|

ID kartla internette dolandırıcılığa son

Melih Bayram Dede
00:00 - 12/05/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:23 - 11/05/2008 Pazar
Yeni Şafak
ID kartla internette dolandırıcılığa son
ID kartla internette dolandırıcılığa son

Siemens'in geliştirdiği yeni teknoloji, online işlemlerde söz konusu olabilecek dolandırıcılıklara son veriyor. Parmak izi ve şifre kullanılarak kimlik doğrulama güvenliği sağlayan ve bir ATM kartı büyüklüğünde olan internet ID kart, 2008 sonuna kadar piyasada olacak.

Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri ile İsviçreli bir şirket olan AXSionics'in ortaklaşa geliştirdikleri banka kartı ebatlarındaki internet ID kart sayesinde bu gibi dolandırıcılık metodları artık tarihe karışacak.

Kartın üzerinde bir adet parmak izi okuyucusu ile altı adet optik sensör bulunuyor. Kullanıcı kendini tanıtmak için önce parmak izini kullanıyor. Sonra bankanın web sitesi, ID kartın sensörleri tarafından kaydediliyor ve şifresi çözülebilecek bir titreşim şifresi (ficker code) gönderiyor.

Bu titreşimli kod, kullanıcının ekranında siyah ve beyaz renklerde yanıp sönen altı farklı alanda beliriyor. Bu titreşimli şifrenin içinde bankaya iletilen para transferi isteğiyle ilgili detaylarla, yapılan işlemin sıra numarası (TAN) bulunuyor. ID kartı, içinde entegre edilmiş kriptografik bir anahtar kullanarak bu şifreyi çözüyor ve deşifre edilmiş bilgileri kendi üzerindeki küçük bir ekranda gösteriyor.

Kullanıcı yaptığı işlemle ilgili verilerin doğruluğundan emin olduktan sonra ekranda gözüken TAN numarasını girerek işlemi onaylıyor.

Bu süreç boyunca internet ID kartına herhangi bir yazılım veya donanım temas etmediğinden internet kullanıcıları dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar bankacılık işlemlerini güvenle yapabiliyor.

16 yıl önce