|

Büyük Veri’yle ilgili 5 yanlış

Büyük Veri (Big data) adı verilen yöntemle devasa verileri işleyerek anlamlı sonuçlar üretmek gerekiyor. Bu konuda doğru yöntemler kullanmak ve zamanı verimli kullanmak şart.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:37 - 29/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Dijital veri miktarı gün geçtikçe artıyor. Bunun bir sonucu olarak da bu devasa verileri işleyerek anlamlı sonuçlar üretmek de bugün büyük önem kazanmış durumda. Büyük Veri (Big data) adı verilen yöntem, tüm dünyada hem özel hem de kamu sektöründe en önemli gündem maddesi. Avusturya merkezli Emarsys'in Türkiye Ülke Müdürü Murat Erdör, pazarlama ve satış departmanları başta olmak üzere şirketlerin müşteriye dokunan tüm departmanlarının sahip oldukları verilere dair doğru bilinen yanlışlar olduğunu söyledi. İşte o yanlışlar:



Büyük veriyi sadece veri mühendisleri işleyebilir

Büyük veri, yapısı gereği teknolojik altyapı ve bilişim bilgisi gerektirdiğinden ilk aşamada elde edilen verinin toplanması, depolanması, analiz edilmesi ve işlenmesi gibi adımlarda veri mühendisleri ya da yazılımcılar rol alacaklardır. Bu kaçınılmaz. Ancak elde edilen bu ham verinin gerekli şekilde işlenebilmesi için şirketlerin DNA'sını bilen iyi pazarlamacılara, stratejistlere ve danışmanlara ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.



Düzensiz ve gereksiz verileri çöpe atalım

Pazarlama uzmanlarının yıllar içerisinde farklı kanal ve yollarla topladıkları veriler, ilk bakışta dağınık, düzensiz ve anlamsız gibi gözükebilir. Birçok kurum, dağınık olan bu verilerin tamamını çöpe atmakta ve işe sil baştan başlamaktadır. Buradaki en önemli nokta tüm bu yığın içerisinden kullanılabilecek ve verimli hale getirilebilecek verileri bulmaktır.



Büyük veriyi sadece IT toplar, pazarlama departmanları kullanır

Segmente edilmiş verileri sadece pazarlamanın kullanacağını düşünmek doğru değildir. Büyük veri, pazarlamacılara olduğu kadar satış ekiplerine de gerçek zamanlı olarak, hangi müşterinin, hangi ürünü kullandığına dar bilgiler sunabilir.



Büyük veriyi kullanmak için pazarlamanın 4P'si bana yeter

Bu yeni kavramı ve oluşumu, klasik pazarlama yöntemleri ile yönetmek doğru mu? Bu pek mümkün gözükmüyor. İşin duayenleri, bir adım öteye geçerek 4P'nin karşısına çoktan 4V'yi çıkardılar bile; Volume (Hacim), Velocity (Hız), Variety (Çeşitlilik), Veracity (Gerçeklik).



Kendi verimi kendim toplarım, başkasına ihtiyacım yok

Birçok kurum ve pazarlama departmanı sadece kendi topladığı veriyle kısıtlı kalabiliyor. Ancak verimliliği ve karlılığı artırmak adına elinde veri olan ve uygun olabileceğini düşündüğünüz kurumlarla anlaşmalar yapılması, farklı çözümler üretilmesine de kapı açabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, yeni alınacak ve kullanılacak verinin, hizmet alanına ve ulaşılmak istenen hedefe uygun olmasıdır.


#Big data
#Velocity
#Volume
9 yıl önce