|

Ekmek artık iş ağlarında

'Ekmek aslanın ağzında' sözü artık gelişen teknolojiyle birlikte, tüm iş ilişkilerinin internetteki iş ağları üzerinden yürütülmesiyle birlikte 'Ekmek artık iş ağları'nda denecek kadar demode oldu. Artık girişimciler, yeni iş fırsatlarını ve iş ortaklarını internetteki iş ağlarında arıyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 20/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:00 - 20/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Ekmek artık iş ağlarında
Ekmek artık iş ağlarında

Girişimcilerin yeni iş fırsatları aradığı, iş ortağı bulduğu ve çevrimiçi olarak iş bağlantıları yaptığı iş ağlarının önemi gün geçtikçe artıyor. Bu hafta Türkiye'nin en büyük iş ağı sitesi Çember.Net'i satın alarak Türkiye pazarına iddialı bir giriş yapan Avrupa'nın en büyük iş ağı sitesi XING'e mercek tutacağız. Türkiye ofisiyle, iş ağlarından verimli yararlanmanın yollarını Türk insanına göstermeyi amaçlayan XING'in Türkiye Ülke Müdürü Hakan Gönenli'yle, XING'i, iş ağlarının önemini ve Türkiye operasyonunu konuştuk.

Öncelikle, XING nedir? Şirketi biraz tanıyabilir miyiz?

7 milyonu aşkın üyesiyle 200'den fazla ülkede Türkçe dahil olmak üzere 16 dilde yayın yapan XING, profesyonellere yönelik “sosyal iş ağı” alanında Avrupa lideridir. XING “sosyal iş ağı” kavramını iş bağlantılarını içeren bir liste sitesi olmaktan bir adım öteye götürerek iş yaşamında etkin bir “iş ağı” geliştirebilecek ve söz konusu ağ ile düzenli bir iletişim kurabilecek ortamı da yaratıyor. Kişinin hem kendisine, hem de şirketine doğrudan fayda sağlayacak özgün arama işlevleri, gelişmiş bağlantı kurma ve yönetim araçları sayesinde üyelerin kolayca yeni iş bağlantıları, yeni iş olanakları bulmalarını ve profesyonel iş yaşamlarını aktifleştirmelerini sağlıyor.

Kaç ülkede faaliyet gösteriyorsunuz?

Aralık 2006'da borsaya giren dünyadaki ilk ve tek Web 2.0 kuruluşu XING AG, Hamburg'daki merkezinin dışında Barselona, Pekin, Milano ve İstanbul'da temsil ediliyor. XING kullanıcı arayüzünün ve iletişim sisteminin çokdilliliği sayesinde (Türkçe, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, Portekizce, Çince, Rusça, Fince, İsveççe ve Japonca dahil 16 dil destekleyen) dünya çapında hızlı ve başarılı şekilde büyüyor. 2005 Kasım ayında oluşturulan bir ortak girişim ile stratejik açıdan önem taşıyan ve hızla gelişen Çin pazarında da büyümeye başlayan XING AG, iş ağları alanında Avrupa pazarında lider.

Türkiye operasyonu nasıl gerçekleşti?

2008 Ocak ayında XING AG, Türkiye'nin en büyük iş ağı olan cember.net'i bünyesine katmış ve böylece Türkiye'de de profesyoneller için online networking alanında açık farkla lider durumuna gelmiştir. XING AG'nin gelişme yönündeki girişimleri merkezi New York'ta olan Socialmedian Inc. şirketinin 2008 yılının Aralık ayında alınması ile devam ediyor. Social Median Inc. ile XING AG'nin profesyonel dünyadan en son haberler Avrupa'nın lider iş ağına hızlı ve kolay ulaştıracağı anlamına geliyor.

XING'in şu anda kaç üyesi var?

XING'in dünya çapında 7 milyonun üzerinde üyesi bulunuyor. Avrupa'da bu pazarın lideri olan XING Türkiye'de de bu alanda bir numaraya yerleşmiş olan en büyük iş ağıdır. Öte yandan XING yaklaşık 550.000 ücretli üyeye (Premium üye) de sahip var ve dünyada bu kadar çok ücretli üyeye sahip bir başka iş ağı yok.

XING'in iş modeli ve strateji nasıl ilerliyor?

XING AG, XING'i, üyelik gelirleri , iş ilanları gibi e-ticaret gelirleri ve reklam gelirleri olmak üzere a üç gelir sistemiyle desteklenen bir iş modeline göre işletmektedir. Üyeler, ”Standart üyelik“ ile ücret karşılığı ”Premium üyelik“ arasında seçim yapabilir. Şu anda, yaklaşık 550.000 XING üyesi üyelik ücreti ödeyen Premium Üye konumunda. Bu üyeler premium üyelik sayesinde sitede genişletilmiş arama ve mesajlaşma gibi daha özellikli fonksiyonlarına ve hizmetlere erişim hakkına sahip oluyorlar.

Şirketin büyüme hedefleri neler?

Profesyonel çevrimiçi ağ iletişimi (online networking) alanında Avrupa'nın pazar lideri olan XING AG, organizasyonunun büyümesini hem viral pazarlama (kişisel tavsiyeler ve davetler), hem de pazardaki pozisyonunu geliştirmek amacıyla dikkatle seçilmiş satın almalar ve stratejik ortaklıklar üzerinden büyütme arzusunda. Ana hedef ise XING ağının üye bazında genişletilmesi olarak belirleniyor. XING AG uluslararası büyümesinde, stratejik açıdan önemli, uluslararası iş dünyası için özel önem arz eden ekonomi merkezlerine odaklanıyor.

XING'in 36 ülkede 185 elçisi var
XING üyeleri, iş ilişikilerini geliştirmek, kişisel olarak tanışmak, bağlantıları derinleştirmek ve mesleki alışverişte bulunmak amacıyla şirket tarafından düzenlenen etkinliklerde bir araya geliyor. XINGTürkiye Ülke Müdürü Hakan Gönenli, şu ana kadar 55 binden fazla kişinin XING etkinliğine bir araya geldiğini belirtiyor ve “Ambassor Programı” adı verilen etkinliğin Türkiye ayağının da Temmuz 2007'de faaliyete geçtiğini hatırlatıyor. Halen Türkiye'de Ankara, İstanbul, İzmir, Konya ve Bursa'ya dağılmış 'XING elçisi unvanını taşıyan yetkililer, kendi bölgelerinde şirketi temsil ediyor ve iş yemeklerinden kokteyl partilerine ya da kültür-sanat etkinliklerine kadar farklı etkinlikler düzenliyor. XING'in şu anda 36 ülkede 185 elçisi faaliyet gösteriyor. Ambassador programıyla ilgili detaylı bilgi şu adresten alınabilir:

15 yıl önce