|

Google Android'le Apple'ı sarstı

Google'ın mobil işletim sistemi Android, 2013'ün ikinci çeyreğinde küresel akıllı telefon piyasasının yüzde 79.3'ünü ele geçirdi. Apple'ın işletim sistemi iOS ise üçüncü çeyrekte yüzde 16.6'dan yüzde 13.2'ye geriledi

Melih Bayram Dede
00:00 - 12/08/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:47 - 11/08/2013 Pazar
Yeni Şafak
Google Android'le Apple'ı sarstı
Google Android'le Apple'ı sarstı

Akıllı telefon işletim sistemleri pazarında, önemli bir gelişme yaşandı. Google öncülüğünde geliştirilen ve Apple'ın iOS işletim sisteminin aksine bir çok markanın akıllı telefon ve tabletlerinde kullandığı Android işletim sistemi, iOS karşısında yükseliyor. Araştırma şirketi IDC'nin verilerine göre, üçüncü çeyrekte sevkiyatı gerçekleştirilen 236.4 milyon akıllı telefondan 187.4 milyonunda Android yüklüydü. Bu veriye göre, Android, 2012'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 69.1 olan pazar payını bir yılda yüzde 79.3'e çıkarmış oldu. Android'li cihaz üretiminde Samsung yüzde 40 gibi ciddi bir oranla lider durumda. Samsung'u, LG, Lenovo, Huawei ve ZTE takip ediyor.

iPHONE'DA GERİLEME VAR

Apple'ın mobil işletim sistemi ise, şirket sadece kendi ürünlerinde kullandığından önemli bir gelişme gözlenmedi. Sevkiyatı yapılan iPhone adedinde artış gözlense, genel verilere göre Android cephesi karşısında oransal olarak Apple'ın payı azaldı. Yine IDC verilerine göre, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde 26 milyon iPhone sevkiyatı yapılırken, bu miktar üçüncü çeyrekte 31.2 milyona çıktı. Apple iOS işletim sisteminin pazar payı geçen sene yüzde 16.6 seviyesindeyken, üçüncü çeyrekte bu oran yüzde 13.2'ye geriledi. Tüm bu verilere rağmen, Apple akıllı telefon piyasasında sektörünün en çok kar eden şirketi. Akıllı telefon piyasasındaki karın yüzde 57'si Apple' gidiyor. Samsung karlılıkta yüzde 43 ile ikinci sırada.

WINDOWS PHONE KIPIRDADI

Microsoft ise hala beklediğini bulabilmiş değil. Windows Phone adlı işletim sistemiyle Nokia ile yaptığı ittifaka rağmen düşük bir performans sergiliyor. Son dönemde Windows Phone'lu telefonların sevkiyat miktarı bir yıl öncesine göre 4.9 milyondan 8.7 milyona ulaştı. Windows Phone'un pazar payı ise yüzde 3.1'den yüzde 3.7'ye çıktı. 6.8 milyon telefon sevkiyatı yapan BlackBerry'nin pazar payı ise yüzde 2.9. Şirketin geçtiğimiz yıl payı yüzde 4.9 olarak gerçekleşmişti.

11 yıl önce