yayamıyor. Bu nedenle bu truva atı, çeşitli uygulamalar ya da video oyunlarının içine gömülerek bulaşıyor. Kullanıcıların bir kez kandırılarak uygulamayı indirmesi ve kurması sağlandığında, artık truva atı cep telefonuna bulaşmış oluyor. Kullanıcı, uygulamayı çalıştırdığında ücretli numaraya bir SMS gönderilerek faturaya yansıyacak abonelik başlatılıyor. Ücretli numaraların çalışma mantığı ise basit: Kullanıcının telefonundan gönderilen bir SMS ile etkinleştiriliyorlar. Abone olan kullanıcıya şakalar, resimler ve SMS içeriği olabilecek her tür veri gönderilmeye başlanıyor. Ancak alınan her mesaj ücretldirilmiş oluyor.

Pablo Ramos, bu tür tehditlerin kurbanı olmamak için şu tavsiyelerde bulunuyor:

- Akıll telefonlara yönelik uygulamaları sadece Google Play, Apple Store gibi resmi marketlerinden yükleyin.

- E-posta veya SMS ile gönderilen ve tanımadığınız kişilerden gelen bağlantıları tıklamayın.


11 yıl önce