|

Explorer 6 büyük risk

Microsoft'un web tarayıcısı Internet Explorer 6, kullanıcıyı riske soktuğu gerekçesiyle eleştirilerin odağında. Siz siz olun IE6 ile internete yelken açmayın!

Melih Bayram Dede
00:00 - 18/01/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:16 - 17/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Explorer 6 büyük risk
Explorer 6 büyük risk

Türkiye'de internet kullanıcıları genelde satın aldıkları ya da ev, okul veya işyerlerinde önlerine konulan bilgisayarı olduğu gibi kullanmayı çok seviyor. Kullanıcılarda güvenlik bilinci maalesef oluşmuş değil. Düzenli olarak bilgisayarındaki antivirüsü güncelleyen, zaman zaman da bu antivirüsle bilgisayarını tarayan kullanıcı sayısı pek fazla değil. Hatta birçok kullanıcının bilgisayarında antivirüs bile yok. Hâl böyle olunca, dışarıdan gelebilecek saldırılar ve güvenlik riskleri açısından bilinçsiz kullanıcılar açık hedef oluşturuyor.

Son olarak Microsoft'un Windows XP işletim sistemiyle birlikte gelen web tarayıcısı Internet Explorer 6 ile birlikte ortaya çıkan saldırılar da bu alışkanlıkların bir sonucu.

ÇİN'DEKİ SALDIRIDA EI6 İHMALI

Microsoft'un önce Internet Explorer 7 ve ardından da Internet Explorer 8'i çıkarması ve ücretsiz olarak sunmasına rağmen, internet kullanıcıları, bilgisayarlarındaki Internet Explorer 6 ile tehlikelerle dolu internet okyanusuna açılıyorlar. Son olarak Google'ın Çin'de Internet Explorer 6'daki açıklardan yararlanılarak düzenlenen saldırılara maruz kalması, konunun vahametini iyice ortaya çıkardı.



DİPLOMATİK KRİZ ÇIKTI

Google'ın, saldırıları ve bu ülkede faaliyet göstermek için uygulamak zorunda olduğu sansürleri gerekçe göstermesi üzerine, konu, ABD ile Çin arasında diplomatik bir kriz halini aldı. Bu arada Microsoft'tan hiç hoşlanmayan ve mahkemelerde süründüren Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya'da da, Federal Enformasyon Teknolojileri Güvenliği Dairesi, 'Internet Explorer kullanmayın' açıklaması yaptı. Uyarıda Internet Explorer 6 değil, 'Internet Explorer kullanmayın' denilmesi, Almanya'nın tavrının açık bir göstergesi. Türkiye'deyse kullanıcı güvenliği konusunda uyarı yapan, sorumluluk alan bir kurum henüz çıkmış değil.


Alternatif web tarayıcılarını kullanın

Kullanıcı deneyimi açısından, tercih edebileceğiniz çok fazla web tarayıcı alternatifi var. Bunlardan ilk akla geleni, Mozilla şirketi tarafından geliştirilen Firefox. Güvenliği önemseyen yapısı, çok sayıda eklentisiyle Firefox, önerebileceğimiz bir alternatif. Bunun yanında Google'un Chrome adlı web tarayıcısı da, sade tasarım ve hızlı bir web deneyimi arayanlar için önerebileceğimiz bir çözüm. Opera da kullanım oranı yüksek olmasa da güvenli web tarayıcılarından biri. Son olarak Apple'ın Safari adlı web tarayıcısının hem PC hem de Mac versiyonlarının bulunduğunu hatırlatalım.


14 yıl önce