|

Siber suçlarla küresel mücadele şart

İnternetteki risklerle ülke bazında mücadele etmenin güç olduğunu hatırlatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Uluslararası yapılanmaya ihtiyacımız var. Aksi halde, hayatımızı kolaylaştıran, önümüzü açan bu sistemler, toplumların geleceğini karartan silahlara dönüşebilir.” dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 9/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 11:26 - 9/12/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Siber suçlarla küresel mücadele şart
Siber suçlarla küresel mücadele şart

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internetteki risklerle mücadelede, ülke bazında çabaların yeterli olmadığını belirterek, küresel düzeyde işbirliği önerdi. Antalya'da düzenlenen eGovShare 2009 Konferansı'nın açılında konuşan Yıldırım, “İnternetin güvenli kullanımına yönelik, ilk yasal düzenlemeyi yapan ülkeyiz. İnternet güzel bir nimet. Ancak her ilacın bir yan etkisi var. İnternetle birlikte, kirli ve yanlış bilgiler de geliyor. Bunun için internet ortamında yapılan yayınlarla ilgili bir düzenleme yaptık. Ülke düzeyinde yapılan çalışmalar, bu noktada yeterli değildir. Uluslararası yapılanmaya ihtiyacımız var. Aksi halde, hayatımızı kolaylaştıran, önümüzü açan bu sistemler, toplumların geleceğini karartan silahlara dönüşebilir.” şeklinde konuştu.


BİLGİ GEÇİŞİ ENGELLENEMEZ

Bütün ülkelerin siber suçlarla mücadele başta olmak üzere, bilginin insanlığın yararı için kullanılması için işbirliği yapmaya mecbur olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu alanın uluslararası düzeyde bir düzenlemeye tabi olması kaçınılmazdır ve aciliyeti vardır. Bilgiye yasak koyamıyorsunuz. Gelişmiş ve daha az gelişmiş ülkeler, sınırları engelleyebiliyorlar. Ama bilginin geçişini engelleyemezsiniz. Ülkenizi dünyaya kapatabilirsiniz, ancak insanlarınızın dünyayla haberleşmesini engelleyemezsiniz. Bu nedenle uluslararası düzenleme yapmak kaçınılmazdır” dedi.


DEVLET ARTIK BİLGİ YOLU YAPIYOR

Bakan Yıldırım, “Artık devletler, klasik devletten, bilgiyi elektronik ortamda vatandaşlarına sunan devlet yapısına doğru hızla gitmekteler. Nasıl vatandaşlarınıza yollar yapıyosanız, bilginin de vatandaşa ulaşması için bilgi otoyollarına ihtiyacınız var. Vatandaşınıza bilgiye ulaşabileceği, hatta tüm dünyadaki bilgiye ulaşabileceği yolları yapmanız gerekir. Biz hem havadan hem de karadan bilgi otoyollarını kurduk.” şeklinde konuştu. Türkiye'de bugün 7 milyon genişbant internet abonesi, 39 milyon da internet kullanıcısı olduğunu hatırlatan Yıldırım, internet kullanım oranının da yüzde 35 olduğunu açıkladı.


KÜÇÜKLER BÜYÜKLERİ EĞİTİYOR

Bilginin üretilebileceğini, ancak bu bilgiyi ulaştıracak yolların da buna paralel olarak gelişmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldırm şunları söyledi: “Bilgiyi üretebilirsiniz, bilgiye sahip olabilirsiniz. Ancak bu bilgiyi nakledecek bilgi otobanlarına ihtiyacınız var. O da yetmez bu bilgiyi alıp kullanabilecek, bilgisayar okuryazarı vatandaşlarına ihtiyacınız var. Bilgi toplumu çağında artık küçükler büyükleri eğitiyor. Çocuklar ailelerini bilgisayarla tanıştırıyorla. Onların bilgi teknolojisinin nimetlerinden yararlanmasına fırsat oluşturuyorlar. Dünyada bilgisayar okuryazarlarığı oranı yüze 60'a ulaşmış ama bu seviyede durmuştur. Çünkü yaşlı nüfus bu teknolojilerle fazla ilgilenmemektedir. Bu iş bizden geçti deyip, zihinsel direnç göstermektedir. Bilgiokuryazarlığı eğitimini vermeniz ve içerik sağlamanız gerekmektedir. Elektronik ortamda bilgi sunmanız gerekmektedir.”


eDEVLET ŞEFFAF VE HESAP VEREBİLİR

Bilgi toplumunun, demokrasinin gelişmesi için önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, “Devletle şeffaflığın gelişmesi ve hesap verilebilirliği getirmektedir. Artık bir bilgiyi doğrulamak için ertesi günü, gazeteleri beklemiyorsunuz. Anında araştırma ve doğrulama imkanınız var. Benim doğru söyleyip söylemediğimi, bu salonda oturanlar anında araştırıp, doğrulama imkanına sahipler.” dedi. Bilgi toplumu hedefine ulaşmak için, bilgi teknolojilerinin kullanımındaki eşitsizliğe neden olmayacak şekilde hizmetlerin yayılması gerektiğini söyleyen Bakan Yıldırım, “Sadece ülke içinde değil, ülkeler arasında da sayısal uçurumun giderilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. 50 değişik ülkeden 300 uzman burada, bilgi toplumu konusunda tartışacaklari tecrübelerini paylaşacaklar. Zaman artık yıllarla, aylarla, günlerle, saatlerde ifade edilmiyor. Artık saniyenin binde biriyle ifade ediliyor. Zaman çok hızlı ilerliyor. Zihinsel olarak yetişemiyoruz. Bu uygulamaları yönetenler olarak bazı şeylerin önüne geçemiyoruz.” şeklinde konuştu.


6 BİN OKUL UYDUDAN BAĞLANIYOR

Türkiye'de bölgeler arası bilgiye erişimdeki eşitsizliği giderilmesi için yapılan çalışmalardan örnekler veren Bakan Yıldırım, “Türkiye'de bugün tüm okullarda genişbant internet var. Karasal fiber optik kablolarla erişim yapılamadığı için, 6 bin okulumuza, uydu üzerinden internet erişinmi sağladık.” dedi. Türkiye'de tüm okulların internet faturalarını bakanlığın üstlendiğini hatırlatan Yıldırım, “Bunun için Evrensel Hizmet Fonu çıkardık ve okulların internet ücretleri bu fondan ödeniyor.” şeklinde konuştu. Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bir çok yerde internete ücretsiz erişim noktalarını ülke çapında yaydıklarını da hatırlayan Yıldırım, bilgiye erişimde herkese eşit fırsatı sunmak için çalıştıklarını kaydetti. (Melih Bayram Dede/Yeni Şafak)

14 yıl önce