|

Rusya, Lomonosov ile en hızlı süper bilgisayar kurma peşinde

Bilimsel araştırmalar için yüksek işlem kapasitesine ihtiyaç duyan Rusya, Lomonosov süper bilgisayar sistemini ülkenin en hızlısı yapmak üzere harekete geçti

Melih Bayram Dede
00:00 - 20/06/2011 Pazartesi
Güncelleme: 23:22 - 19/06/2011 Pazar
Yeni Şafak
Rusya, Lomonosov ile en hızlı süper bilgisayar kur
Rusya, Lomonosov ile en hızlı süper bilgisayar kur

Rus bilim adamları, bilimsel güçlüklerle başa çıkabilmek için gittikçe artan bir hızda GPU-etkinleştirilmiş süper bilgisayarları kullanırken, Moskova Devlet Üniversitesi de Lomonosov sistemini dünyanın en hızlı bilgisayarlarından biri yapmak üzere NVIDIA Tesla GPU'lar ile yükseltiyor. Yükseltilen sistem, 1.554 NVIDIA Tesla X2070 GPU'yu aynı sayıda dört çekirdekli CPU (işlemci) ile bir araya getirerek 1.3 petraflopluk en üst düzeyde performans beklentisiyle sistemi Rusya'da 1 numara yapıyor. Bu sistem küresel iklim değişikliği, okyanus modelleme, post-genomik tıp ve galaksi oluşumu gibi hesaplama yoğun alanlara odaklanan araştırmalar için kullanılıyor.

DÜŞÜK BÜTÇE YÜKSEK PERFORMANS

Moskova Devlet Üniversitesi Rektörü Victor Sadovnichy, “Araştırmalarımız çok büyük hesaplama kaynakları gerektiriyor ve bu performansı en etkin şekilde sunmak zorundayız. Bu ikili hedefe ulaşabilmemizin tek yolu bir hibrid sistemle olacak.” dedi. Sadovnichy, “Tüm dünyadaki süper bilgisayarlar güç bütçelerini aşmadan performanslarını artırmanın yollarını arıyor. Yeni işlemcilerimiz, Keldysh Uygulamalı Matematik Enstitüsü, Nizhni Novgorod Lobachevsky Devlet Üniversitesi ve Perm Devlet Üniversitesi Paralel Hesaplama Bilim ve Eğitim Merkezi dahil olmak üzere çok sayıda araştırma merkezinin yararlandığı bir avantaj olan watt başına yüksek performans sunuyor.” şeklinde konuştu.


Teraflop nedir?

Bir süper bilgisayar alanı terimi olan flops, saniye başına kayan nokta işlemi anlamına gelmektedir ve bir bilgisayarın kayan nokta hesaplaması yapabilme kapasitesini ölçer. Bir teraflop ise, saniyede bir trilyon kayan nokta işlemi anlamına gelmektedir. Dizi işlemci teknolojisi, çoğunlukla üçboyutlu grafik uygulamalarında kullanılan gelişmiş ve paralel çalışan işlemcileri, gerçek hayatın sorunlarını çözmeye odaklayarak bu alandaki çıtayı yükseltmektedir.


13 yıl önce