|

fizy.com, Turkcell'in hayat öpücüğüyle geri döndü

Türkiye'nin en popüler müzik portalı fizy.com, bugün itibariyle ücretsiz olarak yeniden müzikseverlerin kullanımına açıldı.

Melih Bayram Dede
00:00 - 1/04/2011 Cuma
Güncelleme: 15:02 - 1/04/2011 Cuma
Yeni Şafak
fizy.com, Turkcell'in hayat öpücüğüyle geri döndü
fizy.com, Turkcell'in hayat öpücüğüyle geri döndü

MÜYAP'ın talep ettiği telif ödemelerini yapmaya yanaşmadığı gerekçesiyle hakkında kapatma kararı aldırdığı ve ardından girdiği fizy.com, kurtuluşu Turkcell'le işbirliği yapmakta bulmuştu. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında fizy,com, Turkcell'in yüzde 70 hissesine sahip bir proje olarak tekrar yayına geçmiş oldu. Bundan sonra Turkcell'in kurumsal olarak arkasında duracağı fizy.com'un kariyer yolculuğunu takibe devam edeceğiz. Ama önce kısa bir bellek yoklaması yapalım. Neydi, ne oldu?


DOĞAN BİR HAK VARSA HUKUK ÇERÇEVESİNDE ALINMALI

Her şey internet kullanıcılarının tercih ettiği bir müzik platformu olan ve o güne kadar da iyi bir izlenme sahip olan fizy.com'un engellenmesiyle başladı. Aradan çok geçmeden anlaşıldı ki, fizy.com sanatçılarının telif haklarının ödenmemesi MÜYAP'ın başvurusu üzerine kapatılmıştı. Ticari bir anlaşmazlığın çözümü mahkeme kararıyla site kapatmak mı, yoksa izinsiz/yasadığı telif eser kullanımından doğan hakların tahsiline mi gidilmesi mi olmalıydı? Eğer ortada gerçekten izinsiz kullanımdan doğan bir ödeme doğuyorsa bunun tahsilini hukuk sistemi çerçevesinde aramak herkesin hakkıdır. Bunun şekline ben karar verecek değilim.


TİCARİ ANLAŞMAZLIK SANSÜR OLARAK SUNULDU

fizy.com'un kurucuları MÜYAP'ın telif haklarını talep etmesi ve anlaşma sağlanamaması üzerine, sanatçıların en tabii hakkı olan telif talebini yerine getirmemekte direndiği gibi, bundan doğan ticari anlaşmazlığı sansür gibi sunarak, internet kullanıcılarını da yanlış yönlendirmişti. Bu süreçte MÜYAP aleyhinde internette yoğun tepkiler oluşmasını körükleyen fizy.com'un kurucuları, Turkcell'in fizy.com'u satın almasının ardından, MÜYAP'a yapılan haksız eleştirilerden üzüntü duyduklarını açıklayarak kendilerine bu süreçte destek veren kullanıcılarını da oldukça şaşırtmıştı.


TURKCELL, 'YASAL MÜZİK' VURGUSU YAPIYOR

fizy.com'un tekrar yayına başlamasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Turkcell Ürün ve Servis Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, korsan müzik oranının yüzde 95′lere ulaştığını hatırlatarak, “Müzikseverlerin ve dijital müziğin yasal platformlarda kalması için büyük rol oynuyoruz. Böyle bir ortamda her gün yüzbinlerce kişinin şarkı dinlediği fizy.com'un müzikseverlere ücretsiz olarak hizmet vermeye devam etmesi bizim için önemliydi.” dedi.


AÇIKLAMAYA GÖRE 1 MİLYON ÜYESİ VAR

2008 yılından bu yana müzikseverlere hizmet veren fizy.com, bugün itibariyle Türkiye'nin en popüler müzik platformu. Yaklaşık 1 milyon üyesi bulunan fizy.com'un üyeleri her gün ortalama yarım saatten fazla müzik dinliyor.


Son bir not: fizy.com'un Turkcell'in iştiraki olmadan öncekiki dönem hakkında hala çekincelerim var. Bunları uzun uzun yazmaya gerek duymuyorum. Turkcell'den sonrasına ise arkasında Turkcell gibi bir ciddi kurum olduğu için daha sıcak bakabilirim. Çünkü fizy.com kurucularının kriz yönetimindeki başarısızlığının faturasının Turkcell'e çıkarılmasını istemiyorum. Zaten işin içinde Turkcell olmasaydı bu kadar şey yazmaya gerek duymayacaktım.



13 yıl önce