|

Düşmanlık uzaydan bile görüntülendi!

Bugüne kadar birçok savaş yaşamış Hindistan ile Pakistan arasındaki sınır uzaydan bile görüntülendi.

.
00:00 - 11/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 17:40 - 11/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Düşmanlık uzaydan bile görüntülendi!
Düşmanlık uzaydan bile görüntülendi!

Yeryüzünden yüzlerce kilometre uzaklıktaki Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen bu fotoğraf iki ülke arasındaki dramatik durumu da tesciller nitelikte. Hindistan hükümeti, 2003 yılında aldığı bir kararla Pakistan'dan gelen yasadışı silah ve terör trafiğini engellemek için sınıra projektör yerleştirmeye başladı. Hindistan 2900 kilometrelik Hindistan-Pakistan sınırının 2009 kilometresini projektörlerle örmeyi planlıyor.

Hindistan benzer bir uygulamayı Bangladeş sınırı için de planlıyor. Uzay İstasyonu'ndan alınan bu görüntüde Pakistan'ın Lahore ve İslamabad kentleriyle Hindistan'ın Yeni Delhi kenti de ışık yumağı olarak görülüyor.

KUZEY KORE GECELERİ KAYBOLUYOR

Uzaydan bakıldığında 24 milyon nüfuslu Kuzey Kore, ışık seli içindeki Çin ile Güney Kore'nin arasında geceleri kayboluyor.

Yeryüzüne gece indiğinde gerçek karanlığı yaşamak isteyenler, Kuzey Kore'ye gitmeli. Dünyanın yörüngesinde dönen Uluslararakı Uzay İstasyonu'ndan 30 Ocak'ta çekilen görüntülerde, Kuzey Kore'nin gece tamamen karanlığa gömüldüğü görüntülendi. Tek istisna, güneydoğudaki başkent Pyongyang'ın ışıkları oldu.

Işıklar içindeki Güney Kore ile Çin 'in arasında 24 milyon nüfuslu bir ülke değil de deniz varmış algısı yaratan karede, Pyongyang da bu denizin içinde bir 'ada' gibi görülüyor.

3.26 million nüfuslu Pyongyang'ın ışık emisyonu da Güney Kore'deki küçük bir kasabanınki kadar oldu.

Uzaydan bakıldığında Güney Kore'nin özellikle kıyı kesimlerinde ışık yoğunlaşırken, Kuzey Kore'nin kıyılarını fark etmek bile güç. Farklılık, iki ülkenin enerji tüketimine de yansıyor. Güney Kore'de kişi başına saatte 10 bin 162 kilovat enerji tüketilirken Kuzey Kore'de bu oran kişi başına sadece 730 kilovat.


10 yıl önce