|

Mars'ı 'otomobille' geziyorlar

Çocukların uzay merakını çeşitli aktivitelerle gideren Uzay Kampı Türkiye'de, simülatör yardımıyla Mars yüzeyinde otomobil kullanma heyecanı yaşatılıyor.

Aa
00:00 - 17/01/2014 Cuma
Güncelleme: 13:58 - 17/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Mars'ı 'otomobille' geziyorlar
Mars'ı 'otomobille' geziyorlar

Dünyadaki üç uzay kampından biri olan İzmir'deki kamp, 9-15 yaş grubundaki çocuklara NASA dizaynlı eğitim simülatörlerini kullanma ve uzay mekiğiyle sanal uzay uçuşu yapma imkanı sunuyor. Daha önce Mars yüzeyini, gezegenin fotoğraflarından esinlenilerek yapılan platformla tanıtan kamp, çocukların "yaşayarak öğrenmesi" için "Mars Gezgini" simülatörünü devreye soktu.

Uzay Kampı Türkiye Pazarlama ve Halka İlişkiler Sorumlusu Yasemin Bahadır Güzelcan, yaptığı açıklamada, Dünya'ya en çok benzeyen gezegenin Mars olduğunu, bu nedenle insanlar için Mars'ın ayrı bir önem taşıdığını ifade etti. Kampa katılan uzay meraklısı çocukları Mars hakkında bilgilendirmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Güzelcan, son olarak "Mars gezgini" simülatörünü kullanmaya başladıklarını söyledi.

Güzelcan, katılımcı çocukların Mars fotoğraflarıyla kaplanmış odada, bilgisayar destekli simülatörle farklı bir tecrübe yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Katılımcılar Mars yüzeyinde bir otomobil kullanıyormuş gibi Mars'ı keşfediyorlar. Ekranın karşısında bir aracımız var. Aracın sürücü koltuğuna oturan katılımcı joystick yardımıyla ilerliyor. Mars'ın özel alanları geziyorlar, kendilerine verilen görevler doğrultusunda hedeflere gidiyorlar. Bu sırada Mars'la ilgili pek çok bilgi de onlara görsel olarak sunuluyor."

Mars yüzeyinin engebeli olduğunu belirten Güzelcan, "Simülatörü kullananlar bu alanlara dikkat etmeli. Mars'ın dışına çıkıp uçma ihtimalleri var. Bu nedenle kontrollü ilerlemeleri gerekiyor" diye konuştu.

"Gerçekten gidiyormuşsun gibi hissediyorsun"

Kampa Balıkesir'den katılan 5. sınıf öğrencisi Yağmur Demircan, kampa gelmeden önce Mars hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığını dile getirdi. Simülatörle öğrenmenin güzel bir his olduğunu ifade eden Demircan, "Gerçekten gidiyormuşsun gibi hissediyorsun" dedi.

Irmak Özat da uzaya ve gezegenlere karşı merakı nedeniyle kampa geldiğine işaret ederek, Mars'ta yolculuğun "tehlikeli" olduğunu, simülatörle bu heyecanı yaşadıklarını anlattı.

10 yıl önce