|

Bakan müjdeli haberi verdi!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk ve Japon mühendisler tarafından ortak yapılan Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, "Türksat 4A'nın yüzde 98,8'i, Türksat 4B'nin ise yüzde 89,1'i tamamlandı. Testlerinin tamamlanması ile bu yılın sonunda Türksat 4A'yı, 2014 yılı ilk çeyreğinde de 4B'yi uzaya göndereceğiz" dedi.

Aa
00:00 - 20/04/2013 Saturday
Güncelleme: 16:41 - 20/04/2013 Saturday
Yeni Şafak
Bakan müjdeli haberi verdi!
Bakan müjdeli haberi verdi!

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce Japonya'da yapımına başlanan Türksat 4A ile Türksat 4B uydularının ekipman yapım ve entegrasyon çalışmalarında sona aşamaya geldiğini bildirdi. 2 uydunun yapımının Türksat AŞ'nin gözlem ve denetiminde devam ettiğini belirten Yıldırım, uyduların yapımında 15 Türk mühendisin görev aldığını söyledi.

Türksat 4A yıl sonunda uzayda

Bakan Yıldırım, ilk olarak yapımına başlanan Türksat 4A uydusunun, tamamlandığında yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip olacağını ve 42 derece doğu yörüngesinde görev yapacağını kaydetti. 4A uydusunun Türkiye'nin yanı sıra Kuzey Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya'yı kapsama alanında bulunduracağının altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Türksat 4A ile Afrika kıtası da uydularımızın kapsama alanına dahil oluyor. Artık bu uydu ile kıtanın tamamına ulaşabileceğiz. Şu anda Türksat 4A uydusunun yüzde 98,8'ini tamamlamış bulunuyoruz. Fırlatma öncesi uzay şartlarına uyumluluk testleri olarak bilinen uydu fonksiyonel ve çevresel testlerine de yakında başlayacağız. Bu testleri 6 ay gibi bir sürede tamamlayarak yıl sonunda 4A'yı uzaya fırlatmayı düşünüyoruz."

"Türksat 4B ile uydu üzerinden internet hizmeti verilecek"

Bakan Yıldırım, 4A ile birlikte montaj çalışmaları devam eden Türksat 4B uydusunun 43 kanala ev sahipliği yapacağını belirtti. 4B'nin 50 derece doğu yörüngesinde görev alacağını ve Türksat 4A gibi Kuzey Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya'yı kapsama altına alacağını ifade eden Yıldırım, 4B uydusunun internet hizmeti de vereceğini kaydetti.

4B'nin Türkiye'nin karasal alt yapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelerine ve bazı komşu ülkelere uydu aracılığıyla ucuz genişbant internet sağlayacağını vurgulayan Yıldırım, "Şu anda 4B'nin 89,1'ini tamamladık. 2014 yılı ilk çeyreğinde 4B'yi uzaya göndermeyi planlıyoruz" dedi. Bakan Yıldırım, iki uydunun devreye girmesi ile Türkiye'nin uydu kapasitesinin mevcut kapasitenin 3 katına ulaşacağının da altını çizdi.

"Uydu Montaj Merkezi kuruluyor"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, söz konusu iki uydunun yapımında yer alan 15 Türk mühendisin, yüzde 100 yerli uydu üretiminde de önemli rol alacağını söyledi. Yakın zamanda yapımına başlanacak olan Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi'nde, 15 mühendisin de görev alacağını ifade eden Yıldırım, "Tasarımından üretimine kadar tamamen yerli olarak yapacağımız Türksat 5A uydusunu, kuracağımız Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştireceğiz. Türkiye'ye kendi uydusunu yapan bir ülke haline getireceğiz" diye konuştu.

11 years ago