|

KOBİ'lere büyük destek

KOBİ'ler “Gelecek için Bilişim” Projesi ile maliyetlerini azaltacak, verimliliklerini artıracak ve ekonomik durgunluktan güçlü çıkabilecekleri doğru teknolojilere yatırım yapma fırsatını yakalayacaklar...

Melih Bayram Dede
00:00 - 16/04/2009 Perşembe
Güncelleme: 12:03 - 16/04/2009 Perşembe
Yeni Şafak
KOBİ'lere büyük destek
KOBİ'lere büyük destek

TÜBİSAD'ın Intel, Microsoft ve Türk Telekom Grubu'nun katkılarıyla hayata geçirdiği “Gelecek için Bilişim” projesiyle KOBİ'lerde e-dönüşüm başlıyor. KOBİ'ler, özel eğitim verilen sertifika sahibi “Bilişim Uzman ve Danışmanları”nın da yardımıyla sınırlı bütçelerle teknolojiden en etkin biçimde yararlanarak işlerini büyütme şansı bulacaklar.


Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), KOBİ'lerin Türkiye çapında teknolojiden etkin biçimde yararlanarak büyüme ve gelişmelerine yardımcı olmak amacıyla Intel, Microsoft ve Türk Telekom Grubu'nun desteğiyle bir e-dönüşüm projesine imza attı. TÜBİSAD, “Gelecek için Bilişim” adlı projeyle KOBİ'lere ve KOBİ'lere hizmet sunan bilişim bayilerine yeni bir teknoloji vizyonu kazandırmak için yola çıktı.


Gelecek için Bilişim Projesi'ne TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Özdemir ve projeye destek veren şirketlerden Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan ve Türk Telekom Grubu adına Türk Telekom Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aydın Çamlıbel'in katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla başlandı.


Proje ile KOBİ'lerin teknoloji vizyonu geliştirilecek;, KOBİ'lere kaliteli ve uçtan uca danışmanlık, hizmet ve çözümler sunan bayilerin yetkinliğinin de artması sağlanacak. Bu sayede KOBİ'ler maliyetlerini azaltma, verimliliklerini artırma, ekonomik durgunluktan güçlü çıkabilecekleri doğru teknolojilere yatırım yapma fırsatını yakalayacaklar.


"E-DÖNÜŞÜM'LE KOBİ'LERİN EKONOMİYE KATKISI ARTACAK"

Toplantıda konuşan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut, “Türkiye ekonomisinin ileri gidebilmesi için KOBİ'lerin ekonomiye yüzde 29 olan katma değerlerinin AB standartlarına yükseltilmesi gerekiyor. Türkiye'de, yüzde 99'u mikro ve küçük ölçekli işletmeler olan KOBİ'ler teknolojiden yararlanamadıkları için önemli sıkıntılar yaşıyor. Oysa bilgi teknolojilerinden doğru yararlanabilirlerse verimliliklerini, etkinliklerini ve katma değerlerini ciddi oranda artırabilir, uluslararası normları yakalayarak dünyaya açılma fırsatı bulabilirler. Bu noktada KOBİ'lere hizmet verecek nitelikli insan gücünün oluşması için bilişim bayileri arasında bir hizmet standardizasyonu ve sertifikasyonun yerleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. 'Gelecek için Bilişim' Projesi ile geleneksel biçimlerde çalışan bilişim bayilerinin vizyonlarını değiştirecek, eğitim ve sertifikasyonlarını sağlayarak uzun vadede hem bayiler hem de KOBİ'lerde bir e-dönüşüm sağlayacağız. Bu proje ile KOBİ'lerin Türk ekonomisine sağladığı katma değer oranını önemli ölçüde artırmayı ve onların ekonomik durgunluk döneminden güçlenerek çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz” dedi.


"3 YILDA 100 BİN KOBİ BİLİŞİMLE BULUŞACAK"

TÜBİSAD, “Gelecek için Bilişim” Projesi ile bir yandan KOBİ'lere hizmet sunan bilişim bayilerine standardizasyon getirmeyi ve sertifikalandırmayı amaçlarken, diğer yandan KOBİ'lerin bilişim vizyonunu geliştirmeyi amaçlıyor. Bu sayede tüm KOBİ'ler maliyetlerini kontrol altına almak, masraflarını azaltmak ve hedef ve ihtiyaçları doğrultusunda doğru teknoloji ve hizmetlere yatırım yapmak için danışabilecekleri güvenilir “Bilişim Danışmanları” ile geleceğe yol alabilecekler. Proje kapsamında 3 yılda Türkiye çapında 3 bin bayi ve 100 bin KOBİ'ye ulaşılması planlanıyor.


KOBİ'LERİN YENİ BİLİŞİM REHBERİ

www.gelecekicinbilisim.com adresinde hizmete girecek olan portal, KOBİ'lerle bayileri buluşturan bir rehber niteliği de taşıyacak. Portalde işletmeler kendilerine sunulan Bilişim Rehberi'nden yararlanabilecek, başarı hikâyelerini paylaşabilecek, sorunlarını nasıl çözebileceklerine dair ipuçları bulabilecekler.


SERFİTİKALI BİLİŞİM DANIŞMANLARI GELİYOR

KOBİ'lerin ağırlıkta olduğu 11 ilde bilişim bayilerine teknik konuların yanı sıra satış yetkinlikleri, iş süreçleri gibi konularda da, aşamalı eğitimler verilecek. Bu eğitimler sonrasında yapılacak sınavlarda başarılı olan bilişim bayileri sertifika alarak önce “Bilişim Uzmanı”, ardından “Bilişim Danışmanı” olmaya hak kazanacaklar. Gelecekicinbilisim.com portalı aracılığıyla da bilişim bayilerine çevrimiçi eğitimler verilerek yetkinliklerinin artırılması ve sürdürülmesi amaçlanıyor. Sertifika sahibi bayiler, KOBİ'lere ne gibi bilişim yatırımı yapmaları gerektiği, bu yatırımı nasıl kullanacakları, ihtiyaçlara göre neler gerektiği gibi konularda çok daha etkin biçimde yön gösterecek ve çözüm sunacaklar.


BİLİŞİM'LE KAZANMAK SEMİNERİ

Proje kapsamında KOBİ'lerin işlerini büyütmek için her türlü sorularına yanıt bulabilecekleri bir de seminer dizisi gerçekleştirilecek. “Bilişim ile Kazanmak!” adıyla Bursa, Gaziantep, Denizli, Konya ve Kayseri'de düzenlenecek seminerler ile KOBİ'ler işlerini geleceğe başarılı bir şekilde taşımak için alanlarında uzman isimlerden bilgi alma ve fikir alışverişinde bulunma imkanı bulacaklar.


KOBİ'LERDE MEVCUT DURUM NEDİR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde 2 milyona yakın KOBİ bulunuyor. Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan KOBİ'ler istihdamın yüzde 77'sini sağlıyor. Gelişmiş AB ülkelerinde KOBİ'ler ülkelerinin ekonomilerine yüzde 50'nin üzerinde katma değer sağlarken, teknolojiden etkin biçimde yararlanamayan ve ağırlıklı olarak geleneksel yöntemlerle üretim yapan Türk KOBİ'leri istihdamdaki büyük paylarına rağmen ekonomiye yalnızca yüzde 29 oranında katma değer yaratabiliyor. “Bilgi çağı” olarak anılan 21. yüzyılda Türkiye'de KOBİ'lerin her geçen gün daha da zorlaşan rekabet koşullarına ayak uydurmak ve verimliliklerini artırmak için geleneksel yöntemlerden modern iş yapış biçimlerine geçmeleri gerekiyor.

15 yıl önce