|

İşte Note 7'nin Samsung'a maliyeti

Samsung'un baş belası akıllı telefonu Galaxy Note 7'nin satışları yeniden durduruldu ve geri toplanmaya başlandı. ABD'de iadesi için yanmaz kutuların gönderildiği telefonun Samsung'u uğrattığı zarar dudak uçuklatıyor.

Yeni Şafak
11:49 - 12/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:58 - 12/10/2016 Çarşamba
Diğer

Samsung, yenilenen Galaxy Note 7'lerin de patlamaya başlaması üzerine telefonun fişini çekti ve üretimini durdurdu. Telefonun kapatılmasını ve kullanılmamasını isteyen Samsung'u yüklü bir fatura bekliyor.



Galaxy Note7 için değişim programı başlatıldığında 1 milyar dolarlık faturayla karşılaşan şirket, şimdi ise satış gelirleriyle beraber toplamda 17 milyar dolar kaybedecek. Ancak en önemlisi ise avantajı rakibine vermesi. iPhone 7 modellerinin satışa çıktığı dönemde Samsung'un yaptığı bu hata, özellikle 'premium' segmentteki modelleri tercih edecek kullanıcıları iPhone 7 modeline yönlenmesine sebep olabilir.



Hürriyet'in haberine göre Güney Kore Borsası'nda işlem gören Samsung'un piyasa değeri 180 milyar dolar civarında. Çıkan haberlerden sonra şirketin piyasa değeri yüzde 8 gerilese de Samsung, geçtiğimiz cuma borsada son bir yılın rekorunu kırmayı başarmıştı. Bu da Samsung'un tüm gelirlerini sadece mobil ürünlerinden karşılamamasının avantajı olarak gösteriliyor. Öte yandan cep telefonu tarihinde benzer olaylar yaşanmıştı ve şirketleri iflasa kadar sürüklemişti.



  • Alman teknoloji şirketi Siemens, bir modelinde yaptığı yazılım hatası yüzünden ürettiği cep telefonlarını piyasadan toplamıştı ve daha sonra şirketin telefon bölümü Tayvan merkezli BenQ'ya satılmıştı. Diğer benzer olayı Ericsson Mobile da yaşamıştı. Şirketin ürettiği bir model, donanım hatasından kaynaklanan bir problemden sık sık kapanmasından sonra Ericsson bu modeli pazardan toplamıştı. Daha sonra ise şirket, 2001 yılında Sony tarafından satın alınmıştı.




TÜRKİYE'DE PARA İADESİ VE DEĞİŞİM


ŞİRKETİN Güney Kore'deki merkezinden açıklama yapılması üzerine Samsung Türkiye de harekete geçti. Konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapmayan şirketten aldığımız bilgilere göre müşterilerin güvenliği için Note7'nin hem satışını hem de yenisiyle değişim programını tamamen durduruldu. Galaxy Note7 sahiplerine bu süre zarfında iki seçenek sunuluyor. Bu seçeneklerden biri değiştirme. İletişim operatörlerine, teknoloji mağazası veya Samsung bayilerine Galaxy Note7'lerini götüren tüketiciler, başka bir Samsung akıllı telefonla değişim yapabiliyor. Değiştirmek istemeyen tüketicilere ise para iadesi seçeneği sunulacak. Samsung Türkiye'den resmi açıklamanın cuma günü yapılması bekleniyor.



ATEŞE DAYANIKLI İADE KUTUSU


Samsung, Galaxy Note7 modellerini toplamak için ateşe dayanıklı bir kutu yollamaya başladı. Birkaç kattan oluşan kutunun içinden bir de kullanım klavuzu çıkıyor.





#Samsung
#Galaxy Note 7
7 yıl önce