|

Google, Coca Cola'yı bile geçti

Hisselerinin değeri 11 ayda 500 dolardan 600 dolara yükselen Google piyasa değeri bakımında Wal-Mart, Coca-Cola ve IBM gibi dev şirketleri geride bıraktı. İnternet reklam pazarında elini güçlendirmek isteyen Google'ın yeni alımlar yapması bekleniyor.

00:00 - 10/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 11:49 - 10/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Google, Coca Cola'yı bile geçti
Google, Coca Cola'yı bile geçti

Dünyanın en popüler arama motoru Google sanal alemdeki yükselişini nakite dökme konusunda da çok iyi bir performans sergiliyor. 2004'te halka arz eden şirketin hisseleri son 11 ayda 500 dolardan 600 dolara yükselirken piyasa değeri de 187 milyar doları buldu. 1998'de bir üniversite yurdunda iki kafadar arkadaş Larry Page ile Sergey Brin'in kurduğu mütevazi şirket 9 sene gibi kısa bir zamanda bir yandan kurucularını 17'şer milyar dolarlık servetle dünyanın en zenginleri arasına sokarken diğer yandan da hisselerine yatırım yapanların yüzünü bol kazançla güldürdü. Zira şirketin hisseleri halka açıldığı 2004 yılından bu güne gösterdiği hızlı çıkışla yatırımcılarına yaklaşık 7 kat para kazandırdı. 3 sene önceki halka arzda 85 dolar olan Google hissesi pazartesi günü 609.62 dolara çıktı. Son bir senede gösterdiği bu baş döndürücü performans sayesinde Google şu anda piyasa değeri açısından Wal-Mart, Coca-Cola, Hewlet-Packard ve IBM gibi dev şirketleri geride bıraktı.


Bazı uzmanlar internet reklam pastasındaki payını gün geçtikçe artıran Google'ın hisselerinin önümüzdeki yıl 700 dolara kadar yükselebileceğini belirtirken diğerleri bu rakama ulaşmanın çok da kolay olmayacağına inanıyor. Ancak geçen sene büyük ilgi gören video paylaşım sitesi Youtube'u 1.6 milyar dolara bünyesine katan şirketin yeni satın alma hedefleriyle açtığı yeni kazanç kapıları yatırımcılarını cesaretlendirmeye devam ediyor.


ABD'de internet reklam pazarının bu yıl yüzde 29 artışla 21.7 milyar dolara ulaşması beklenirken, grafik reklam alanındaki payını artırma telaşındaki Google internet reklam şirketi DoubleClick'i de 3.1 milyar dolara satın aldı ama bu alım üzerindeki pürüzler henüz silinemedi. Uzun bir süre dünyanın en zengin adamı ünvanını taşıdıktan sonra bu sene bu ünvanı Meksikalı Carlos Slim'e kaptıran Bill Gates'in sahibi olduğu yazılım devi Microsoft bu alıma Google'ın internet reklam piyasasının kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdiği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bu nedenle de alım halen rekabet kuruluşu tarafından inceleniyor. ABD'li yat ırım şirketi Lehman Brothers analistlerinden Doug Anmuth, Bloomberg haber ajansına yaptığı açıklamada, bu alımın rekabet kurulu tarafından reddedilmesi durumunda hisselerin yükseliş trendinin yavaşlayacağını söyledi. Anmuth bu nedenle şirket hisselerinin bir yıl içinde 610 dolar civarında seyredeceğini düşünüyor. Analiste göre, bu seviyenin de üstüne çıkacağını söylemek için başka iş alanlarında yatırıma dair işaretler görmek gerekiyor.


Bloomberg'ün 37 analist arasında yaptığı ankete göre Anmuth gibi 34 analist de hisselerin yükselişinin bu hızla devam etmesi konusunda şüpheci. Analistlerden 19'u Google hisselerinin gelecek yıl 625 doların altında kalacağı tahminini yaparken sadece 2 analist hisse fiyatının 700 doları bulabileceğini söyledi.


Bu arada, Google hissesinin 700 doları aşacağı tahminini yapanlar arasında Yatırım Bankası Bear Stearns analistlerinden Robert Peck de var. Peck, Youtube'tan elde edilen reklam gelirleri sayesinde şirket hisselerinin 2008 sonuna kadar 700 doları bulabileceğini belirtti. Peck, yatırımcılarına yolladığı notta, "Google bir grup rakiple karşı karşıya olmasına rağmen arama motoru piyasasında elini güçlendirmeye devam ediyor" dedi. Şirketin gelecek hafta 3'üncü çeyrek rakamlarını açıklaması bekleniyor.

16 yıl önce