|

Pardus'u sev ama sahiplenme

Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi Pardus'un kullanıcıları dernek kurdu, projeyi yürüten TÜBİTAK'ın hukuk müşavirliği bu işe taş koydu!

Melih Bayram Dede
00:00 - 11/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:04 - 11/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Pardus'u sev ama sahiplenme
Pardus'u sev ama sahiplenme

Arabesk şarkı sözlerinden biriydi sanıyorum; 'Suçum seni sevmekse, cezamı idam isterim' diyordu. Şimdiyse Pardus'la ilgili bir ihtilâf var önümüzde; ve sanıyorum bu ihtilâfı en iyi, 'Suçum Pardus'u sevmekse cezamı idam isterim!' cümlesi özetliyor! Pardus, bu köşeyi takip edenlerin aşina olacağı üzere, TÜBİTAK tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir işletim sistemi.


DERNEK DE NEREDEN ÇIKTI?
Linux temel alınarak geliştirilen Pardus, kısa sürede geniş bir kullanıcı kitlesi oluşturdu. Ve bu kullanıcı kitlesi, Pardus'u o kadar sevdi ki, işi, Pardus Kullanıcıları Derneği kurmaya kadar götürdü. Ve film, tam da burada koptu; TÜBİTAK, Pardus adının tescilli bir marka olduğu ve bu markanın hiçbir şekilde izinsiz kullanılamayacağını, kullanılması halinde hukuki işlem başlatılacağını Hukuk Müşavirliği aracılığıyla
.

AVUKATLAR DEVREDE
Şimdi gelinen noktada Pardus Kullanıcıları Derneği diye bir dernek faaliyetine devam ediyor,
adresinde bir sitesi bile var bu derneğin. Ancak Pardus sevgisi biraz pahalıya patlayacağa benziyor. Bir tarafta TÜBİTAK Hukuk Müşavirliği bir tarafta Pardus Kullanıcıları Derneği avukatları pirincin taşını ayıklamaya çalışıyor. Bize de bu durumu sadece okurlarımıza iletmek kalıyor!
16 yıl önce