|

İşlemci tasarlamaya var mısın?

Bilişim Sektörü Derneğ, Türkiye'de işlemci üretiminin önünü açmak ve bu alanda bilgi birikimi oluşturmak için 'Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor' adlı bir yarışma düzenlendi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 2/12/2007 Pazar
Güncelleme: 11:25 - 27/11/2007 Salı
Yeni Şafak
İşlemci tasarlamaya var mısın?
İşlemci tasarlamaya var mısın?

Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) Türkiye'de teknolojinin gelişimine destek olmak amacıyla önemli bir adım attı. 'Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor' adıyla, mikroişlemci tasarım yarışması açan TÜBİDER, bu yarışmayla, Türkiye'de işlemci üretiminin önünü açmak istiyor. TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Başkanı Akif Şimşek, “Bu yarışma ile bu sektördeki yaratıcılığı teşvik etmeyi hedefliyor. TÜBİDER olarak bundan sonra da bu tür faaliyetlere devam etmek istiyoruz” dedi.

“TÜKETİCİ KONUMUNDAYIZ”

Türkiye'nin son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak 'tüketici' konumunda kaldığını belirten CPU Turkey Yarışması Proje Direktörü Niyazi Saral, ise “Teknolojik eğitimde, bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek adına ve doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışma düzenlendi. Türkiye'nin işlemcisini tasarım sürecinde insanların sayısal devrelere, bilgisayar organizasyonu ve mimarisine, işlemcilere daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlandı” şeklinde konuştu.

TOPLAM 50 BİN YTL ÖDÜL

Ödüller, Sanal İşlemci Tasarımı kategorisinde 10.000 YTL., FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı kategorisinde 20.000 YTL., Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı kategorisinde 10.000 YTL olarak belirlendi. Ayrıca, yarışmada başarılı olan her grubun en az 2 üyesi CPU üreticinin belirleyeceği bir fabrikaya yapılacak geziye davetli olacak.

16 yıl önce