|

Elektronik haberleşmeye yeni düzenleme

00:00 - 15/01/2010 الجمعة
Güncelleme: 14:44 - 15/01/2010 الجمعة
Yeni Şafak
Elektronik haberleşmeye yeni düzenleme
Elektronik haberleşmeye yeni düzenleme

Elektronik haberleşme sektöründe şebeke ya da altyapı kurma ve hizmet verme yetkisi alacak firmalara yönelik yapılacak ihalelerin usul ve esasları belirlendi.

Elektronik Haberleşme Sektöründe Yetkilendirmeye İlişkin İhale Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

İhaleler rekabet, nesnellik, ayrım gözetmeme, orantılılık, şeffaflık, kaynakların etkin ve verimli kullanılması, tüketici hak ve menfaatlerinin gözetilmesi, hizmet kalitesi artırımının teşvik edilmesi ilkeleri gözetilerek hazırlanacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı ve üyeleri, ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve denetlemekle görevli olanlar, bu kişilerin belli dereceye kadar olan yakınları, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'na danışmanlık hizmeti verenler ve kamu ihalelerine katılmaya yasaklı olanlar ihalelere katılamayacak.

Yasaklı kişilerin ortak olduğu anonim şirket ihaleye girecekse; söz konusu kişinin yönetim kurullarında görevli olmadığı, kontrol unsuruna sahip olmadığı veya şirket sermayesinin yüzde 10′undan fazlasına sahip olmadığı şartı aranacak.

İhale şartnamesinde kullanım hakkının tanımı, kapsamı, miktarı ve süresi; kullanım hakkı ücretlerinin asgari değerleri, geçici teminat miktarı ve kesin teminat oranıyla teminata ait şartlar da belirtilecek.

Şartname hazırlık komisyonu Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'nda görevli en az beş personelden oluşacak, ancak komisyonun talebi ve onaylanması halinde yerli ya da yabancı danışmanlar hazırlık çalışmalarında görev alabilecek.

Yabancı ülkelerdeki isteklilerin girmesinde yarar görülen ihaleler için yabancı ülkelerde, ilan tarihinden en az 45 gün önce ilan yapılabilecek.

İhale yetkilisinin gerekli gördüğü hallerde, ihale, saatinden önce iptal edilebilecek. Bu durumda, iptal nedeni belirtilerek, ihalenin iptal edildiği ilan edilecek.

İstekliler, her bir kullanım hakkına ilişkin ücretin asgari değerinin yüzde 3′ü oranında geçici teminat verecek. İhale yetkilisi, gerek görmesi halinde farklı oran veya miktarlarda geçici teminat belirleyebilecek.

İhaleler kapalı teklif, açık teklif ya da yarışma usulüyle yapılacak veya bu usullerden birkaçı birlikte uygulanabilecek.

Kullanım hakkı verilmesinden önce ihale üzerinde kalan istekliden, ihale bedeli üzerinden yüzde 6 oranında kesin teminat alınacak.

İhalelerde hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırma veya buna teşebbüs etme fiilleri işlenemeyecek.

İsteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak da yasak olacak. Sahte belge veya sahte teminat düzenlenemeyecek, kullanılamayacak veya bunlara teşebbüs edilemeyecek.

İhale şartnamesinde belirtilen haller dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif verilemeyecek.

İhale görevlileri ve danışmanlık hizmeti sunanlar; ihale süreciyle ilgili bütün işlemlerde gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri ifşa edemeyecek, kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamayacak. Söz konusu yasak fiilleri işlediği tespit edilen kurum görevlileri hakkında yasal işlem yapılacak.

٪d سنوات قبل