|

'Adım adım' elektrik üretmeye başladık

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri, hayata geçirdikleri yeni proje dahilinde, attığımız adımların meydana getirdiği enerji üzerinden elektrik üretmeyi başardılar. Projenin yaygın kullanıma geçmesiyle birlikte, insanların toplu biçimde hareket halinde oldukları pek çok yerde aydınlatma bu yolla sağlanabilecek.

Yeni Şafak
12:05 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:40 - 28/05/2015 Perşembe
AA
 Fayansların altında yer verilen dinamolar attığımız her adımın ürettiği enerjiyi elektriğe dönüştürüyor. Elde edilen elektrik ise aydınlatmayı sağlıyor.
Fayansların altında yer verilen dinamolar attığımız her adımın ürettiği enerjiyi elektriğe dönüştürüyor. Elde edilen elektrik ise aydınlatmayı sağlıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri TÜBİTAK destekli projeyle ortamdaki kişilerin attığı adımlardan yararlanarak elektrik üretmeyi başardı. Proje danışmanı KTÜ Öğretim Görevlisi Oğuzhan Çakır gözetiminde, son sınıf öğrencileri Serkan Taka, Esma Doğru, Ali Güney ve Sercan Tosun tarafından hazırlanan proje 'hareketin ürettiği enerji' esasına dayanıyor.



"İnsan Adımlarının Kinetik Enerjisinden Elektrik Üretimi, Depolanması ve Dağıtımı" isimli proje, bireysel hareketten enerji üretilmesini sağlarken bunu yapmak için altına dinamo yerleştirmek suretiyle üretilen fayansların üzerinde yürürken atılan adımların dinamolar aracılığı ile elektrik üretmesini ve üretilen elektrik ile de aydınlatmanın sağlanmasını başarıyor.



TÜBİTAK'tan alınan 4,000 TL destekle, 6 aylık bir süreyi kapsayan çalışma neticesinde tamamlanan çalışma ülkemizde türünün ilk örneği olurken, uygulama alanlarının da oldukça geniş olmasıyla dikkat çekiyor. Şöyle ki, alışveriş merkezleri, hastaneler vb. gibi insanların toplu biçimde hareket halinde oldukları pek çok yerde bu sayede aydınlatma doğrudan bu vesile ile sağlanabilecek.


#bilim
#teknoloji
#tübitak
9 yıl önce