|

Baz istasyonları limitlerin altında çıktı

BTK İkinci Başkanı Beydoğan, baz istasyonlarının İstanbul ili ölçüm sonuçlarını açıkladı. İstanbul elektromanyetik yoğunluğu yüzde 96.5 oranında temiz çıkarken, yüzde 1.7′lik bölümünde Radyo-TV vericilerinden, yüksek gerilim hatlarından ve sanayi kuruluşlarından kaynaklanan bir artış var.

Melih Bayram Dede
00:00 - 7/10/2011 Cuma
Güncelleme: 08:30 - 7/10/2011 Cuma
Yeni Şafak
Baz istasyonları limitlerin altında çıktı
Baz istasyonları limitlerin altında çıktı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Dr. Turgut Ayhan Beydoğan, İstanbul ili elektromanyetik yoğunluk haritasını ve baz istasyonu ölçüm sonuçlarını açıkladı. Dünyanın önde gelen metropollerinden biri olan İstanbul, cep telefonu kullanımında da diğer ülke genelindeki şehirlere göre açık ara önde. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İkinci Başkanı Dr. Turgut Ayhan Beydoğan, cep telefonu iletişiminin vazgeçilmez unsuru olan baz istasyonlarının İstanbul ili ölçüm sonuçlarını CeBIT Sinerji Zirvesinde düzenlenen etkinlikte açıkladı. BTK, İstanbul Avrupa ve Asya yakasını karış karış gezerek elektromanyetik yoğunluk haritasını çıkardı. Elektromanyetik yoğunluk haritası, ortamdaki tüm verici istasyonlarından gelen elektrik alan değerleri ölçülerek hazırlandı. Yapılan ölçümlerde güven vermeyen bölgeler yeniden ölçümlendi. İstanbul ili genelinde 17.251 baz istasyonu bulunurken, gerçekleştirilen ölçüm sayısı baz istasyonu sayısının 40 katından fazla 712.399 oldu.


LİMİTLER NORMALİN ALTINDA

BTK İkinci Başkanı Dr. Turgut Ayhan Beydoğan, baz istasyonu ölçümlerinin merkez ve taşra teşkilatı olarak yedi bölgede sürekli denetlendiğini belirtti. Beydoğan, ölçüm sonuçlarından elde edilen verilerin uluslararası otoritelerce belirlenen limit değerlerin çok altında çıktığını vurgulayarak şunları söyledi: “Baz istasyonlarının artması, cep telefonlarının daha az enerji harcaması anlamına gelmektedir. Nasıl evimizde elektrik varsa her sokakta baz istasyonu olması gerekmektedir. Toplumda yaratılan baz istasyonu korkusu dayanaksız ve bilimsellikten tamamen uzaktır”.


İSTANBUL ÖLÇÜM SONUÇLARI

Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik alan değeri Avrupa Birliği'nde Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul gören ICNIRP değerleri olan 41 Volt/Metre olarak uygulanıyor. Türkiye'de ise bu değer, cihaz başına 10 Volt/Metre olarak belirlenmiş durumda. Buna göre, İstanbul Anadolu Yakasında 247 bin 820 noktadan alınan ölçümlerde yüzde 96.5 oranında 0.1 - 3 Volt / Metre arasında ölçüm alındı. 3 - 9 volt/metre arasında kalan bölgelerin oranı ise yüzde 3.05. Diğer taraftan 9 ve üzeri Volt/Metre değerinde ölçüm alınan bölgelerin oranı binde 3.6 oranında. İstanbul Avrupa yakasında 464 bin 579 bölgeden alınan ölçümlerin yüzde 91.9′u 0-3 Volt /Metre aralığında çıktı. 3-9 Volt/Metre aralığında yüzde 6.8 ve 9 ve üstü volt/metre ölçülen bölgelerin oranı ise yüzde 1.3 oldu. İstanbul ili için 3 ve üzeri Volt/Metre ölçülen bölgelerdeki elektromanyetik alan yoğunluğunun Radyo-TV vericilerinden, yüksek gerilim hatlarından ve sanayi kuruluşlarından kaynaklandığı belirtildi.


DENETİMLER AKSATILMIYOR

Oturum Başkanlığını BTK Başkan Yardımcısı Dr. Muhterem Çöl?ün yaptığı Mobil Teknoloji, Elektromanyetik Alanlar ve Gelişmeler Panelinde Prof. Dr. Tunaya Kalkan, Prof. Dr. Mustafa Demir ve Doç. Dr. Mustafa İlhan katıldılar. Panelin açılışını yapan Dr. Muhterem Çöl, BTK olarak denetimleri sıkı bir şekilde yaptıklarını belirtti. Baz istasyonlarının kurulumuna ilişkin hazırlanan yönetmeliğin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katkıları ve saha tecrübeleriyle oluşturulduğunu belirten Çöl, “Baz istasyonlarının denetlenmesini hassasiyetle gerçekleştiriyoruz. Konusunda uzman personel tarafından tüm Türkiye'de denetlemelerimiz devam ediyor ve edecektir” diye konuştu.


13 yıl önce