|

Boston-İstanbul arasında bilişim köprüsü kuruldu

Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile Avea, AR-GE alanında işbirliği yaptı. İki kurum arasındaki işbirliğine ilişkin MIT Direktörü Dr. Federico Casalegno ve Avea CEO'su Erkan Akdemir'in katılımı ile Boston'da imzalanan anlaşmayla Boston-İstanbul arasında teknoloji köprüsü kuruldu

Melih Bayram Dede
00:00 - 14/04/2012 samedi
Güncelleme: 02:43 - 14/04/2012 samedi
Yeni Şafak
Boston-İstanbul arasında bilişim köprüsü kuruldu
Boston-İstanbul arasında bilişim köprüsü kuruldu

Türkiye'nin ilk ve tek lisanslı Ar-Ge merkezine sahip GSM operatörü Avea ve dünyaca ünlü ABD'li Massachusetts Institute of Technology (MIT), sınırları aşan hedeflere birlikte ulaşmak için 'Ar-Ge kardeşliği'ne imza attı. İki devi bir araya getiren işbirliğiyle; teknolojide dünyanın en önemli eğitim kurumlarından biri olarak kabul edilen MIT'nin Boston'daki üssüyle, Avea'nın İstanbul-Ümraniye'deki Teknoloji Merkezi arasında bilişim köprüsü kuruldu. MIT Mobile Experience Lab'de yapılan 'Design without Boundaries' araştırma dersine de sponsor olan AveaLabs; MIT'nin bilgi, birikim ve deneyimlerini Türkiye'ye taşırken, Avea'nın Ar-Ge'deki gücü de uluslararası alana taşındı.

1861 yılında teknoloji geliştirmek amacıyla kurulan, dünyanın en iyi teknik üniversitesi MIT'nin öğrencilerinin seçmeli olarak katıldığı 'Design without Boundaries' araştırma dersi kapsamında; Avea'nın bu yıl için öncelikli olarak belirlediği akıllı şehirler ve sağlık alanlarındaki mobil uygulamalar üzerinde çalışmalar yapılacak.

ORTAK PROJELER YAPILACAK

Avea, MIT Experience Lab'den çıkacak sonuçları, AveaLabs'de test edecek. Ümraniye'deki AveaLabs'deki Ar-Ge çalışmalarına yön vermesi planlanan ve Türkiye'yi dünya GSM liginde üst sıralara taşıyacak ekosistemin oluşumuna destek verecek proje ile ortak araştırmalar ve yeni fikirler geliştirilecek. Avea CEO'su Erkan Akdemir, Boston'da düzenlenen Avea-MIT Mobile Experience Lab işbirliği imza töreninde yaptığı konuşmada, Avea'nın MIT'yi tercih nedeni ve bu anlaşmanın yaratacağı değer hakkında 'Gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği ile teknolojiyi koşturan, geliştiren, filmlere konu olan buluşların yolunu açan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde teknolojinin kalbindeyiz' dedi.

ÇARKLAR MIT İLE DÖNÜYOR

2009 yılındaki datalar 25 bin 800 şirketin MIT mezunları tarafından kurulduğunu gösteriyor. Çarklar biraz da MIT mezunlarıyla dönüyor desek abartmış olmayız. MIT mezunlarının kurdukları bu şirketlerle, 2 trilyon dolar tutarında yıllık gelir üretiyor. Eğer bu şirketler bir ülke ekonomisi oluştursalardı, dünyanın 11. büyük ekonomisine sahip olurdu. Yani MIT bir üniversiteden fazlası" dedi.


MIT'ten proje görmek sıradanlaştı

Akdemir şöyle devam etti: "MIT'nin öğretim ve araştırma üyeleri, öğrenci ve mezunlarının bugüne kadar kazandığı 77 Nobel Ödülü, 'neden MIT?' sorusunu en iyi şekilde cevaplıyor. Üstelik bu ödüllerin 15'i son beş yıl içinde kazanılmış. Time Dergisi'nin her yıl seçtiği dünyanın en iyi 10 inovasyon projesi sıralamasında MIT'den ortalama 2 ya da 3 proje yer aldığını görmek neredeyse sıradanlaştı. Son kullanıcı bilmese de hayatımızdaki pek çok ürün, MIT imzasını taşıyor. Örneğin market satışları 6.5 milyar doları bulan Akamai, çocukların vazgeçilmez oyuncağı LEGO gibi şirketler, hep bu inovatif ortamdan çıktı. Avea olarak gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği ile bu kültürü, ülkemize taşıyacağımız aşı rolünü üstleneceğiz'.


Ar-Ge'de sınırlar ortadan kalktı

Avea'nın 17 bin metrekarelik Türkiye'nin alanındaki ilk ve tek Ar-Ge merkezinde 220 Türk mühendisin geleceğin teknolojileri ve uygulamaları için çalıştığını belirten Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin ise, yaptığı konuşmada şunları söyledi: 'MIT ile işbirliğimiz kapsamında, özellikle mobil sağlık ve akıllı şehirler kapsamındaki konuların işlendiği farklı disiplinlerden lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik bir workshop düzenlenmesi ve AveaLabs ekibinden arkadaşlarımızın MIT'deki çalışmalara katılması da yer alıyor. MIT ile gerçekleştiridğimiz bu işbirliği ile Avea için Ar-Ge'deki sınırları ortadan kaldırdık ve Avea Labs'ın sınırlarını 'dünya' olarak değiştirdik ' dedi.


Türkiye'yi taşıyacak bir aşı rolü üstlendik

Dünyanın en değerli 500 telekom şirketi arasında yer alan Avea'nın MIT işbirliği ile, teknolojide yeniliklere imza atmaya devam edeceğini ve kurulan bilişim köprüsüyle Türkiye'nin teknoloji geleceğinin daha verimli şekillendirilmesine katkı sağlayacaklarını söyleyen Akdemir; 'Avea'nın her zaman en büyük olacak özelliği hayalleri! Çünkü biz her zaman teknoloji hayallerinizin emrinde diyoruz... Avea olarak, sınırları aşan hedeflerimize ulaşmak için MIT ile bir nevi 'Ar-Ge kardeşliği' yaptık. Biz de pek çokları gibi, MIT'nin gerçekleştirdiği bir konferansa, bir panele ya da bir etkinliğe destek olabilirdik. Bunu yapmadık çünkü biz uzun vadeli düşünüyoruz, çünkü hedefimizi Avealabs'ı geleceğin Mobile Experience Labs'ı yapmak olarak belirledik. İşbirliğimizle MIT'nin çalışma ilkelerini, araştırma modellerini ve geleceğe bakış açısını Avea nezdinde Türkiye'ye taşıyacak bir aşı rolünü üstlendik. Türkiye'nin teknoloji geleceğinin daha verimli şekillendirilmesinde bu aşının tutacağına inancımız ise tam. Bugün Türkiye her konuda kendini aşacak ve yeni kriterler oluşturabilecek güçte' diye konuştu.


il y a 12 ans
default-profile-img