|

Android''e saldırılar zirvede

Mobil cihazların yaygınlaşması, siber suçluların bu alanı hedef almasına neden oldu. Son verilere göre her 5 cihazdan biri saldırıya maruz kaldı

Melih Bayram Dede
00:00 - 14/10/2014 Salı
Güncelleme: 22:29 - 13/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Android''e saldırılar zirvede
Android''e saldırılar zirvede

Teknolojiden yararlanırken güvenliği de ihmal etmemek gerekiyor. Bu nedenle fırsat buldukça sizinle internet güvenlik şirketlerinin araştırmalarını paylaşmaya çalışıyorum. Bu kez elimde, Kaspersky Lab ve INTERPOL tarafından Ağustos 2013 ve Temmuz 2014 arasında gerçekleştirilen 'Mobil siber tehditler' anketinin sonuçları var.

BEŞTE BİRİ ETKİLENDİ

Araştırma, Android işletim sistemi kullanan mobil cihazlardaki güvenlik risklerini irdelemiş. Kaspersky Lab güvenlik çözümleriyle korunan her beş Android tabanlı cihaz kullanıcısından birinin bu dönemde en az bir kez zararlı yazılımlar tarafından saldırıya uğradığı tespit edilmiş. Araştırmaya göre, en sık karşılaşılan zararlı yazılımlar, özel tarifeli numaralara sahibinin haberi olmadan mesajlar gönderen SMS Trojanlar. Yani 'truva atları'.

TEHLİKELİ SALDIRILAR

Dünyanın her yerinden toplam 1 milyon Android cihaz kullanıcısının Ağustos 2013 ve Temmuz 2014 arasında tehlikeli zararlı yazılımların saldırılarına maruz kaldığı araştırmada not edilmiş. Bu rakam tüm Kaspersky Lab mobil ürün kullanıcılarının yaklaşık beşte birine karşılık geliyor. Bu veriler, son yıllarda siber saldırıların zirve yaptığına da işaret ediyor.

RUSYA EN BÜYÜK HEDEF

Araştırmaya göre, Rusya, Hindistan, Kazakistan, Vietnam, Ukrayna ve Almanya''daki kullanıcılar, saldırıların ana hedefleri arasında yer alıyor. Bunun nedeni olarak, bu ülkede yaşayan insanların SMS üzerinden içerik ve çevrimiçi hizmetler için kolaylıkla para harcıyor olması gösteriliyor. Ön ödemeli mobil hesaplardan üçüncü şahıs banka hesaplarına para aktarımı yapmak için bu hizmetleri kullanabilen siber suçlular için bu, zararlı yazılımları paraya çevirmenin cazip yolu olarak gözüküyor.

Ukrayna siber saldırıda lider

- Doğu Avrupa''da tespit edilen mobil saldırıların çoğu, başta Ukrayna (%44, bölgesel rakam) olmak üzere Polonya (%23), Türkiye (%11), Romanya (%8) ve Yunanistan''da (%7) gerçekleşti.

- Saldırı ve saldırıya maruz kalanların sayısındaki artışın ana nedeni Trojan-SMS'in sayısının artması. Bu aile, Kaspersky çözümleri tarafından Android cihazlardaki algılamalarda %57,08''e karşılık gelmekte.

- İkinci sırada gelen RiskTool (%21,52 pozitif), kötü amaçlarla (ödemeli mesajlarla SMS bildirimleri gönderme, coğrafi bilgi aktarımı, vb.) kullanılabilen ve şartlara bağlı yasal programlar.

- Saldırgan reklamcılık (açılır pencereler, durum çubuğu bildirimleri, vb.) üçüncü sırada (%7,37). Doğu Avrupa''da en aktif 3 zararlı yazılım türü de yine aynı: Trojan-SMS - %52, RiskTool - 32%, AdWare - %6.

Cezaların artışı caydırıcı oldu

Nisan 2014''te Kaspersky Lab uzmanları, büyük ölçüde Trojan-SMS saldırısı sayısındaki azalmanın bir sonucu olarak toplam gerçekleşen saldırı sayısında ciddi bir düşüş belirledi. Bu muhtemelen, Rusya telekom düzenleyici kurulu tarafından uygulanan, SMS üzerinden ödemeli hizmetlere yönelik yeni kuralların bir sonucu. Artık tüm Rusya operatörleri, SMS yoluyla hizmet almak isteyen tüm abonelere bir onaylama mesajı göndermek zorunda. Temmuz 2014''ten itibaren saldırı sayısı bir kez daha arttı. Nisandaki düşüşle yasaların siber dolandırıcılığa karşı ne kadar etkili olduğunu gösterdi. Kaspersky Lab Kıdemli Virüs Analisti Roman Unuchek, endişelenmek gerektiğini belirliyor ve son verileri, "Bu, kesinlikle olumlu yönde bir değişim değil.'' şeklinde yorumluyor. INTERPOL Siber İnovasyon ve Erişim Direktörü Dr. Madan Oberoi ise siber suçun yeni bir suç türü olmadığını belirterek, "Gördüğümüz, teknolojik olarak gelişmiş bir biçim almış olan geleneksel bir organize suç modeli ve yapısıdır'' diyor.


10 yıl önce