|

Avea: Bu ceza sektörde rekabetin önünü açtı

00:00 - 30/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 13:11 - 30/12/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Avea: Bu ceza sektörde rekabetin önünü açtı
Avea: Bu ceza sektörde rekabetin önünü açtı

Rekabet Kurulu, mobil pazarlama ve GSM hizmetleri pazarlarındaki hakim durumunu kötüye kullanarak rakipleri aleyhine rekabeti bozması nedeniyle Turkcell'e 36,1 milyon TL idari para cezası verilmesine oy birliği ile karar verdi. Turkcell'in hukuka aykırı eylemlerine son vermesine yönelik olarak alınan bu kararın GSM hizmetleri pazarının gelişmesi önündeki büyük bir engeli kaldırdığına dikkat çeken Avea Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Boysan, kararla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:


“Turkcell'in hukuka aykırı eylemlerine son verilmesine yönelik olarak oy birliği ile verilen bu karar mobil pazarlarda etkin ve sürdürülebilir bir rekabet ortamının tesisi için önemli bir adım. Rekabet Kurulu'nun vermiş olduğu bu karardan en büyük faydayı tüketiciler elde edecektir. Avea olarak rekabete ve bunu anayasal güvence altında tutan hukuk sistemine olan inancımız tamdır. GSM sektöründe rekabete aykırı tüm uygulamaların sona ermesi ve bu tarz rekabeti ihlal edici uygulamalara bir daha tevessül edilmemesi adına Rekabet Kurulu'nun bu kararında verilen mesajların doğru algılanması gerektiğine inanıyoruz. ”


Bilindiği üzere, Turkcell'in çeşitli firmalarla düzenlediği hediye kontör/dakika kazandıran kampanyalarda ilgili firmalarla münhasır çalışmak suretiyle rakiplerini dışladığı ve sektördeki diğer operatörlerin bu kampanyalardan müşterilerini yararlandırmasının önünün kesildiği iddiasıyla kendisine yapılan şikayetleri değerlendiren Rekabet Kurulu, Turkcell hakkında 9 Ekim 2008 tarihinde bir soruşturma başlatmıştı.


Bir yıldan daha uzun süren soruşturma sürecinde elde edilen bulgulara ilişkin olarak geçtiğimiz hafta sözlü savunmasını veren Turkcell, Rekabet Kurulu'nun soruşturma yapmaya yetkili olmadığı ve benzeri usuli itirazlarla birlikte, soruşturmaya konu pazardan elde ettiği gelirlerin ise toplam gelirlerinin cüzi bir kısmı olduğunu ileri sürerek, soruşturmanın sona erdirilmesini talep etmişti.

14 yıl önce