|

Altyapı bizim kâr onların

Telekom şirketleri, altyapılarına yoğun trafik yaratan ve ek maliyet getiren yabancı şirketlerin kendileri üzerinden para kazandığını ancak kendilerinin bu alışverişte yeterince gelir elde edemediğini savunarak çözüm arıyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 18/04/2011 Pazartesi
Güncelleme: 18:32 - 17/04/2011 Pazar
Yeni Şafak
Altyapı bizim kâr onların
Altyapı bizim kâr onların

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca'da düzenlenen Beşinci Telekomünikasyon Zirvesi, sektör temsilcilerinin katılımıyla 15-16 Nisan'da gerçekleştirildi. Telekomünikasyon Zirvesi'nde telekom şirketlerinin gündemindeki en önemli konu, mobil internetin oluşturduğu devasa trafik ve mevcut altyapının buna cevap veremez hale gelmesiydi. Telekomcular, altyapılarına trafik yaratan yabancı şirketlerin kendileri üzerinden para kazandığını ancak kendilerinin bu alışverişte yeterince gelir elde edemediğini savunuyor.

VİDEO TRAFİĞİ ŞEBEKEYE YÜK

Telekom şirketleri, Google, Youtube, Apple, Facebook ve Yahoo'nun faaliyetlerini örnek veriyor. Bu şirketlerin Türkiye'deki telekom şirketlerinin şebekeleri üzerinden gelir elde ettiğini, özellikle yüksek oranda video trafiği yarattıklarını, elde ettikleri gelirlerin tamamını da Türkiye'de vergi ödemeden dışarı aktardıklarını savunuyorlar. Artan internet bant genişliği ihtiyacını karşılamak için sürekli yatırım yapmak zorunda olan telekom şirketleri, ses gelirlerinin düşmesine neden olan, internet üzerinden bedava telefon görüşmesi hizmeti veren şirketlerden de rahatsız. Skype, iPhone'daki Viber uygulaması vb. uygulamalar Türkiye'deki telekom şirketlerinin gelirlerini olumsuz etkiliyor.

MOBİL ABONE DE AZALIYOR

Telekom sektöründe sadece sabit telefon gelirleri değil, mobil abone sayısı ve gelirleri de eriyor. Buna karşın, sektör krizden çıkış için acil çözüm arıyor. Altyapıyı oluşturan şirketler, bu durumdan kaynaklayan rahatsızlıklarını Telekomünikasyon Zirvesi'nde tartıştı ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bizzat iletti. İnternete bağlanan iPhone gibi mobil cihazların sayısının hızla artması, telekom şebekesine büyük yük getiriyor. İhtiyacı karşılamak için yatırım yapmak zorunda kalan şirketler, elde edilen gelirlerin yatırım harcamalarının yanında düşük kaldığını belirterek, bu durumdan çıkış yolu arıyor. Sektör temsilcileriyle tek tek görüşen ve sorunları not alan Binali Yıldırım, basın mensuplarıyla görüşmesinde, buna karşın çözüm için adım atacaklarını söyledi.

GOOGLE VE APPLE HEDEFTE

Google'ın özellikle Adsense reklam sistemi üzerinden elde ettiği gelirlere ait Türkiye'de fatura kesmemesi, gelirin ve verginin olduğu gibi dışarı aktarılmasına neden oluyor. Facebook'un da reklam sistemiyle ilgili benzer kaygılar var. Buna ilave olarak Türkiye'ye Youtube nedeniyle internet bant genişliği yükü getirmesi rahatsızlık nedeni. iPhone, iPad ve Macbook'lar için Türk tüketicisinin satın aldığı ücretli uygulamaların vergisinin Türkiye tarafından tahsil edilememesi de rahatsızlığın bir başka boyutu. Yakın zamana kadar Google'ın kararıyla Türkiye'deki kullanıcılara kapalı olan Android uygulama mağazasında da benzer sorun var.

ÇARE YERLİ ÇÖZÜMLER

Peki çözüm ne? Baştan bu yana saydıklarım Telekomünikasyon Zirvesi'nin kulislerinde konuşulanlar. Benim kişisel görüşlerim değil. Sektörün tepki ve rahatsızlıklarını görünce hemen akla, “Peki bu şirketlere engel mi çıkarılacak?” sorusu geliyor. Çözüm kesinlikle bu eksende değil. Hatta bunu düşünmek bile günümüzde çok anlamsız. Çözüm, Türkiye'deki teknoloji şirketlerinin rekabetçi ürünler geliştirmelerinde yatıyor. Yani özel sektörün devlet tarafından desteklenerek, arama motoru, ücretsiz e-posta servisleri, mobil uygulamalar, Adsense benzeri reklam sistemleri, video paylaşım siteleri geliştirmesini teşvik etmek, halkın teknolojiye ödediği paranın ülke ekonomisi içerisinde dönmesini sağlamak tek çözüm yolu.


13 yıl önce