|

Online ihaleyle kamuda 5 milyon TL tasarruf

Kamudaki ihalelerin tamamen elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak Elektronik Kamu Alım Platformu'nda ilk ihale 7 Mart'ta gerçekleştirildi. Elektronik ihaleyle hem şeffaflık sağlanırken hem de kamuya yılda 5 milyon TL tasarruf yapma fırsatı doğuyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 9/03/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:16 - 9/03/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Online ihaleyle kamuda 5 milyon TL tasarruf
Online ihaleyle kamuda 5 milyon TL tasarruf

Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP) projesiyle kamu alımlarının tamamen elektronik ortamda yapılmasıyla yılda 5 milyon TL tasarruf bekleniyor. Rixos Grand Hotel Ankara'da gerçekleştirilen "Kamu Yararına Teknoloji Günü II" etkinliğinde konuşan Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, kurum olarak görevlerinin kamuda yapılan alımları düzenlemek olduğunu belirterek, "Kamuda yılda 150 bin ihale yapılıyor. İhale açan kamu kurumu sayısı 25 bin. Bu ihalelere giren kurum sayısı 100 bin. EKAP projesiyle, kamu alımlarında elektronik ihaleye geçilmesiyle yüzde 20 tasarruf sağlanması bekleniyor. Bu da devletin yıllık 5 milyar TL, uygulamayı kullanan şirketlerin ise 200 milyon TL tasarruf etmesi anlamına geliyor. İlk elektronik ihale 7 Mart'ta gerçekleştirildi." dedi. EKAP projesi sayesinde kamu kurumlarının yılda yaklaşık 5 milyar TL, uygulamayı kullanan şirketlerin ise 200 milyon TL tasarruf edeceği açıklandı.

TEKNOKENTTE ÖZEL EKİP KURULDU

Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP) projesini yürütecek Fujitsu Türkiye'nin Genel Müdürü Halit Zaim, "Ankara Hacettepe Teknokent'te kuracağımız ofiste 60 kişilik ekip projeyi yürütecek. Hacettepe Teknopark'ta 3 yıl sürecek bir çalışma sonucu proje hayata geçecek. Kamu hizmetlerinin kurumlara ve vatandaşlarımıza daha etkin, kolay bir şekilde sunulmasına ve hizmet kalitesinin yükselerek uluslararası standartlara ulaşmasına imkân veren bu projenin bir parçası olmaktan gururluyuz." şeklinde konuştu. Projede Fujitsu Türkiye ile birlikte Microsoft Türkiye de rol alıyor.

MSN'DE İŞ DE KONUŞALIM

"Kamu Yararına Teknoloji Günü II" etkinliğinde Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem de, bilgi çağına geçişte, insanların öncelikle bilgisayar kullanabilme becerisine, geniş bant internet erişimine sahip olması ve bu hizmete ülkedeki her insanın ulaşabilmesi gerektiğini söyledi. Ertem, "Araştırmalara baktığımızda, Türkiye'nin MSN ve Facebook gibi konularda ilk sıralarda olduğu görülüyor. Ama asıl önemli olan, interneti kullanarak bir şey üretebiliyor muyuz, eskstra bir değer yaratabiliyor muyuz bu önemli." dedi. E-Devlet projelerinin hayata geçmesine rağmen kullanma oranının düşük kaldığına dikkat çeken Ertem, bu alanda bir gerileme gözlemlediğini söyledi. Türkiye'nin E-Devlet projelerinin kullanımı konusunda yüzde 30'larda kaldığı dikkat çekti.

TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN OLMAK

Bilişimin stratejik üstünlük sağlayan bir araç olduğunu ifade eden Microsof Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cemal Akyel ise, şunları söyledi: "Gençler ürettikleri yazılımları, tüm dünyaya ihraç ederek katmadeğer elde edebilirler. Ülkelerin buradaki rekabet avantajı nüfusun genç olup olmamasıyla ilgili. Türkiye'nin genç nüfusuyla bu alanda büyük bir rekabet avantajına sahip olduğunu düşünüyorum. MSN ya da Facebook uygulamalarını sadece sohbet için kullanıyor, buralarda iş konuşmuyorsak ekonomiye fazla bir katkısı yok. Bilişim konusunda okuyazarlık ve belli konularda farkındalık belli bir düzeyde değilsiniz üreten değil tüketen konumundasınız."

iPAD 2 ÇIKTI AMA FUJITSU STYLISTIC @550'Yİ BEKLEYİN

Fujitsu Kıdemli Başkan Yardımcısı Benno Zollner, "iPad 2 çıktı ama Fujitsu Stylistic Q550'yi bekleyin. Fujitsu Stylistic Q550, Haziran'dan itibaren üretime başlanacak. Windows 7 Professional işletim sistemi kullanıyor, Intel teknolojisinden güç alıyor." dedi. Fujitsu tarafından 2009'dan bu yana Türkiye'de 100 bin PC üretildiğini hatırlatan Zollner, Türkiye'de devletin E-Devlet projelerine ayırdığı kaynağın bu işin ciddiye alındığını gösterdiğini söyledi.

DEVLETLER SOSYAL AĞLARDAN ETKİLENİYOR

Devletlerin sosyal ağlardan etkilendiğine dikkat çeken Zollner, Gençlerimiz sosyal ağları yoğun olarak kullanıyor. 21 yaşına gelene kadar bir genç, 20 bin saat televizyon izliyor, 10 bin saat video oyunları oynuyor, 10 bin saat telefonda konuşuyor, 250 bin e-posta gönderiyor, günde 2.7 saat sosyal ağlarda aktif oluyor. Her 3 internet kullanıcısından biri Facebook kullanıyor. Her gün 700 bin kişi Facebook'a giriyor. 2009 yılının ortasında sosyal ağ kullanıcılarının sayısı e-posta kullanıcılarını aştı. 2012'de yıllık sevkiyatı yapılan akıllı telefonların sayısı geleneksel kişisel bilgisayarlardan daha yüksek olacak. 7 yıl içinde internet dünya nüfusunun dörtte birine ulaştı. Televizyon için bu süreç 26 yıl sürmüştü. Bu da internetin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor." dedi.


***


13 yıl önce