|

Dünyanın 'en yeşil' bilgisayarı IBM'in

Az enerji tüketen, karbon salınımı en az olan ve çevreci özellikler taşıyan süper bilgisayarlar arasındaki yarışta ipi, IBM'in süper bilgisayarı BladeCenter QS22 göğüsledi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 28/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 23:17 - 27/07/2008 Pazar
Yeni Şafak
Dünyanın 'en yeşil' bilgisayarı IBM'in
Dünyanın 'en yeşil' bilgisayarı IBM'in

Süper bilgisayarları enerji verimliliklerine göre değerlendiren Green500.org listesi yayımlandı. IBM'in süper bilgisayarı BladeCenter QS22, Green500.org sitesine göre, “Enerji Verimliliği En Yüksek Süper Bilgisayar” seçildi. Listede ilk 10'a giren bilgisayarların tümünün, ilk 100 bilgisayarın ise 76'sının IBM'e ait olduğu açıklandı. IBM'in, Amerika'daki Ulusal Los Alamos Laboratuvarı'nda yer alan dünyanın en hızlı bilgisayarı Roadrunner ise listeye 3. sıradan girdi.


ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNEMLİ

Performans ve işlem gücü bakımından pazar lideri olan IBM süper bilgisayarları, çevre dostu özellikleriyle de birinci sırada yer alıyor. IBM'in Süper Bilgisayarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dave Turek, “Yılda 6 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımımızdan aldığımız güçle, enerji verimliliği sağlayan inovatif çözümler geliştiriyoruz. Modern süper bilgisayarlar için enerji verimliliği performans kadar önemli bir ölçüt. Süper bilgisayarların kullanımı arttıkça, bu ölçüte verilen önem de artıyor.” diyor.


ÇEVRE KRİTERİNE VURGU

Dave Turek, “Geçtiğimiz aylarda açıklanan ve süper bilgisayarların hızını ölçen Top 500 listesinde de, IBM'in pek çok ürünü ilk 10 ve ilk 100'de yer aldı. başlattığı Big Green projesi kapsamında, Cool Blue teknolojisiyle de veri merkezlerinin masrafının ve enerji tüketiminin azaltılması için projeler geliştirmeye devam ediyoruz” şeklinde konuşuyor. IBM, enerji verimliliğini artıran teknoloji çözümlerinin yanı sıra; sürdürülebilir tedarik zincirleri, güneş enerjisi teknolojisi, karbon salınımı yönetimi, gelişmiş su yönetimi, akıllı elektrik dağıtım şebekesi ve akıllı ulaşım sistemleri gibi alanlara da yoğunlaşıyor.

16 yıl önce