|

Güvenlik ihmale gelmez

Bilgi teknolojileri güvenliğine yönelik tehditler artıyor ve güvenlik vakalarının etkisi daha ciddi hale geliyor. Buna rağmen Deloitte'un yayınladığı Küresel Güvenlik Raporu'na göre, şirketler geçen yıl ile karşılaştırıldığında bilgi güvenliği alanındaki faaliyetleri, bütçeleri, yönetimi ve raporlaması konusunda daha durağan davranıyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 2/01/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:24 - 1/01/2012 Pazar
Yeni Şafak
Güvenlik ihmale gelmez
Güvenlik ihmale gelmez

Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) alanında faaliyet gösteren şirketler de gelişmekte olan bu ortam ile baş edemiyor. Araştırmaya katılanların yarısından fazlası (%52) gerçekleştirdikleri güvenlik harcamalarının düştüğünü veya beklentilerin altında kaldığını belirtiyor. Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı Cüneyt Kırlar, “Bilgiye her an her yerden ulaşabilme günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi. Ancak bu gelişme bilgi güvenliğine yönelik tehditlerin artışını da beraberinde getirdi” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Sabit güvenlik yatırımlarına karşın bu araştırmaya katılan TMT alanında faaliyet gösteren şirketlerin yarısı bütçe ve personel yetersizliğinin yeterli bilgi güvenliğinin önündeki en büyük engel olduğunu düşündüklerini belirtiyorlar.”

TAKIM ÇALIŞMASI ŞART

Devletlerin daha katı mevzuatlar ve düzenlemeleri hayata geçirmesinin TMT şirketleri için kendilerini düzenleyebilme konusunda başarısız olacakları anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Kırlar, “Uyumluluk ve düzenlemeler temel hatlardır ancak TMT şirketleri, güvenliği pazarda kendilerini ayrıştırmak için kullanabilirler ve kullanmalıdırlar. Bu nedenle bilgi güvenliği ile proaktif biçimde uğraşan ve bunu öncelik haline getiren kurumların sektördeki en iyiler arasında yer alacağı düşünülebilir. Devletler internet için uygun düzenlemeler getirmeye çalışırken, bu araştırmaya katılan şirketlerin yarısı siber tehditlere karşı diğer kuruluşlarla siber girişimlere imza atıyor.” diyor.

ÇALIŞANLARIN ROLÜ

BT çözümleri ve düzenlemeler tek başına düzgün bir bilgi güvenliği için yeterli olamıyor. Araştırma için görüşülen şirketlerden 1/5'i bilgi güvenliği konusunda en büyük tehdidin çalışanların hatalarından kaynaklandığını belirtiyorlar. Teknolojilerin önce tüketici pazarına sunulması da bir başka risk olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü çalışanlar, kişisel akıllı telefonları, tabletleri ve dizüstü bilgisayarlarını iş amaçlı olarak da kullanabiliyor. Araştırmaya katılan şirketlerin %40'tan fazlası şirket tarafından sağlanan cihazların yanı sıra kişisel cihazlara da destek vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Bu da uygulamaların dağılması, çalışanların mahremiyeti ve verinin gizliliği gibi yeni sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor.



12 yıl önce