|

F klavye kararının arkasında durulamadı

F klavyeye geçiş için önceki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde önemi bir adım atılmıştı, ancak siyasi irade bunun arkasında duramadı/durmadı.

Melih Bayram Dede
00:00 - 9/03/2010 Salı
Güncelleme: 22:11 - 9/03/2010 Salı
Yeni Şafak
F klavye kararının arkasında durulamadı
F klavye kararının arkasında durulamadı

Bugün HaberTürk'te yayınlanan,

başlıklı haberde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem'in Vestel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın ve Vestel Genel Müdürü Timur Tuncer ile bir araya gelerek, F klavyeli bilgisayar üretimi ve yaygınlaşması için çalışma başlattığı ifade ediliyordu.


Bu haberin yayınlanmasından sonra “F klavye mi Q klavye mi?” tartışması yeniden alevlendi. HaberTurk.com'dan Hakan Hastaoğlu, tepkileri yansıtmak üzere hazırlayacağı bir haber için, F klavye konusunda 2003-2004 yıllarında yoğun olarak yazılar yazmış biri olarak bu konuda benim de görüşlerime

HaberTurk.com'a verdiğim görüşü kayda geçsin diye buradan da paylaşıyorum:


“F klavyeye geçiş için önceki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde önemi bir adım atılmıştı, ancak siyasi irade bunun arkasında duramadı/durmadı. Bakan Çelik'in yayınladığı bir genelgeyle, bakanlığa bağlı tüm birimlerde, Standart Türk Klavyesi (F klavye) kullanılacağı ifade edilmişti.


Bu uygulanabilseydi, tüm eğitim kurumlarında F klavyeli eğitime geçilecekti. Bunun uygulanmadığı yetmezmiş gibi, öğretmenler için düzenlenen bilgisayar kampanyasında da F klavye tercihinin arkasında durulamadı. Aradan yıllar geçti ve bu konu çözümsüzlüğe doğru gitti.


Şu andan sonra, HaberTürk.com'un duyurduğu bu F klavye hamlesi de bir süre konuşulur ve yine unutulur diye düşünüyorum. Q klavyeli bilgisayar ithal eden ve F klavyeli bilgisayar talebin için emek harcamaktan yana olmayan ve sadece çok kar etmeye odaklanmış bir bilgisayar sektörümüz varken, bunun hayata geçmesini, uygulanabilir görmüyorum.


En iyi ihtimalle sadece okullarda kullanılan ve okul dışında geçerliliği olmayan bir klavye çeşidi olarak kalabilir F klavye. Umalım ben yanılayım.”


Daha önce bu konuda çok yazı yazmış ve pes etmiş, hatta teknik zorunluluklardan dolayı Q klavyeye geçmiş biri olarak hiçbir ümidim yok. Ancak tartışmalar gündemdeyken, daha önce neler yazmışım aşağıya çıkarmak istedim. İlgilisi okusun diye.


(3 Temmuz 2001 – Yeni Şafak)
(8 Haziran 2004 – Yeni Şafak)
(18 Mayıs 2004 – Yeni Şafak)
(15 Şubat 2005 – Yeni Şafak)
14 yıl önce