|

Maven Mars'a ulaştı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne ait Maven uzay aracı, yaklaşık on ay süren 711 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a ulaştı.

Aa
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:03 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Maven Mars'a ulaştı
Maven Mars'a ulaştı

NASA, Mars Atmosfer ve Değişken Oluşum (Mars Atmosphere and Volatile Evolution - Maven) robotik uzay aracının Kızıl Gezegen'in yörüngesine başarıyla girdiğini açıkladı.

NASA Bilim Araştırmaları Başkanı John Grunsfeld, "İnanılmaz bir ana tanıklık ettik" diyerek duyduğu heyecanı dile getirdi.

Uzmanlar altı hafta boyunca Maven'in irtifasını ayarlamaya çalışacak. NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. uzay aracı olan Mavel, daha sonra Mars'ın üst atmosferini araştırmaya başlayacak. 671 milyon dolarlık uzay aracı, araştırmalarını Kızıl Gezegen'e inmeden yörüngeden yapacak ve bir yıl boyunca veri toplayacak.

ABD'nin Cape Canaveral Üssü'nden 18 Kasım 2013'te fırlatılan Maven, Dünya'nın komşusu Mars'ın milyarlarca yıl önce sıcak bir gezegenden nasıl soğuk bir gezegene dönüştüğüne ışık tutacak.

Mars'ın, bir zamanlar Dünya'ya benzer ve sıvı halde su barındırabilecek kadar kalın bir atmosfere sahip olduğu sanılıyor. Geçmişteki bir olay nedeniyle şimdiki soğuk çöl görünümüne bürünen Mars'ın atmosfer kalınlığı, Dünya atmosferinin yüzde biri kadar.

Mars'ın yörüngesinde halihazırda NASA'ya ait Mars Yörünge Kaşifi veMars Odyssey ile Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Mars Express uyduları da bulunuyor.

10 yıl önce