|

Kargocuların gözdesi e-ticaret

E-ticaret kullanıcısının her geçen gün artmasından memnun olanların başında kargo şirketleri geliyor. E-ticaretteki alışverişlerin lojistiğini üstlenen kargo şirketleri, 14 milyar TL hacimli bu platformada güçlenmek için yarışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/12/2014 Salı
Güncelleme: 21:47 - 22/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Yerel ürün satan Anadolu esnafının dijital yüzü olmaya başlayan e-ticaret, kargo şirketlerinin de gözdesi oldu. Kargo şirketlerinin ulaşmadığı nokta bulunmadığına dikkat çeken anahtar teslim e-ticaret sitesi oluşturan T-Soft’un kurucu yöneticisi Ömer Arıkan, e-ticaretin artması ile kargo şirketlerinin de kendilerini ciddi şekilde yenilediğini söyledi. E-ticaret sitelerinin özellikle Güneydoğu ve Doğu illerinde gerek coğrafi gerekse siyasi zorluklar nedeniyle müşteri - esnaf buluşmasını sağladığı için ivme kazandığına dikkat çeken Arıkan, “E-ticaret siteleri kargo şirketlerinin gözbebeği durumunda. Örneğin kargo şirketleri e-ticaret yazılımlarına uygun yazılımlar yarattılar” şeklinde konuştu.

BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİYOR 

Bölgelere göre, e-ticaret alışkanlıkların da farklılık gösterdiğini vurgulayan Arıkan, Marmara bölgesi, İzmir, Ankara, Antalya gibi şehirlerde insanların kültürel ve teknolojik sitelere yöneldiğini; Doğu ve Güneydoğu’da ise daha çok ihtiyaçlar doğrultusunda ulaşılamayan mağazaların internet sitelerinin tercih edildiğini belirtti. 

MAĞAZANIN YERİNİ ALIYOR

Yüksek kiralar, mağaza giderleri ve çalışan ücretleri nedeniyle ödeme sıkıntısı duyabileceğini düşünen pek çok küçük girişimcinin sanal mağazacılık yoluyla ticarete döndüğünü söyleyen Arıkan, e- ticaret yapmaya karar veren girişimcilerin ilk kapısını çaldığı yerin yazılım şirketleri olduğunu belirtti. Arıkan, "Bu doğrultuda T-Soft, müşterilerine; yazılım, yayınlanma, güvenlik ve eğitim hizmetleri sunuyor” dedi. E-ticaretteki şirketlerin potansiyeline dikkat çeken Arıkan, portföylerinde yer alan e- ticaret sitelerinin 2013 yılı toplam cirolarının 900 milyon lira olduğunu belirtti.

Maliyeti 3-5 bin TL arasında

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği verilerine göre, Türkiye’de e - ticaret hacmi 2013 yılı sonu itibariyle 14 milyar liraya ulaştı. Bu da Türkiye’deki perakende satışın yüzde 1. 3’üne tekabül ediyor. İngiltere’de ise bu oran yüzde 12. Türkiye hızlı büyüyen bir pazar ama hala Avrupa’nın gerisinde.  Her yıl e - ticaret sektörünün yüzde  15-20 arası büyüdüğünü belirten T-Soft kurucusu Ömer Arıkan,  “E- ticaret çok düşük maliyetlerle yapılabiliyor. 3- 5 bin lirası olan çok rahat bir e-ticaret sitesi açabiliyor” dedi.

#e-ticaret
#kargo
#Ömer Arıkan
9 yıl önce