|

Artık ekrana dokunmayın!

Dokunmaya alıştığımız teknoloji farklı bir boyuta geçiyor. Yeni nesil cihazların hepsine artık sesle veya hareketle kontrol özellikleri geliyor.

Yeni Şafak
11:12 - 21/12/2014 dimanche
Güncelleme: 09:15 - 21/12/2014 dimanche
Diğer
Bundan yaklaşık 7 yıl önce dokunmatik ekranlı akıllı cihazlar hayatımıza girdi. Tuşlu telefonlardan geçiş yaptığımız dokunmatik ekranlara o dönemde inanamıştık. Şimdi ise dokunmatik ekran teknolojisinin yerine dokunmadan kontrol edilebilen cihazlar gelmeye başladı. Sadece akıllı telefon veya tablet değil, televizyonlardan akıllı ev sistemlerine kadar birçok cihazı dokunmadan kontrol edebilmek şimdiden bile mümkün.

Dokunmadan kontrol için birçok farklı yöntem var. Bunların başında sesli kontrol geliyor. Birçok işletim sistemi artık ses tanıma teknolojisine sahip. Kullanıcıların sesli komutlarını noktasından virgülüne kadar tanıyan ses tanıma teknolojisinin en sık kullanıldığı yerlerin başında akıllı telefon ve tabletlerdeki işletim sistemleri var. Bunun son zamanlardaki en başarılı örneklerinden birini Apple yaptı. Şirketin geliştirdiği  akıllı asistan Siri'nin yanı sıra yeni işletim sistemi iOS 8'de yer alan dikte özelliğinin Türkçe desteği bulunuyor. Mesaj yollamak isteyen kullanıcılar ekrana bile dokunmadan mesaj yazabiliyor. Ses tanıma teknolojilerinin kullanıldığı diğer bir alan ise akıllı ev sistemleri oldu. Kombilere bağlanan akıllı ev sistemleri sesle kontrol edilebiliyor. Dokunmadan kontrol etmek için kullanılan diğer bir teknoloji ise hareket tanıma sistemleri oldu. Avea'nın son telefonunda kullanılan bu özellikle ekrana dokunmadan selfie çekebilmek mümkün. Buna ek olarak televizyonlardan oyun konsollarına kadar birçok yeni nesil cihaz, kullanıcıların el ve kol hareketlerini algılayabiliyor.
#dokunmatik ekran
#siri
#ekran yeni
il y a 9 ans