|

İnternetteki tepkilerinize dikkat!

İnternet ortamında ve sosyal paylaşım sitelerinde duyguların ifade edilmesi için yaygın olarak kullanılan "gülen yüz" gibi simgelere insan beyninin, artık gerçek bir yüz olarak tepki vermeye başladığı belirlendi.

Aa
00:00 - 14/02/2014 Cuma
Güncelleme: 15:15 - 14/02/2014 Cuma
Yeni Şafak
İnternetteki tepkilerinize dikkat!
İnternetteki tepkilerinize dikkat!

"Social Neuroscience" dergisinde yayımlanan araştırma, insan beyninin kimi zaman resimler kimi zaman da imla işaretleri kullanılarak yapılan ifade simgelerine tıpkı diğer insanların yüzlerine verdiği tepkiyi gösterdiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, katılımcılar üzerinde yaptıkları deneylerde iki göz ile bir ağzın bulunduğu sarı yuvarlaklar ya da nokta ve parantez işaretlerinden oluşan simgelerin, beynin oksipitotemporal bölgesindeki yüz tanıma tepkisini harekete geçirdiğini keşfetti.

İkonik sarı yuvarlaklar, ilk kez 1960'larda ortaya çıktı, 1982'den itibaren de "gülen yüz" adıyla günlük yaşamda sıkça kullanılmaya başlandı. İfade simgeleri, telefon mesajlarında, internet ortamındaki sohbetlerde ve elektronik postalarda yaygın olarak karşımıza çıkıyor.

Beynin, sarı yuvarlaklara ek olarak :) ve :( simgelerine gerçek insan yüzlerine verdiği tepkiyi verdiğine işaret eden araştırmacılar, aradaki tek farkın insan yüzlerine verilen tepkinin doğuştan, ifade simgelerine verilen tepkinin ise öğrenilmiş olduğunu kaydetti.

Ancak insan beyni, tüm ifade simgelerine eşit tepki göstermiyor. Nöral tepkinin, kişilerin tanıdıkları ya da tanımadıkları simgelere bakarken değişiklik gösterdiği belirlendi. Geleneksel :) ve :-) sembolleri, gerçek insan yüzlerinin tanınması ile ilgili mekanizmaları devreye sokarken, geleneksel olmayan (-: simgesi sadece işaret olarak algılanıyor.

Araştırmacılardan Owen Charches, "Bu, tamamen kültürel olarak ortaya çıkan bir nöral tepki. İnsan beyninin bu şekilde değişmesi, kesinlikle çok şaşırtıcı" dedi.


10 yıl önce