|

Apple Finlandiya'yı batırdı

Ekonomide eski günlerini arayan Finlandiya''da, kötü gidişatın sorumlusu olarak Apple gösterildi. Apple''ı günah keçisi yapan Başbakan Stubb, ''iPhone Nokia''yı, iPad kağıt sanayini öldürdü'' dedi.

.
00:00 - 14/10/2014 Salı
Güncelleme: 10:48 - 14/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Apple Finlandiya'yı batırdı
Apple Finlandiya'yı batırdı

ABD''li teknoloji devi sessiz sedasız bir ülkenin ekonomisini çökertti. Avrupa''nın en güçlü ekonomilerinden biri olan İskandinavya ülkesi Finlandiya, Apple''ın piyasaya sunduğu akıllı ürünler iPhone ve iPad nedeniyle tehlike sinyalleri vermeye başladı.

Ekonominin geleceğiyle ilgili acı itiraf, Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb''tan geldi. Hatta Stubb, teknoloji devine ağır suçlamalar yöneltti. Finlandiya Başbakanı, Apple''ın ülkesinin en büyük iki sanayi kalemi kağıt ve cep telefonu üretimine darbe vurmakla suçlanabileceğini açıkladı.

Stubb, bu sektörlerdeki kötü gidişin Kuzey ülkesinde ekonomik durgunluk yarattığını ve bunun da kredi notunda indirime kadar etki ettiğini belirtti.

ŞAMPİYONLAR ÇÖKTÜ

''Çöken iki şampiyonumuz var'' diyen Stubb, bu sözlerle rakipleri karşısında istediğini alamayan Nokia ile Finlandiya ekonomisinin bel kemiği kağıt üreticilerini işaret etti. Finlandiyalı Başbakan, şöyle isyan etti: ''Biraz mantığa aykırı olsa da birisi çıkıp iPhone''un Nokia''yı, iPad''in ise Finlandiya kağıt sanayisini öldürdüğünü söylese buna büyük itiraz olmaz ama geri döneceğiz.''

NOKIA, MICROSOFT'A GİTTİ

Cep telefonu sektörünün ilk oyuncularından ve en büyük üreticilerinden Nokia, özellikle akıllı telefon pazarında Apple''ın yanı sıra Güney Koreli Samsung karşısında da istenen rekabeti gösteremedi. Kötü günler yaşayan Nokia Nisan 2014''te Microsoft tarafından 7.5 milyar dolara satın alındı. Nokia, 1990''lı ve 2000''li yıllarda cep telefonu üretiminde bir numaraydı ve Finlandiya ekonomisine büyük katkı sağlıyordu.

Finlandiya aynı zamanda Avrupa''nın en büyük kağıt üreticileri UPM-Kymmene ve Stora Enso şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Akıllı tabletlerin çıkması da kağıt üretiminin düşmesine neden oldu.

FİNLANDİYA'NIN NOTU İNDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor''s''tan Fransa ve Finlandiya''ya soğuk duş. S&P, Fransa''nın kredi notu görünümünü devlet bütçesindeki bozulma ve ekonomik reformlara gidilmesinde zorluklarla karşılaşılmasını gerekçe gösterek ''durağan''dan ''negatif''e indirdi. Kuruluş, ''AA'' olan kredi notunu teyit etti. S&P, Fransa''nın notunu geçen yılın Kasım ayında da ''AA+''dan ''AA''ya düşürmüştü. Standard&Poor''s''dan, Avrupa''nın en sağlıklı ekonomilerinden biri olarak gösterilen Finlandiya''yı da üzen açıklama geldi.

S&P, Finlandiya''nın ''AAA'' olan kredi notunu bir basamak düşürerek ''AA+''ya indirdi. Finlandiya''nın notunun kırılmasıyla Euro Bölgesi''nde ''AAA''ya sahip Almanya ve Lüksemburg kaldı.

9 yıl önce