|

Kütüphanede dijital devrim

Bir Türk şirketi tarafından geliştirilen Epiri dijital kütüphane sistemi, özel arama motoruyla, terabaytlarca çevrimdışı kaynak içinde çok hızlı arama yapabilme yeteneğine sahip.

Melih Bayram Dede
00:00 - 29/11/2010 Pazartesi
Güncelleme: 17:51 - 28/11/2010 Pazar
Yeni Şafak
Kütüphanede dijital devrim
Kütüphanede dijital devrim

Bu hafta, Horizon Yazılım tarafından geliştirilen, Epiri adlı 'MultiCore Kütüphane Sistemi'ni inceleme fırsatım oldu. Sözlük, ansiklopedi, e-kitap, ilaç rehberi, wikipedia gibi çok çeşitli dökümanların arşivlenebileceği, düzenlenebileceği ve görüntülenebileceği bir yapıya sahip bu yazılım, Türk mühendislerin çabasının ürünü.

Bilgisayarınıza temel Epiri yazılımını kurduktan sonra, üzerin Vikipedi, Vikisözlük gibi ek sözlükleri ayrıca yüklemeniz gerekiyor. Yazılımda bulunan Epiri Ask adlı arama motoru, terabaytlarca çevrimdışı kaynak içinde çok hızlı arama yapabilme yeteneğine sahip.

Üretici şirketin iddiasına göre, bilgisayarınıza Episi ile yükleyeceğiniz çevrimdışı Vikipedi'de, çevrimiçi Vikipedi'ye oranla 1000 kat hızlı sonuç görüntülenmesi mümkün oluyor. İstenirse kişiler ve kurumlar Epiri ile kendilerine özel arama motoru yapabiliyor.

MultiCore Kütüphane Sistemi, farklı türdeki dokümanlarda aynı anda arama yapabiliyor. Dünyanın en geniş koleksiyonuna sahip kütüphane olan Kongre Kütüphanesi'nde bulunan kaynak sayısının yaklaşık 10 katını arşivleyebiliyor ve kaynaklar arası çok hızlı arama yapabiliyor.

Programla ilgili
adresinden bilgi alabilirsiniz.

***


13 yıl önce