|

Göktürk-2 dünyanın her yerini görecek

Türkiye'nin ilk milli yer gözlem uydusu Göktürk-2, dünya çevresini sadece 98 dakikada turlarken, 2,5 metre çözünürlükteki kamerasıyla dünyanın her yerinden görüntü alacak.

Aa
00:00 - 19/12/2012 Çarşamba
Güncelleme: 12:00 - 19/12/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Göktürk-2 dünyanın her yerini görecek
Göktürk-2 dünyanın her yerini görecek

Çin'den dün fırlatılan Türkiye'nin milli yer gözlem uydusu Göktürk-2'den elde edilecek görüntüler, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi gibi amaçlarla kullanılacak.


Göktürk-2 sayesinde afet öncesi ve sonrası görüntüler birbirleriyle karşılaştırılarak analizler yapılacak, ayrıca erozyon riski olan bölgeler tespit edilecek. Şehir planlama, haritacılık gibi alanlarda, kaçak yapıların tespit edilmesinde de uydu görüntülerinden yararlanılacak.

98 dakikada dünya turu

Dünyanın çevresinde 98 dakikada tur atacak uydu, dünyanın her yerinden görüntü alabilecek. Ağırlığı 409 kilogram olan TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ve TUSAŞ'ın mühendisleri tarafından milli kaynaklarla geliştirilen Göktürk-2 uydusunun görüntü çözünürlüğü 2,5 metre olacak.

Üzerimizden 15 saatte bir geçecek

Göktürk-2 uydusu, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın üzerinden yaklaşık 15 saatte bir geçecek ve görüntü elde edecek.

Yoldaki araç görülebilecek

Göktürk-2, yeryüzü ile haberleşmeyi 3 adet S bant alıcı ve vericilerle gerçekleştirecek, istihbarat amaçlı görüntüler açıktan değil, milli olarak geliştirilen kripto sistemi sayesinde şifrelenerek gönderilecek.

Uydu üzerindeki silindirik yapı da 2,5 metre çözünürlükte görüntü alınmasına imkan sağlayan kamerayı barındırıyor. 2,5 metre çözünürlük, yeryüzünde 2,5 metrekarelik bir objenin görülmesine olanak veriyor. Yani buradan alınan görüntülerle karayolu üzerinde giden bir araç rahatlıkla görülebilecek.

11 yıl önce