|

Cari açığı azaltacak telefonlar

Türkiye''nin akıllı telefon ithalatından kaynaklanan cari açığı 5 milyar dolar. Bu kötü gidişi durdurmak için devlet yerli telefon üretimini teşvik ediyor. İşte satın alarak ekonomiye katkı vermenizi sağlayacak akıllı telefonlar

Melih Bayram Dede
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:24 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Cari açığı azaltacak telefonlar
Cari açığı azaltacak telefonlar

Cep telefonu sahipliği artık bilgisayar sahipliğinden daha önemli hale geldi. Gençlerin önemli bir bölümü bilgisayara ihtiyaç duymadan ceplerindeki akıllı telefonlarla iletişim, bilgi ve eğlence ihtiyacını karşılayabiliyor.

TÜKETİM VE MARKA BAĞIMLILIĞI SORUN

Bu durum, ülkede cep telefonu tüketiminin bir çılgınlık haline gelmesine yol açtı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu''nun verilerine göre, en az iki yılda bir cep telefonumuzu değiştiriyoruz. Gençlerde ise bu süre daha da kısalıyor. Yeni bir telefon çıktığında daha bir kaç ay önce aldığı telefonu satıp, son modeli alanlara dahi şahit oluyoruz.

YERLİ ÜRETİME TEŞVİK

Bu alışkanlık akıllı telefon ithalatından kaynaklanan cari açığı olumsuz yönde etkiliyor. Cep telefonu ithalatının cari açığa etkisinin 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Tüketimi engellemek, önüne set çekmek çözüm değil. Ancak alınabilecek bazı önlemler var. Bunların başında; yerli telefon üretiminin desteklenmesi; Türkiye''de üretilen cep telefonların satın alınmasının sağlanarak ülke kaynaklarının yurtdışına gitmesinin bir ölçüde önlenmesi geliyor.

DEVLET GİRİŞİMCİYE KATKI SAĞLIYOR

Bu konuda devlet destek veriyor ve Türkiye''de üretim veya montaj çalışmalarını teşvik ediyor. Bu konuyu gündeme getirdiğimde, ''İyi de, Türk malı telefon mu var?'' cevabını alıyorum. O nedenle, size cari açığı azaltmakta ve ülke kaynaklarının dışarıya gitmesini bir ölçü de olsa azaltmakta katkısı olacak cep telefonlarını hatırlatmak istedim.

Dünyaya teknoloji ihraç ediyoruz

Vestel, Manisa''da kurduğu Avrupa''nın en büyük elektronik fabrikası VestelCity''de Türkiye''deki üç GSM operatörüne akıllı telefon üretiyor. Turkcell''in T50, Vodafone Türkiye''nin Smart 4 Power ve Avea''nın inTouch3 adlı ürünleri ''Türk Malı'' damgasıyla üretim bandından çıkıyor. Bu ürünlerin üretimindeki parçaların büyük bölümü yurtdışından getiriliyor. Ancak bu çabaları desteklemek ve yerlilik oranını artırma yünde şirketleri tüketiciler olarak satın alarak desteklemek zorundayız. Bunun yanında Vestel''in kendisine ait Venus markalı akıllı telefonları da kısa bir süre önce satışa sunulmuş durumda. Venus markasıyla Vestel''in 5 farklı modeli, tercih edilebilecek alternatifler arasında. Vestel''in pil ve ekran gibi kritik parçaların Türkiye''de üretimi için de çalışıyor olması, bu sektördeki kararlılığını gösteriyor. Ayrıca Türkiye''de üretilen telefonların sadece iç piyasaya değil, bölge ülkelerine ihraç edilecek olması da önemli bir artı değer.

Türk markası 1,5 milyon sattı

Cep telefonunda Türk markası denildiğinde akla önce General Mobile geliyor. Şirket, geçen yıl Discovery adlı modeliyle 1,5 milyondan fazla satarak dikkat çekmişti. General Mobile, bir dönem Ümraniye''deki Anel Elektronik tesislerinde cep üretim bandını kurmuş ve ilk yerli cep telefonunu da üretmişti. General Mobile, piyasaya sunduğu farklı modellerle ödediğiniz paranın önemli bölümünün Türkiye''de kalmasına katkıda bulunan önemli bir şirket.

Yeni cepler yolda

Akıllı telefon pazarına Türk markalarının girmesine devlet desteği gelmesinin ardından, bir çok şirket teşvik aldı ve ''Türk Malı'' damgalı ürünler için kolları sıvadı. Bir dönem bilgisayar markası olarak tanıdığımız Escort da, Joye markasıyla akıllı telefon pazarında yer alıyor. Ayrıca yerli bilgisayar üreticilerinden Casper da pazara giriş yapan ve akıllı telefon piyasasında ciddi varlık gösteren şirketlerden biri. Özetle, akıllı telefon alırken, aşırı pahalı ürünler almak yerine, benzer özelliklerde yerli ürünleri tercih edebilir, tasarruf ederken ülke ekonomisine katkı sağlayabilirsiniz.


10 yıl önce