|

Her müziğin rengi ayrı

ABD ve Meksika'da yapılan araştırmalar, klasik müzik parçalarının beyinde farklı renklerle bağlantılı olduğunu ancak kişilerin ortak "duygu paletinin" bulunduğunu gösterdi.

Aa
00:00 - 18/05/2013 Cumartesi
Güncelleme: 10:38 - 18/05/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Her müziğin rengi ayrı
Her müziğin rengi ayrı

"Dinlenilen müziğin hissettirdiklerinin beyinde farklı renklerle tanımlandığı" sonucuna ulaşılan araştırmalarda, Wolfgang Amadeus Mozart'ın Sol Majör Flüt Konçertosu'nun rengi açık sarı ve turuncu, Re minör Requiem'i (Ağıt) koyu ve gri renklerle ifade edildi.

Berkeley Üniversitesi'nden Stephen Palmer ve ekibi ilk deneyde 37 rengin bulunduğu bir palet kullanarak katılımcılardan, dinledikleri müziğin uyandırdığı hisse en uygun 5 rengi seçmelerini istedi.

Tempolu müzik dinleyenlerin sarı gibi canlı, parlak ve sıcak, hüzünlü parçalar dinleyenlerinse gri, açık mavi gibi soluk, cansız veya koyu renkleri seçtiği görüldü.

Daha sonra bilim adamlarının, mutlu ve mutsuz yüz fotoğraflarını göstererek yaptığı ikinci deney de benzer sonuçlar verdi. Katılımcılar tempolu müzikle "mutlu yüzleri", hüzünlü müzikle "mutsuz ifadeleri" bağdaştırdı. Aynı şekilde, mutlu yüzler sarı ve benzer parlak renklerle, mutsuz yüzlerse koyu renklerle ilişkilendirildi.

Araştırma sonuçlarının, tedavi yöntemleri, reklamcılık ve müzik aletlerinin yapımına ışık tutabileceği belirtildi.


-Bir sonraki araştırma Türkiye'den katılımcılarla-

Palmer ve ekibi, bir sonraki araştırmayı pek çok koldan beslenmiş ve zengin bir müzik yelpazesine sahip Türkiye'den katılımcılarla yapmayı planladıklarını belirterek, Meksika ve ABD'de "müzik paletinin" benzer olduğunu ancak Türkiye veya Çin'deki durumun henüz bilinmediğini ifade etti.

Araştırma, "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı.


11 yıl önce