|

Geleceğe Dönüş: 'Tahtadan' işlemci üretildi

Mevcut yongalardan çok daha ucuza imal edilebilen, çok daha az zehirli madde içeren ve en önemlisi de sürdürülebilir niteliğe sahip çevre dostu yonga üretildi. Üstelik tahtadan!

Yeni Şafak ve
15:55 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 18:29 - 30/05/2015 Cumartesi
Diğer
İşte bir yaprağın üzerinde dinlenen selüloz nanofibril bilgisayar işlemcisi.
İşte bir yaprağın üzerinde dinlenen selüloz nanofibril bilgisayar işlemcisi.

Günümüzde maalesef yenilenebilir olmayan, biyolojik parçalara ayrılamayan ve potansiyel zehir içeren materyallerden imal edilen elektronik bileşenlerin sayısı hem insan vücudunu hem de çevre sağlığını tehdit eder hale gelmiş durumdalar. Teknolojinin gelişmesi ile her geçen gün daha da kirlenen dünyanın rahat bir nefes alabilmesinin tek yolu ise doğadan beslenmekten ve doğadan faydalanarak ürettiğimiz malzemeleri kullanım ömürleri sona erince tekrar doğaya döndürebilmekte yatıyor. İşte haberimize konu olan gelişme bu yolda şimdiye değin atılan en önemli adımlardan birisi olarak değerlendirilebilir.



Wisconsin Üniversitesi'nde görevli bilim insanları ile Amerika Tarım ve Orman Ürünleri Laboratuarında görevli bilim ekibi ortaklaşa gerçekleştirdikleri son çalışmayla birlikte neredeyse tamamıyla tahtadan üretilmiş yarı iletken yonga/işlemci geliştirmeyi başardılar. İşlemcinin yapım aşamasında farklılık yaratan şey ise bilgisayar işlemcilerinde yer verilen destek katmanının veya substratın yerine tahtadan üretilen esnek yapılı ve biyolojik parçalanmaya tabi selüloz nanofibrillerin geçirilmesi. Durumun önemini daha iyi ifade edebilmek için bir yongada en çok yer kaplayan şeyin destek tabakası olduğunun altını çizelim. Şöyle ki, bu tabaka haricinde kalan tüm diğer materyallerin kapladığı alan birkaç mikrometreden fazla değil. Haliyle bunun pratikteki anlamı yonganın geri dönüştürülebilir oluşu. Ya da diğer bir ifadeyle doğaya bıraktığımız vakit kısa süre içerisinde parçalanıp, gübre haline gelecek olması.



Tahtanın doğal bir hidroskopik materyal oluşu ve bu sebeple de havadan aldığı nemden etkilenmesi sorununun önüne kullanılan selüloz nanofibrillerin yüzeyiniyapay kaplamayla kaplayarak geçen ekip bu sayede nanofibrillerin hem suya dayanıklı hem de nemden etkilenmeyen bir forma kavuştuğunu belirtirken bunun yanı sıra yine kaplama sayesinde yüzeyin de çok daha yumuşak bir hale geldiğinin altını çiziyorlar.



Peki sonuç?



Sonuç, mevcut yongalardan çok daha ucuza imal edilebilen, çok daha az zehirli madde içeren ve en önemlisi de sürdürülebilir niteliğe sahip çevre dostu yongaların kapımızda oluşu demek. Yongaların da telefonlardan, bilgisayarlara, tabletlerden aklımıza gelecek her tür teknoloji gerecine kadar neredeyse tüm elektronik cihazların kalbi olduğunu düşünürsek bu icadın ne denli büyük önem taşıdığını çok daha net biçimde görebiliriz.







#bilim
#teknoloji
#çevre
9 yıl önce