|

Yıldız'da anabilgisayar dersi

Melih Bayram Dede
00:00 - 21/05/2008 Çarşamba
Güncelleme: 22:30 - 21/05/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Yıldız'da anabilgisayar dersi
Yıldız'da anabilgisayar dersi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Garanti Teknoloji ve IBM Türk'ün ortak çalışma ve planlamasıyla tasarlanan anabilgisayar kursu, YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilişim Klubü'nde başladı. Öğrencilere anabilgisayar sistemlerinin işletimi ve yönetimi konusunda uzmanlık sağlayacak eğitimler, 6 hafta sürecek. Kursu başarıyla tamamlayan öğrenciler, yaz aylarında IBM Türk ve Garanti Teknoloji'de staj yapma imkanını elde edecek. Piyasada az bulunan uzman sayısını artırmayı hedefleyen eğitimlerin, YTÜ'de önümüzdeki seneden itibaren seçmeli ders olması planlanıyor.

Eğitimlerde, dünyada yalnızca IBM tarafından üretilen ana bilgisayar sistemlerinin işletimi, yazılım ve donanımsal yönetimi gibi konular işleniyor, makineler üzerinde uygulamalı çalışmalar yapılıyor. Garanti Teknoloji ve IBM Türk'ün anabilgisayar uzmanları tarafından verilen derste kullanılan eğitim dokümanları ve içerik, IBM'in üniversitelere yönelik eğitim destek programı “IBM Academic Initiative”den sağlanıyor. Bu eğitimlerin sürekliliğinin sağlanması ve daha etkin hale gelmesi için yaz aylarında akademisyenlerin katılımı ile ayrı bir atölye çalışması yapılması planlanıyor.

IBM Türk Üniversite İlişkileri Yöneticisi Jale Akyel, “Dünyanın en büyük 500 şirketinin yanı sıra, Türkiye'deki büyük banka, endüstri ve kamu kuruluşlarının da çoğu, temel fonksiyonlarını anabilgisayar sistemi üzerinde yürütüyor. Bu nedenle anabilgisayar sistemlerinde uzmanlaşacak insan kaynağı, sektörün büyümesi için kritik öneme sahip. Proje ortaklarımızla beraber başlattığımız eğitim, öğrencileri özel uzmanlık gerektiren ve stratejik öneme sahip bir mesleğe hazırlamayı hedefliyor.” dedi.

Başta Garanti Bankası olmak üzere tüm Doğuş Grubu şirketlerinin teknoloji hizmetlerini sağlayan Garanti Teknoloji'nin Genel Müdür Yardımcısı Tufan Alatan, “Veri trafiği yoğun olan büyük kurumlar, en hayati operasyonlarını anabilgisayar sistemlerine emanet ediyor. Sektörümüzde bu alanda önemli bir yetişmiş eleman açığı var. Eğitimlerin bu açığı kapatmaya vesile olmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.


YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Gökhan Yavuz ise “Büyük işletmelerin BT sistemleriyle ilgili ve piyasada az bulunan bir uzmanlığa sahip olmanın, bölümümüzden mezun olacak öğrencilere önemli bir rekabet avantajı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi

YTÜ'nün Yıldız kampüsünde her hafta çarşamba günü düzenlenen eğitimleri, Garanti Teknoloji'den Öner Cincor ve Meral Temel ile IBM Türk'ten Sevilay Kurt veriyor. Derslerde, büyük ölçekli bilgi işleme giriş, kapasite, ölçeklenebilirlik, bütünlük ve güvenlik, kullanılabilirlik, devasa veri kümelerine erişim, sistem yönetimi ve otonom bilgi işlem gibi konular işleniyor.

IBM'in ilk olarak 1960'lı yıllarda geliştirdiği anabilgisayar sistemleri, 40 yılı aşkın süredir, veri trafiği çok geniş kurumların BT sistemlerinin merkezini oluşturuyor. Günümüzün anabilgisayarları, klasik sunuculardan farklı olarak aynı anda milyonlarca işlemi gerçekleştirip, 7/24 hizmet veren kurumlara maksimum performans sağlıyor. Örneğin IBM'in en yeni anabilgisayarı Sistem z10, 1.500 orta boy sunucunun yaptığı işi gerçekleştiriyor; ancak %85 daha az yer kaplıyor, %85 daha az enerji tüketiyor ve %100 daha fazla performans gösteriyor. Yeni anabilgisayar bu sunucular için gereken yazılım lisanslarını da konsolide ederek 30'a 1 oranında azaltıyor.

16 yıl önce