|

İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ın sivillere yönelik kriptolu telefon projesini yürüttüğünü bildirerek, "İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek" dedi.

Aa
00:00 - 10/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:00 - 10/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek
İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Bakan Işık, yaptığı açıklamada, devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonların dinlenmesinin ardından yeni kriptolu telefonlar hazırlandığını belirtti. Yazılımı ve donanımı değiştirilen yeni kriptolu telefonların yılbaşında devletin üst yöneticilerine dağıtılacağını açıklayan Işık, yılbaşından sonra devlet yöneticileri için "yeni nesil" kriptolu telefonlar için yeni bir çalışma başlayacağını kaydetti.

Bakan Işık, hukuksuz dinlemelerin bir örgütün işi olduğunu ifade ederek, kripto yazılımını yapanla dinlemeyi yapanın örgütsel işbirliği olmadan dinlemesinin mümkün olmadığını belirtti. Bakan Işık, hukuk devletinde yasadışı dinlemeyi kimsenin mazur ve meşru gösteremeyeceğini vurguladı.

Sivillere de kriptolu telefon

Gündelik hayatta kullanılan cep telefonlarının dinlenilmemesine yönelik güvenlik tedbirlerinin olmadığını belirten Işık, kriptolu telefonların ise güvenlikli olduğunu ifade etti.

Sivillerin özellikle de ticari şirketlerin güvenli görüşme için kriptolu görüşmeleri tercih ettiğini aktaran Bakan Işık, "TÜBİTAK'ın sivil kullanıma yönelik cihaz üretim çağrısını çok önemsiyoruz. Herkesin kolaylıkla dinleyemeyeceği bir yapı oluşturmak istiyoruz. Buna yönelik olarak TÜBİTAK bir çalışma başlattı. Hiçbir iletişim yüzde 100 güvenli değildir. Buna karşılık, en güvenli görüşmeler kriptolu telefonlarla yapılıyor. Sivillerin talebiyle bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek" ifadelerini kullandı.

Beyin göçü

Beyin göçünün tersine çevrilmesi için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Yurt dışında bulunan bütün bilim insanlarımız dönsün gibi bir anlayışımız bulunmuyor. Dünyanın en iyi imkanlarıyla araştırma yapan Türk bilim insanlarına, 'bulunduğun yerden beyin gücünü Türkiye için kullan' diyoruz, 'gelmene gerek yok. Eğer ABD'de çok iyi araştırma merkezindeysen ortak proje yapalım birikimini Türkiye'ye aktar seni destekleyelim' diyoruz. Gelene kapımız açık her türlü destek veriyoruz, 'bunu fisebilillah yapma, karşılığını verelim' diyoruz. Gelin ülkeniz için çalışın deyince bu çağrıya kayıtsız kalacak bilim insanımızın da olduğunu düşünmüyorum, yeter ki devlet adımını atsın. Yeni Türkiye bu, siyasi irade bu."

"Savunma sanayisi ülkenin refahını artırır"

Savunma sanayisinde pazar odaklı stratejik yaklaşım sergilendiğini ifade eden Bakan Işık, Türkiye'nin kendi topunu, ATAK helikopterini, füzesini, yüzde yüz yerli 300 kilometre menzilli sıfır hatayla hedef vuran SOM füzesini yaptığını, ülkenin bu alanda ciddi bir sıçrama içinde olduğunu kaydetti.

Bakan Işık, ihracat potansiyeli yüksek savunma sanayisinin ülkenin refah seviyesine katkı sağladığını da vurguladı.

10 yıl önce